Artikkeli

Teks­ti An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen

Asi­an­tun­ti­ja Min­na Part­ti/HSY

Lajittele ja kierrätä

Ostamalla harkiten säästät luontoa ja usein myös rahaa.

Näin vä­hen­nät jä­tet­tä

Vä­hen­nät jät­tei­den mää­rää ku­lut­ta­mal­la jär­ke­väs­ti. Var­ta vas­ten la­jit­te­luun ja kier­rä­tyk­seen suun­ni­tel­lut as­ti­at hel­pot­ta­vat eko­te­ko­ja ar­jes­sa.

Mi­ten voin vält­tää yli­mää­räis­tä jä­tet­tä, kun os­tan ruo­kaa ja mui­ta ko­din ar­ki­sia ta­va­roi­ta?

Väl­tä ker­ta­käyt­töi­siä ja ly­hy­ti­käi­siä tuot­tei­ta. Älä os­ta tur­hia pak­kauk­sia eli os­ta pak­kaa­ma­ton­ta tai vä­hän pa­kat­tua. Älä os­taa ker­ral­la lii­kaa ruo­kaa, eten­kään pi­laan­tu­via, no­pe­as­ti van­he­ne­via tuot­tei­ta.

Mi­ten pal­jon pys­tyn la­jit­te­le­mal­la ja kier­rät­tä­mäl­lä vä­hen­tä­mään kaa­to­paik­ka­jä­tet­tä?

Jos la­jit­te­let kai­ken mah­dol­li­sen, se­ka­jät­teek­si ei jää juu­ri mi­tään muu­ta kuin pö­ly­pus­sit, las­ten­vai­pat ja rik­ki­näi­set ken­gät.

Mik­si kier­rä­tys on tär­ke­ää?

Sääs­tät luon­non­va­ro­ja, ener­gi­aa ja ra­haa. Ai­na kun os­tat jo­ta­kin ros­kiin hei­tet­tä­väk­si, ra­haa ku­luu niin os­ta­mi­seen kuin jät­teen hä­vit­tä­mi­seen. Ruo­ka on täs­tä hyvä esi­merk­ki.

Mil­lais­ten jät­tei­den kier­rä­tys on pa­kol­lis­ta?

Kun­nan jä­te­huol­to­mää­räyk­set ker­to­vat, mil­lai­sia as­ti­oi­ta eri­ko­koi­sis­sa kiin­teis­töis­sä pi­täi­si ol­la. Ku­kaan ei vah­di yk­sit­täi­sen ih­mi­sen jät­teen la­jit­te­lua. On­gel­ma­jä­te ei sai­si pääs­tä luon­toon.

Mitä jät­tei­tä kier­rä­te­tään eni­ten?

Pa­pe­ri on sel­keä yk­kö­nen.

Mitä lai­te­taan ros­kik­seen, jon­ka kyl­jes­sä lu­kee Ener­gi­a­jae?

Ener­gi­a­jae on sel­lais­ta polt­toon kel­paa­vaa ma­te­ri­aa­lia, jota ei voi ma­te­ri­aa­li­na kier­rät­tää uu­si­o­käyt­töön. Suu­rin osa on muo­vi­pak­kauk­sia.

Voi­ko muo­vi­set jo­gurt­ti­pur­kit, mar­ga­rii­ni­ra­si­at ja pa­kas­te­ra­si­at kier­rät­tää?

Ma­te­ri­aa­li­na ei, mut­ta lai­ta ne ener­gi­a­jae-ros­kik­seen, jos sel­lai­nen löy­tyy.

Voi­ko ruo­ka­kau­pan muo­vi­kas­sit kier­rät­tää?

Jois­sa­kin kau­pois­sa on ke­räys­pis­tei­tä. Niis­tä puh­taat muo­vi­kas­sit pää­ty­vät ma­te­ri­aa­li­kier­rä­tyk­seen. Muu­ten ne voi lait­taa ener­gi­a­ja­kee­seen.

Mi­ten ja mitä lai­tan bi­o­jä­te­ros­kik­seen?

Kaik­ki elo­pe­räi­set eli kas­vi- ja eläin­pe­räi­set jät­teet. Pak­kaa jäte pa­pe­ri­ma­te­ri­aa­liin, esi­mer­kik­si sa­no­ma­leh­des­tä tai­tel­tuun pus­siin.

Mik­sei nes­tei­tä saa lait­taa bi­o­jä­te­ros­kik­seen?

Haju- ja hy­gie­ni­aon­gel­mien ta­kia. Nes­te­mäi­nen jäte va­luu pit­kin poi­kin as­ti­aa ja saat­taa va­lua ka­dul­le­kin.

Mi­hin lai­tan kei­ton­täh­teet ja van­hat mai­dot?

Nes­teet keit­ti­ö­vie­mä­riin, sat­tu­mat bi­o­jät­tee­seen.

Mitä voi lait­taa kom­pos­to­riin?

Kai­ken min­kä bi­o­jä­te­as­ti­aan­kin.

Mik­si ka­nan­mu­nan­kuo­ria, bi­o­jä­te­pus­se­ja ja koi­ran bi­o­ha­jo­a­via kak­ka­pus­se­ja kak­koi­neen ei suo­si­tel­la lai­tet­ta­vak­si kom­pos­to­riin?

Si­nän­sä ne ei­vät ole kiel­let­ty­jä, mut­ta ne maa­tu­vat hi­taas­ti. Sii­nä eh­kä syy suo­si­tuk­seen.

Mitä muu­ta pa­pe­rin­ke­räyk­seen voi lait­taa kuin ta­val­li­sen pa­pe­rin ja sa­no­ma- ja ai­ka­kaus­leh­det?

Kai­ken pos­ti­luu­kus­ta tu­le­van pa­pe­rin; myös pu­he­lin- ja tuo­te­lu­et­te­lot, peh­me­ä­kan­ti­set kir­jat ja ik­ku­nal­li­set kir­je­kuo­ret. Myös val­koi­set pa­pe­ri­kas­sit voi kier­rät­tää.

Mi­hin vien van­hat ka­lus­teet?

Siis­tit ja käyt­tö­kel­poi­set kier­rä­tys­kes­kuk­seen tai kirp­pu­to­ril­le. Huo­no­kun­toi­set jä­te­a­se­mil­le, pää­kau­pun­ki­seu­dul­la Sort­ti-ase­mil­le.

Mi­ten kier­rä­tän käy­tös­tä pois­tet­ta­vat ko­din­ko­neet?

Ko­neet voi jät­tää mak­sut­ta ke­räys­pis­tei­siin. Löy­dät lä­him­män pis­teen val­ta­kun­nal­li­ses­ta net­ti­haus­ta: kier­ra­tys.in­fo.