Teksti Taina Vuohelainen
Kuvat Kirsi-Marja Savola
MIKÄ: 2 h + tupa, kaksi kerrosta, 47 m2 MISSÄ: Turun keskustassa Portsassa TÄÄLLÄ ASUVAT: Kuvataitelija Katja Mesikämmen, Otto-poika ja Patu-kissa sekä osan ajasta isoveli Konsta
Iso klaffipöytä palvelee ruoka- ja työpöytänä. Muhkea kaappi on antiikkiliikkeestä. Kaapin päällä vasemmalla on Katjan papan Eino Laitisen ja oikealla Eero von Boehmin maalaus. Omenakulhon hän on saanut ystäviltä, entisiltä naapureilta. Kynttilänjalat ovat antiikkiliikkeestä. Nurkassa on kaakeloitu puuhella, joka lämpiää talviaikaan usein.
Kynttilöiden liekit lepattavat joulukuun hämärässä. Valkoisessa tuvassa uuni hohkaa lempeää lämpöä. Elävä tuli ei ole vain ylellisyys, se on pakkaspäivien pelastaja. Kun Katja Mesikämmen opetteli puutaloasumista, tuvassa oli välillä todella kylmä ja villasukille oli käyttöä.
– Mutta tämä on toinen todellisuus, saan asua kuin omakotitalossa keskellä kaupunkia. Tämä on elämää saappaat jalassa, maalari nauraa.
Pyhän Birman kissa Patu on oikea sohvanvaltaaja. Sohva ja tuolit on ostettu eri paikoista. Katja on käsitellyt niiden puuosat itse.
Pieni kuusi keittiössä enteilee joulun tuloa. Oksille Katja on ripustanut italialaiselta torilta ostamansa kuusenkoristeet. Hyasintin tuoksu sekoittuu kaneliin, liedellä poreilee glögi.
– Usko tai älä, mutta kun tulin tänne ensimmäisen kerran, puutalokierrokseni viimeiseen kohteeseen, minua melkein itketti. Elämä kivitalon lämmössä vaihtui seikkailuun puutalovanhuksen kanssa, Katja muistelee.
Yläkerran kaappi on Moko Marketista ja kori Stockmannilta. Työmiehen valo eli roikkavalaisin on rautakaupasta.
Vanhassa puutalossa sijaitseva asunto täytti kaksi tärkeää vaatimusta: Katjan iso kaappi mahtui alakertaan ja asunnon sijainti oli
loistava.
– Ainahan saa tehtyä kivan kodin, sisätiloja voi muokata, mutta sijaintia ei voi muuttaa. Ja minä haluan asua keskustassa, missä ympärillä on tapahtumia, joista saan aiheita maalaamiseen, Katja sanoo.
Joulupuun koristeet ovat Italiasta joulumarkkinoilta.
VALKOISELLA VAUHTIIN
Alkuaikoina Katja asui alakerrassa. Kohdalle osui kaksi vuosikymmenen kylmintä talvea. Pakkanen paukkui ja lunta riitti. Katja pyöräili kaikki matkat säästä riippumatta, pyörän korissa kulkivat kodin kaikki hankinnat. Päivän päätteeksi kotona odotti puiden kanto ja hellan lämmitys.
– Opettelin myös, miten vettä käytetään. Pienestä säiliöstä riitti vain yhteen suihkuun, ja koska asuin pojan kanssa, oli valittava aamu- tai iltasuihku. Käsitiski oli vielä asia erikseen, Katja kertoo.
Patu tarkkailee mielellään tapahtumia korkealta kaapin päältä.
Kodin kunnostuksen Katja aloitti valkoisesta. Se vapautti. Kun hän pääsi vauhtiin, niin maalisuti viuhui alakerran tuvasta yläkerran kahteen huoneeseen. Samassa rytäkässä hän suti valkoiseksi myös raput, katot ja huonekalut.
Puuhella on talvella käytössä muutaman kerran viikossa. Lämmityspäivinä on mukava valmistaa ruuat tulella.
Tuvan keittiön Katja teki itse, harkiten ja pienellä rahalla. Värikkään välitilan mosaiikin koottuaan hän asensi tilaamansa kaapit paikalleen. Ovista hän sahasi peilit irti ja laittoi tilalle kanaverkot. Yläkaappeja Katja ei halunnut. Hän ripusti astiat seinälle tankoihin ja koukkuihin.
Katja rakensi itse avokeittiönsä ja seinämosaiikin. Sen suunnittelun lähtökohtana olivat Alessin reiälliset lautaset, jotka Katja halusi ripustaa seinälle.
Muhkealla ruokapöydällä on ollut jo monta elämää.
