Mariasta ja Nikosta tuli 18 vuoden ystävyyden jälkeen pariskunta. Yhteinen koti löytyi Tampereen Pispalasta.
Henna-kaisa Sivonen kuvat Johanna Karttunen
Tervetuloa Pispalaan!
Jykevä tuoli on italialaisen Enzo Marin 1970-luvulla suunnittelema Sedia 1. Se on itse rakennettava tuoli, jonka ohjeet suunnittelija halusi julkaista kaikille, mutta tuoleja myydään myös eri firmojen valmistamina. Maria bongasi tuolin Tori.fi:stä. Pariskunta fiilistelee tietynlaista raakuutta: materiaalit saavat näkyä. Averi Designin Flo-kattovalaisimen varjostin on tehty kierrätysverhoista.
Pispala on rakentunut aikoinaan työläiskaupunginosaksi Suomen korkeimmalle soraharjulle, Pispalanharjulle, Näsijärven ja Pyhäjärven väliin. Sitä luonnehditaan usein Tampereen kauneimmaksi kaupunginosaksi. Ilman asemakaavaa vanhat puutalot rakennettiin hauskasti sikin sokin.
Tässä kodissa ehkä ihmeellisintä on valo.
– Kun tietynlainen valo tulee, alan kiertää kotia ja vain katsoa valoa, silloin kaikki muu katoaa. Humallun valosta, Maria Palohuhta kertoo.
Valolla voi olla tekemistä sen kanssa, että koti sijaitsee kahden järven välissä. Tai sen, että talo on rakennettu korkealle rinteeseen. Tai sitten kyse on vain taianomaisesta Pispalasta.
Maria muistaa ihailleensa Tampereen omaleimaista kaupunginosaa jo teini-ikäisenä. Hänen yhdeksän vuotta vanhempi veljensä asui Pispalassa, ja Maria matkusti sinne kaikilla lomillaan. Hän piti paikkaa ihmeellisenä ja erityisenä, ja siellä asuminen tuntui utopialta. Nyt utopiasta on tullut totta, mutta yhä Pispalassa asuminen tuntuu ihmeelliseltä seikkailulta.
– Nautin, kun ympäristö ei ole säännönmukainen, saa olla vapaa. Tuntuu absurdilta, että edes asumme täällä, Maria sanoo.
Taloissa saa näkyä eriskummallisuus ja leikkisyys, tunnelma on kylämäinen. Ympäröivien järvien vesi rauhoittaa ja herättää eloon.
Keittiöremonttia harkittiin tarkkaan. Kaapiston runkoja säästettiin sen verran kuin oli mahdollista. Uudet, rauhallisen sävyiset peiliovet ja yksinkertaiset vetimet sopivat 100-vuotiaan talon sieluun. Feather Grey -sävyiset ovet ja kvartsitaso tilattiin A.S. Helsingöltä. Seinään löytyi Cover Storyn Pablo-sävy. Seinälamput löytyivät Tori.fi:stä. Tauluhyllylle voi vaihdella esineitä tauluista leikkuulautoihin. Ruskeasävyinen taulu hankittiin Fidasta, signeeraus on luultavasti Jorma Matikainen. Hana on Tapwellin.
Haussa vanha talo
Maria ja Niko Nauholz ovat tuore pariskunta, vaikka he ovat tunteneet toisensa Seinäjoella vietetyistä yläasteajoista asti. Suhteen syvennyttyä he testasivat yhteisasumista Nikon kodissa, kun Maria piti ”vaihtovuoden” ja muutti vuodeksi Turkuun. Tampere kuitenkin veti puoleensa, sillä Marialla on siellä laaja ystäväpiiri ja perheet Seinäjoella ovat nyt lähempänä. Maria oli asunut 10 vuotta Tampereella, Nikolle kaupunki on uusi.
Oli selvää, että uutta kotia etsitään jo elämää nähneestä talosta. Molemmat ovat vanhojen rakennusten intoilijoita. Erityisen intohimoisesti he suhtautuvat juuri kotinsa ikäisiin, sata vuotta vanhoihin taloihin.
Uniikki asunto teki vaikutuksen. Pienet huoneet luovat turvaa ja pesämäistä tunnetta. Suurempia neliöitä he eivät kaipaa.
– Lisäneliöitä varten pitäisi hankkia tavaraa, jota emme oikeastaan tarvitse. Haluamme ympäröidä itsemme vain tarpeellisella, pariskunta sanoo.
Asunto ostettiin marraskuussa 2022, mutta koska Marialla oli opettajan paikka Turussa lukukauden loppuun, luovutus sovittiin huhtikuulle. Neljä kuukautta käytettiin tulevan kodin suunnitteluun ja ”toritteluun”, kun etsittiin sopivia huonekaluja yhteiseen kotiin. Otettiin myös riskejä hankkimalla huonekaluja asuntoon, jossa ei vielä asuttu, mutta suurin osa riskeistä kannatti.
