MARI HARJULA • KUVAUSJÄRJESTELYT MARI HARJULA JA MIA LUNDBERG KUVAUSAVUSTAJA ANJA LEPPÄNEN • KUVAT ARTO VUOHELAINEN KOTI JA KEITTIÖ 4/2013
4–6 annosta
1 yrttijuusto (ks. ohje alla)
kevyesti uunikuivattuja tomaatteja (ks. ohje alla)
2 ruukkua rucolaa
1 ruukku basilikaa
mausteista leipämuruseosta (ks. ohje alla)
Lisäksi:
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
1. Valmista yrttijuusto edellisenä päivänä. Valmista uunikuivatut tomaatit ja leipämuruseos tarjoilupäivänä.
2. Laita lautaselle rucolaa, basilikanlehtiä, yrttijuustoa ja uunikuivattuja tomaatteja. Ripottele päälle leipämuruseosta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Viimeistele annokset suolalla ja mustapippurilla.
YRTTIJUUSTO
1 juusto
3 l täysmaitoa
1 l (rasvaista) talouspiimää
2 munaa
1 ½ tl suolaa
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2–3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
3 rkl tuoretta basilikaa tai oreganoa hienonnettuna
3 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1. Mittaa maito kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi (noin 90 astetta).
2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää piimä.
3. Nosta kattila liedeltä ja sekoita muna-piimäseos kuumaan maitoon, jolloin maito juoksettuu eli juustomassa ja hera alkavat erottua.
4. Vuoraa juustomuotti tai tiheä siivilä kostutetulla sideharsolla ja aseta sopivan valutusastian päälle. Nostele juustomassa reikäkauhan avulla muottiin. Ripottele väliin suolaa, hienonnettua valkosipulia ja yrttejä.
5. Kääntele sideharso juuston päälle tiiviisti ja laita muotin päälle kansi. Jos käytät siivilää, laita paino myös sen päälle. Siirrä juusto kylmään ja valuta yön yli, jotta hera valuu muotin alla olevaan astiaan ja juusto kiinteytyy. Tyhjennä valutusastia tarvittaessa.
6. Kumoa valmis juusto muotistaan ja leikkaa viipaleiksi.
KEVYESTI UUNIKUIVATUT TOMAATIT
500 g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
suolaa
rouhittua mustapippuria
1. Leikkaa tomaatit pitkittäin puoliksi ja laita ne leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
2. Kuivata tomaatteja uunissa 150 asteessa noin tunti.
MAUSTEINEN LEIPÄMURUSEOS
2–3 viipaletta vaaleaa leipää
1–2 valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
noin 10 basilikanlehteä
1 kuivattu chili
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
½ dl oliiviöljyä
1. Revi leipäviipaleet ja laita tehosekoittimeen. Lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja muut mausteet. Käytä konetta, kunnes seos on karkean murumaista. Voit pilkkoa ainekset myös veitsellä sopivan hienoksi.
2. Lisää lopuksi oliiviöljy ja sekoita nopeasti.
3. Paahda seosta pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes se saa hieman väriä ja tulee rapeaksi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2