Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 06-07/07

Kotitekoiset maustesillit

Cur­ry­sil­li

400 g mat­jes­sil­li­fi­lei­tä

1 dl ker­ma­vii­liä

1 dl rans­kan­ker­maa

2 tl cur­rya

1 tl di­jo­nin­si­nap­pia

1 kes­ki­ko­koi­nen si­pu­li

1 kes­ki­ko­koi­nen ome­na

1. Pa­loit­te­le sil­li­fi­leet noin sen­tin pak­sui­sik­si pa­loik­si.

2. Se­koi­ta rans­kan­ker­ma ker­ma­vii­liin. Li­sää cur­ry ja si­nap­pi.

3. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li. Kuo­ri ome­na, pois­ta sie­men­ko­ta ja kuu­ti­oi ome­na. Se­koi­ta si­pu­lit ja ome­na­kuu­ti­ot rans­kan­ker­ma­se­ok­seen.

4. Li­sää jouk­koon sil­li­pa­lat, se­koi­ta kun­nol­la ja an­na maus­tua jää­kaa­pis­sa seu­raa­vaan päi­vään.

Si­nap­pi-pi­par­juu­ri­sil­li

400 g mat­jes­sil­li­fi­lei­tä

1 dl rans­kan­ker­maa

1 dl ker­ma­vii­liä

2 tl di­jo­nin­si­nap­pia

1/2 dl ruo­ho­si­pu­lia hie­non­net­tu­na

1 rkl pi­par­juu­ri­tah­naa (tai noin

2 rkl tuo­ret­ta pi­par­juur­ta hie­nok­si raas­tet­tu­na)

1. Pa­loit­te­le sil­li­fi­leet noin sen­tin pak­sui­sik­si pa­loik­si.

2. Se­koi­ta rans­kan­ker­ma ker­ma­vii­liin. Li­sää si­nap­pi, hie­non­net­tu ruo­ho­si­pu­li ja pi­par­juu­ri­tah­na tai pi­par­juu­ri­raas­te.

3. Li­sää sil­li­pa­lat, se­koi­ta ja an­na maus­tua jää­kaa­pis­sa seu­raa­vaan päi­vään.

Sit­ruu­na­sil­li

400 g ke­vyt­suo­lat­tu­ja sil­li­fi­lei­tä

1 sit­ruu­na

noin 5 cm:n pala pur­joa

2–3 rkl tuo­ret­ta til­liä hie­non­net­tu­na

Lie­mi:

1 1/2 dl vet­tä

1 dl so­ke­ria

1 sit­ruu­na

1 laa­ke­rin­leh­ti

6 ko­ko­nais­ta nei­lik­kaa

1 tl ko­ko­nai­sia val­ko­pip­pu­rei­ta

1 tl ko­ko­nai­sia maus­te­pip­pu­rei­ta

ri­paus so­ke­ria

1. Val­mis­ta en­sin maus­te­lie­mi. Mit­taa vesi ja so­ke­ri kat­ti­laan. Pu­ris­ta jouk­koon yh­den sit­ruu­nan mehu. Mu­ren­na jouk­koon laa­ke­rin­leh­ti ja li­sää nei­li­kat, pip­pu­rit ja ri­paus so­ke­ria. Kie­hau­ta lie­mi ja an­na jääh­tyä kun­nol­la.

2. Pa­loit­te­le sil­li­fi­leet noin sen­tin pak­sui­sik­si. Pese sit­ruu­na ja leik­kaa se ohuik­si vii­pa­leik­si tai loh­koik­si. Vii­pa­loi pur­jo ja huuh­te­le pur­jo­ren­kaat.

3. Lado as­ti­aan ker­rok­sit­tain sil­li­pa­lo­ja, pur­jo­ren­kai­ta, hie­non­net­tua til­liä ja sit­ruu­na­pa­lo­ja. Kaa­da pääl­le jääh­ty­nyt lie­mi.

4. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään vuo­ro­kau­den ajan.