Pienissä huoneissa on omat sisustushaasteensa. Niko oli ostanut edelliseen kotiinsa kotimaisen sohvan, josta ei haluttu luopua. Oli senteistä kiinni, että se mahtui uuteen kotiin. Edelliset omistajat olivat valinneet olohuoneen seinien väriksi Tikkurilan Tofun. Se miellytti niin, että seinät maalattiin uudelleen samalla sävyllä. Olohuoneen pöytänä toimiva lava on tuotu Suomeen Keski-Euroopasta. Sohvapöytä on sen verran hallitseva, että se kaipasi kaverikseen rauhallista mattoa. Marokkolainen villamatto hankittiin Matto-Matista. Pienelle seinähyllylle on nostettu kirpputorilta löytynyt sininen kannu. Muratti villiintyi tässä kodissa kovaan kasvuun.
Retrotuoli kuului ehdottomasti tulisijan viereen. Se on löytö Tori.fi:stä. Hayn Matin-seinävalaisin toistaa hienosti keittiön kattovalaisimen tyyliä.
Sielukkaita löytöjä
Käytetyn tavaran ostaminen vaatii aikaa ja ennakointia. On ihmeellistä, millaisten esineiden äärelle päätyy, pariskunta miettii.
– Ei välttämättä tule etsineeksi peiliä 1800-luvulta, mutta sellaisen voi kuitenkin löytää. Miten tässä kävi näin hienosti, voi vain jälkikäteen ihmetellä, Maria kertoo.
Molemmille tuovat merkitystä tavaroiden tarinat ja sielukkuus. Tuntuisi vieraalta hakea kalusteita uutena kauppakeskuksesta. Molemmat ovat samanlaisia ”torihaukkoja”. Yleensä Maria tekee löydöt ja Niko hakee ne.
– Aina Niko tulee hakureissulta kertoen, että oli taas aivan ihana kohtaaminen ja jäi niin lämmin olo, Maria nauraa.
– Ihmiset jäävät mielellään rupattelemaan ja kertomaan huonekalujen historiaa pidemmästikin, Niko perustelee.
Eikö teitä stressaa etsiminen, heiltä on kysytty. Päinvastoin, on kuin katsoisi isoon aarrearkkuun. Vanhoja huonekaluja ei tule enää lisää, nyt niille saa tarjota pidemmän elämän.
Yhdestä Tori-hankinnasta tuli vääntö, joka jälkeenpäin naurattaa. Kotiovelle ilmestyi Artekin ruokailuryhmä kotiin kuljetettuna, vaikka Maria oli autuaan tietämätön, että ostosta oli edes tehty. Edullisen hinnan vuoksi Maria pelkäsi Nikon ostaneen väärennetyt huonekalut ja tiirasi leimoja taskulampulla. Niko puolestaan oli varma, että teki elämänsä löydön. Onneksi pöytä oli kokonsa puolesta hyvä ja muotokieli sopi uuteen kotiin. Maria leppyi, ja Niko on tapauksen jälkeenkin uskaltanut ostaa huonekaluja kysymättä.
Sisääntulokerroksessa kuljetaan eteisestä vaatehuoneena toimivan pienen aulan läpi olohuoneeseen. Samassa kerroksessa ovat myös keittiö ja lepohuone. Alakertaan laskeudutaan kapeita kierreportaita pitkin. Siellä sijaitsevat makuuhuone ja työhuone. Maria kuvailee Nikoa veijariksi ja tämän istumapaikkaa leveällä kaiteella ”nikomaiseksi”.
”Kukkahuone” teki näytössä suurimman vaikutuksen. Vaikka huoneessa on värikäs tapetti, se on silti rauhoittava lepohuone. Maria rakastaa nukkua siellä päiväunia. Maria sairastaa fibromyalgiaa, joka vie voimavaroja. Huone toimii myös runonkirjoitushuoneena, ja näkymä kallioille ruokkii luovuutta. ”Täällä ei tehdä töitä tai olla puhelimella, vaan hakeudutaan sellaisten asioiden äärelle, jotka vahvistavat yhteyttä itseen”, Maria sanoo.
Lattiat kontattiin uusiksi
Maria ja Niko halusivat löytää kodin, johon he rakastuisivat sellaisenaan, ilman että olisi pakko aloittaa suurta remonttirupeamaa. Aivan ilman remonttia ei kuitenkaan selvitty, vaan keittiön uudistusta, lattian hiontaa ja maalaustöitä tehtiin pari kuukautta.
– Yllättävän paljon me kuitenkin teimme, Niko ihmettelee jälkikäteen.
