Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
5 vinkkiä kukkapuiden hoitoon
1. Kukkivat puut viihtyvät parhaiten valoisalla paikalla, jolloin kukkasilmuja kehittyy runsaasti.
2. Hedelmäpuulle kannattaa myös valita mahdollisimman aurinkoinen kasvupaikka, jotta kukkanuppuja muodostuu runsaasti ja hedelmät kypsyvät makeiksi.
3. Kasvupaikka saa olla syvämultainen ja ravinteikas. Lämmin, läpäisevä maa sopii koriste- ja hedelmäpuille.
4. Suojaisa kasvupaikka parantaa talvehtimista. Osa kukkivista puista on meillä talvenarkoja, ja puut voivat saada vaurioita kovina pakkastalvina.
5. Satoa tuottavia omenapuita ja koristeellisia purppuraomenapuita voi leikata joko varhain kevättalvella tai loppukesällä. Koristepuut eivät välttämättä leikkausta kaipaa. Puita voi kuitenkin leikata ja muotoilla maltillisesti. Leikattaessa puista poistetaan toisiaan hankaavia oksia, latvuksessa sisäänpäin kasvavia oksia sekä kuolleita ja kuivia oksia. Kirsikat leikataan loppukesällä tai alkukesällä.
Kerrannaisia kukkanappeja
Jos kaipaat sirokokoista koristekirsikkaa pieneen pihaan, voi valkokukkainen schalininkirsikka olla vaihtoehto. Schalininkirsikka Rhexii kukkii pienin, runsaan kerrannaisin kukin. Puu kasvaa parimetriseksi, mutta latvuksesta tulee melko leveä. Suomalaisen nimensä kaunis kirsikka on saanut sotien jälkeen Helsingin kaupunginpuutarhurina toimineen Bengt Schalinin mukaan.
Puhtaanvalkeaa
Japaninmagnolian puhtaanvalkea kukkanuppu tulee esiin verholehtien sisältä. Kukassa on kevääseen sopivaa herkkyyttä ja viattomuutta. Herkkä magnolia sopii luonnonläheiseen puutarhaan.
Kukkia, marjoja ja väriä
Tuomipihlajat kukkivat alkukesällä valkoisin, siroin kukin. Pienenä puuna tai pensaana kasvavat tuomipihlajat saavat oranssinpunaisen syysvärin. Sirotuomipihlaja kasvaa alkuun pensasmaisena, mutta vanhemmiten siitä kehittyy monihaarainen pikkupuu. Lehdet puhkeavat kukinnan aikoihin punertavan rusehtavina, mutta vihertyvät vanhetessaan. Mikäli kaipaat myös marjasatoa, istuta pihapiiriin marjatuomipihlaja eli saskatoon, jonka marjat päihittävät maussa muut tuomipihlajat. Maussa on häivähdys mantelin makua. Kaikkien tuomipihlajien marjat ovat kuitenkin syötäviä. Kuvassa on marjatuomipihlaja.
Kirsikkajuhlaa
Monet japanilaiset kirsikat ovat meidän oloissamme talvenarkoja, mutta suojaisilla paikoilla voi japanilaisia kirsikkalajikkeita kokeilla. Hokkaidon saarelta peräisin oleva rusokirsikka alkaa sen sijaan olla meillä tuttu näky. Se kasvaa kuitenkin kookkaaksi eikä siksi sovi ihan pienen pihan puuksi. Kompaktikokoinen, parimetriseksi kasvava ja vaaleanpunaisin kukin kukkiva kuriilienkirsikka on myös ilahduttavan kestävä. Se lienee koristekirsikoista kestävin. Lajike Ruby ilahduttaa runsaalla vaaleanpunaisella kukinnalla toukokuussa. Lehdet saavat syksyllä oranssinpunaisen syysvärin. Kuvassa kuriilienkirsikka.
Valkoinen pilvi
Kevään kauan odotetun kukinnan takaavat magnoliat. Kun jättikokoisten, pajunkissaa muistuttavien kukkanuppujen sisältä paljastuvat japaninmagnolian valkeat kukat, aika pysähtyy. Arkoina kasveina pidettävät magnoliat ovat yleistyneet puutarhakasveina ja moni haaveilee magnolian istutuksesta. Suomen vanhimpiin kuuluva japaninmagnolia kasvaa Mustilan kartanon tallirakennuksen vieressä.
Tähtihetkiä
Tähtimagnoliasta kehittyy parimetrinen leveähkö pensas. Kevättalvella se tuo mieleen pajut, joiden oksia koristavat muhkeat pajunkissat. Nuput puhkeavat kukkaan ennen lehtiä ja pensas kukkii lehdettömänä. Herkkä magnolia sopii luonnonläheiseen puutarhaan ja wabi-sabin tunnelmaan.