– Olen maalannut sitä, hionut ja rapsutellut, käyttänyt veistä apuna. Nyt pöytä on parhaimmillaan sellaisena kuin on, luonnollinen kuluminen saa näkyä.
Yläkerrassa on Katjan makuuhuone. Upeat pellavat sängyllä ovat ruotsalaista Dirty Linen -merkkiä. Pieni huonekuusi korvaa kasvaessaan jonakin päivänä joulukuusen. Iso taulu on vaihtokauppa taiteilija Sirpa Särkijärven kanssa.
Uusbarokkisohvan kaarevat muodot ja koristeleikkaukset miellyttävät Katjaa. Sohva tuvan ikkunan alla kutsuu istumaan, mutta samettisen istuimen on vallannut Patu-kissa.
– Tykkään yhdistää muhkeita muotoja moderniin. Se on äidiltä perittyä, Katja kertoo.
Oton huone on erotettu väliseinällä. Yläkerta oli aiemmin yhtenäistä tilaa. Petivaatteet ovat Marimekon, lampunvarjostimen Katja maalasi raidalliseksi.
Katja bongaa tavaroita kirppareilta, antiikkiliikkeistä ja kukkakaupoista. Kukkakaupat ovat korikeräilijän kultakaivos. Hän käsittelee useimmat ostamansa esineet ja huonekalut. Aina ei mene niin kuin Strömsössä.
– Maalasin koreja valkoisiksi, ja tarkoitus oli kuivattaa ne ulkona, mutta maali olikin liuennut ja koko piha oli kauttaaltaan maalissa. Mutta koreista tuli kauniita.
Portaikossa on Katjan papan Eino Laitisen talvi-maisema. Kapeat portaat valaistuivat valkoisella maalilla.
OMASTA SYDÄMESTÄ
Katja maalaa akryyleillä ja sekatekniikalla satumaisia ja runsaita teoksia unelmamaailmastaan. Naivistiset työt ovat elämänmyönteisiä ja värikylläisiä. Kuvanteko alkoi Katjan Italian-vuosina.
Myöhemmin hän piti Auran Galleriassa ensimmäisen näyttelynsä, joka myytiin loppuun. Taiteesta tuli Katjan ammatti. Hänen töitään on ollut naivistisen taiteen näyttelyissä vuoden sisällä muun muassa Puolan Katowicessa, Kolumbiassa, Tallinnassa ja Viljandissa.
– Maalarina en ole looginen, en tarvitse kesämaisemaa tehdäkseni kesää. Aiheet löytyvät omasta sydämestä, elämästä ja väreistä. Puut ja eläimet ovat minulle tärkeitä.
Sirpa Särkijärven grafiikassa on makuu-huoneeseen sopiva aihe. Kynttilänjalkana on Katjan äidin lampunjalka, josta poistettiin johdot ja hitsattiin tulppa kynttilän pesäksi.
Vaikka elämässä ei aurinko aina paista, niin useimmiten se on kuitenkin hyvää ja onnellista, kuten Katjan tauluissakin. Maalarin elämässä täydellinen hetki on silloin, kun kukaan ei häiritse, tule tai odota.
Taiteensa ohella Katja tekee töitä Turun kaupungille, ohjaa ja opettaa nuoria ja vanhuksia eri taideprojekteissa ja kouluissa.
– Tärkeintä on kuulla ja nähdä ihmiset. Pitää olla hereillä ja tehdä töitä sydämellään.
Taidemaalari Katja Mesikämmenen keskustakodin ovessa on muhkea kranssi.
OLOHUONE POIS
Muokkaamisen tarve on Katjalla verissä. Samoin kuin huonekalut hän uudistaa vaatteet.
– Voin katkaista tai rypyttää kuminauhalla vaatteista mieleisiäni. Joskus teetän vaatteita ompelijalla. Kaapissa lojuva vaate on haaskausta, se täytyy muokata. Huonekaluistakin haluan tehdä omannäköisiäni, hän kertoo.
Kun koti remontin jälkeen oli valmis, kuvantekijä yllättyi itsekin.
– Tästähän tuli ok, pidin lopputuloksesta. Se ei ole itsestään selvää, koska kodissani elellään maalaamisen ehdoilla.
Katja pohti aluksi, pitäisikö keittiön olla erillinen tila tai pitääkö kodissa aina olla olohuone.
– En ole koskaan ollut olohuoneihminen, joten se oli helppo jättää kokonaan pois. Kaikki on tässä. Iso pöytä, jonka ääressä syön, toimii myös ruuanlaitossa apupöytänä ja maalatessa työpöytänä. Ei ihminen muuta tarvitse. On hyvä tietää, mikä on riittävästi, tuumii Katja Mesikämmen.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