– Lattiaan purimme sisustuspatoutumamme. Valkoiset lattiat hiottiin ja lipeäkäsiteltiin, minkä jälkeen vielä suopakuurasimme ne kolmeen kertaan itse. Niistä tuli upeat! Maria sanoo.
Niko teki keittiön remontin Marian isän ja lähipiiristä löytyneen timpurin kanssa. Niko oli tavannut appiukkonsa vain pari kertaa ennen yhteistä projektia.
– Paras tapa tutustua on tehdessä, Niko kommentoi ja kiittää Marian isän tsemppaavaa asennetta.
Valmista haluttiin saada juhannukseksi, joten sähköasentajia soiteltiin 30 läpi, ennen kuin tärppäsi.
– Nyt kuulostaa hassulta, että oli niin kiire, Maria miettii.
Sängyn yläpuolelle on ripustettu kuvataiteilija Karkki Mäkelän pieni työ. Puulintu on Tori.fi:stä, sen on tehnyt edesmennyt taiteilija Leena Hyytiä. Sängynrunko on Karup Designin Kanso.
Alakerran työhuoneeseen kuljetaan makuuhuoneen kautta. Pariovet makuuhuoneen ja työtilan välissä ovat edellisten asukkaiden lisäämät. Torista löytynyt Domus-tuoli noudettiin Helsingistä, se on myyjän mukaan valmistettu 1950-luvulla. Pöytätaso hankittiin käytettynä ja maalattiin itse. Iso kasvi on siroliuska-aralia.
Vähäeleistä rauhaa
Nikoa kiehtoo Bauhaus-tyyli, johon hän mieltää kuuluvaksi pelkistetyt linjat, päävärit ja usein metallirunkoiset huonekalut.
– Se ei näy täällä, yritit kyllä vähän aikaa! Maria sanoo ja nauraa.
– On kodin tyylissä toki tietynlainen pyrkimys vähäeleisyyteen. Se näkyy esimerkiksi siinä, että keittiöstä halusimme aikaa kestävän kokonaisuuden, joka ei herättäisi muutostarvetta sisustustrendien vaihtuessa, Maria sanoo.
Myös kiintokalusteiden haluttiin miellyttävän silmää pitkään. Vaihtelua voi saada maalaamalla seiniä tai vaihtelemalla esineitä tai tauluja.
– Vähäeleisyys voi olla jonkun mielestä tylsää, mutta meille se tuo rauhaa ja lisää käyttöikää. Moni luulee, että pyrin minimalismiin, mutta se tulee luonnostaan, kun olen pyrkinyt rakentamaan ympäristön, jossa tunnen levollisuutta, Maria miettii.
Maria kertoo kärsivänsä siisteyshäpeästä, mutta niin päin, että melkein nolottaa, kun on niin siistiä. Lapsuudenkodissa opittu siisteystaso muodostui turvatekijäksi, ja kun pään sisällä on kaoottista, siisteys luo selkeyttä.
– Minun on helpompi opetella siistimmäksi kuin Marian sotkuisemmaksi! Niko kommentoi. Hän ihailee Marian esteettisyyttä.
– Tuo iloa, että asiat on aseteltu kauniisti. Kaikki mitä Maria tekee, hän tekee sydämellään, oli kyse sitten ihmisten hyvinvoinnin tukemisesta tai sisustuksesta, Niko kuvailee.
Tonttia oli jyrkkyyden vuoksi aikoinaan luonnehdittu rakennuskelvottomaksi, mutta niin vain Vuorenmaan herra aloitti keltaisen talon rakennustyöt 100 vuotta sitten. Valmistui korkea, neljän asunnon talo, joka näyttää omakotitalolta. Marian ja Nikon keltainen talo on kolmikerroksinen, viereinen talo jopa nelikerroksinen. Neljä taloa muodostavat taloyhtiön, jolla ei ole huoltoyhtiötä, joten rakennuksista ja pihoista huolta pitäessä tulee väistämättä tutustuttua naapureihin. 2. Pienellä puisella ketulla saa kattilan kannen raolleen. ”Hylly kaipasi jotain pientä esinettä, ja katsonkin aina ensin omista laatikoista ennen kuin hankin mitään. Esille laitetaan mieluiten päivittäin käytössä olevia esineitä”, Maria kertoo.
Koti
Tampereen Pispalassa
Vuonna 1927 rakennetussa neljän asunnon puutalossa, 3 h + k + yhteissauna, noin 80 m2.
Asukkaat
Luokanopettaja Maria Palohuhta, 33, ja talouspäällikkö Niko Nauholz, 31. Perhe on täydentynyt kuvausten jälkeen uudella tulokkaalla. Instagramissa
@mariapalohuhta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2