Tuttu tuomi pinkkinä
Purppuratuomi Colorata on ilahduttavan kestävä. Se menestyy 6-kasvuvyöhykkeelle asti, miltei koko maassa aivan pohjoisosaa lukuun ottamatta. Valkokukkaista tuomea muistuttava lajike kukkii vaaleanpunaisin kukin, lehdet ovat alkukesällä valoisalla paikalla punaisenruskeat. Tuomi on nopeakasvuinen, joten siitä saa uuteenkin pihaan nopeasti komean puun. Vanhemmiten puun olemus vielä kaunistuu, kun oksat roikkuvat rennosti alaspäin. Kestävä ja kaunis vaihtoehto vaaleanpunaista kukkaloistoa kaipaaville!
Kestävä rouva
Vanha Rouva on komea ja kestävä japaninmagnolia. Sen emotaimena on Mustilassa kasvava japaninmagnolia, joka on istutettu paikoilleen 1940-luvun lopulla. Tämä magnolia on siis selvinnyt myös kylmistä talvista ja osoittanut talvenkestonsa vuosien varrella. Lajiketta voi kokeilla 3-kasvuvyöhykkeelle asti. Innokas harrastaja voi löytää myös suojaisan paikan jopa 4-vyöhykkeellä. Mustilassa Vanha Rouva on kasvanut komeaksi, 10 metriä korkeaksi puuksi.
Soma sinikriikuna
Luumun alalaji sinikriikuna tekee luumua muistuttavia luumarjoja, jotka ovat kooltaan luumua pienempiä. Kukat ovat samankaltaiset kuin sukulaisilla luumulla ja kirsikalla.
Kotipihan magnoliahanami
Pitkospuiden varrella kukkivat magnoliat. Pitkospuita pitkin pääsee kierrokselle metsäpuutarhan tunnelmaan herkkiä maanpeitekasveja vaurioittamatta. Magnolian kukkanuppujen aiheet kehittyvät edellisen vuoden kesän lopulla ja syksyllä voi jo nähdä pieniä, pajunkissaa muistuttavien nuppujen alkuja. Kun kevät koittaa, aukeavat ”kissat” vähitellen paljastaen kauniit valkeat kukat.
Kuin hattaraa
Vaaleanpunaiset magnoliat saavat sydämen sykähtämään. Tarhamagnolia Leonard Messel lienee vaaleanpunakukkaista magnolioista kestävimpiä. Sen tiedetään talvehtineen 2-vyöhykkeellä menestyksekkäästi. Tämä magnolia kasvaa meillä yleensä monihaaraisena pensaana. Kukinta ajoittuu avomaalla usein toukokuun alkupuolelle tai puoliväliin.
Omia päärynöitä
Kevät on täynnä kiehtovaa elinvoimaa ja kauneutta, kun kukkapuut puhkeavat kukkaan yksi toisensa jälkeen. Päärynä kukkii viikko pari ennen omenapuuta. Kukat ovat valkoiset, ja puu kaunistaa kukkiessaan pihan kuin pihan. Se kasvaa tosin omenapuun tavoin kookkaaksi, korkeutta voi kertyä 4–6 metriä. Päärynää pidetään turhaan arkana kasvina. Päärynä voi tuottaa satoa suojaisalla paikalla pohjoisemmassakin ja lajikkeesta riippuen. Päärynöitä kannattaa istuttaa vähintään kaksi, jotta ristiinpölytys varmistaa satoa. Jos tilaa on kuitenkin vain yhdelle päärynäpuulle, etsi perhepäärynäpuu eli puu, johon on vartettu paria kolmea lajiketta.
Suloinen persikka
Jos haluat tehdä kasvikokeiluja, istuta puutarhaan persikka. Puu tuntuu eksoottiselta eikä sen menestymisestä ole runsaita kokemuksia, mutta aina sieltä täältä kuulee persikkasadosta. Persikka kukkii aikaisin, ja kukat voivat siksi toisinaan paleltua. Kukat ovat vaaleanpunaiset tai valkoiset. Puusta voi kasvaa kookas, joten sitä kannattaa pitää leikkaamalla kurissa. Sopiva aika leikkaukseen on elo-syyskuussa. Vaikka persikasta on jalostettu myös talvenkestävämpiä lajikkeita, kuten esimerkiksi latvialainen Riga, kannattaa puulle varata lämmin ja suojaisa kasvupaikka.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2