Kesähuone on rakennettu kierrätysmateriaaleista, kuten puretun tehtaan tiilistä, vanhoista ikkunoista ja puutavarasta.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Luonto ja kasvit inspiroivat Maria suunnittelemaan korumalliston ja muun muassa palkitun Hydrangea-sormuksen.
Vanha kuusiaita kätkee taakseen pienen keitaan Mynämäen keskustan tuntumassa. Vuonna 1924 valmistuneen talon on rakennuttanut paikallinen eläinlääkäri. 1920-luvulla talossa asui kuitenkin nimismies Malka. Noista ajoista lähtien taloa kutsuttiin pitkään nimellä Malkan talo. Nyt talossa asuvat korutaiteilija, gemmologi Mari ja Samuel Ruohomäki perheineen. He ovat lähes satavuotisen historian aikana viides talossa asunut perhe.
Omenapuiden siimeksessä pergolassa saa olla omassa rauhassa ja nauttia jokinäkymistä ja puron solinasta.
Pieni pala Aasiaa rehottaa kuistin nurkalla. Samuelille iso keramiikkaruukku tuo mieleen hänen synnyinmaansa Thaimaan. Ruukkuun piti tulla suihkulähde, mutta siihen päätyivätkin monivuotisina kasvavat kotkansiipisaniaiset.
Sitkeät, vanhat puut
Ruohomäet olivat ajatelleet rakentaa uuden talon, mutta kun Samuelin mummolan naapurissa sijaitseva talo tuli myyntiin, oli paikkaa käytävä katsomassa. Elettiin vuotta 2009.
– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ihastuin tietysti vanhan talon ainutlaatuiseen tunnelmaan, mutta myös koko paikkaan. Kohti taivasta kurottavat vanhat puut toivat pihapiiriin elämän tuntua, iättömyyttä. Paikka hurmasi meidät ja sen myötä suunnitelmammekin muuttuivat, kertoo Mari Ruohomäki.
Vanhat omenapuut, kirsikat ja luumut kukkivat valtoimenaan valkoisin kukin. Kun kulkee kukkapuiden lomassa, kuulee kimalaisten surinan ja tuntee kukkien tuoksun. Tunnelmassa on jotain englantilaisten puutarhojen viehättävää ajattomuutta, mutta myös menneen ajan lumoa, pysähtyneisyyttä.
– Vanhojen omenapuiden rungot kertovat eletystä elämästä, kovista talvista ja aurinkoisista päivistä, mutta kestävät puut jaksavat edelleen kukkia. Jos pölytys onnistuu ja satoa näyttää tulevan paljon, täytynee raakileita vähän harventaa. Jättisadon kasvatus voi olla vanhalle puulle koettelemus, Mari sanoo.
Mari ja Samuel halusivat pihalle oleilupaikan. Ideoinnin pohjalta syntyi kesähuone. Täällä puutarha on läsnä säällä kuin säällä. Sateella kesähuoneeseen voi käpertyä päiväunille tai lukemaan kirjaa.
Kesähuone on rakennettu kierrätysmateriaaleista, kuten puretun tehtaan tiilistä, vanhoista ikkunoista ja puutavarasta.
Kasvit koruissa
Puutarha oli hyvällä mallilla, kun Ruohomäet ostivat paikan. Mari kuitenkin innostui puutarhan-
hoidosta, ja hän on suunnitellut ja toteuttanut puutarhassa omaa näkemystään. Leikatut puksi- ja taikinamarja-aidat Mari ideoi tuomaan ryhtiä puutarhan rajauksiin.
Uusinta aitaa varten hän tilasi 150 marjakuusentainta.
– Pidän leikattujen pensasaitojen ryhdikkyydestä. Matalina ne rajaavat käytäviä ja istutusalueita.
Kukat ja kasvit ylipäätään ovat tärkeitä Marille. Korujen suunnittelijana ja tekijänä hän osaa kiinnittää huomiota kasvien yksityiskohtiin. Puutarhan kasvikokoelmaansa hän istuttaa myös kasveja, joita voi käyttää korujen teossa.
Marin hopeakorujen mallistoon ovat päätyneet muun muassa oman pihan tuijan kävyt, juhannusruusun nuppu ja iiriksen siemenkodat. Viime vuonna hänen Hydrangea-korusarjansa valittiin Vuoden koruksi. Siinä tunnistaa hortensian kukinnosta poimitun yksittäisen kukan.
Puutarhasta pääsee joen rantaan. Kaunis vanha portti ja kivipaadet löytyivät pihan kätköistä.
Pihamaan yllätykset
Veden lempeä solina kuuluu taustalla. Puutarha on joen varrella, ja joesta saa nostettua veden pumpun avulla vesiaiheeseen. Betoninen vesiallas oli jo entuudestaan puutarhassa. Sen pinta on kauniisti patinoitunut.
– Laajensimme vesiaihetta rakentamalla sen yhteyteen pienen puron kivien ja allasmuovin avulla, Mari kertoo.
Vanhasta rautaportista pääsee astumaan jokirantaan. Portti löytyi kuusiaidan uumenista. Kuuset olivat vuosien aikana kasvaneet kulkureitin umpeen. Aikoinaan portista on ollut käynti tielle. Myös portin kivipaadet löytyivät pihalta, osittain maahan hautautuneina.
– Tiedän, että puutarhamme on aika lailla ainutlaatuinen. Iso tontti keskustassa tuntuu ylelliseltä.
Riippumatot ovat rentoutumista ja kirjahetkiä varten.
Unelmien oleilupaikka
Kun vanhan talon yhteydessä ei ollut terasseja, heräsi Marin ajatuksissa jo varhaisessa vaiheessa idea kesäisestä oleilupaikasta. Mari ja Samuel pyörittelivät ideoita ja keräsivät samalla saatavilla olevia materiaaleja. Vanhassa miljöössä oli luontevaa käyttää kierrätettyjä rakennusosia, jossa on eletyn elämän jälkiä.
– Lopputuloksena syntyi kesähuone, jonka seinät on muurattu HK:n puretun tehtaan tiilistä. Ikkunalasit ja vanha minikakluuni löytyivät omasta varastosta. Kakluuni ei ole vielä toimintakunnossa, mutta toiveissa olisi kunnostaa se.
Koko perheen suosikkipaikka löytyy kuitenkin kesähuoneen vierestä, valtavien jalavien ja luumupuiden siimeksestä, jonne on viritelty neljä riippumattoa.
– Kun lämpimänä kesäpäivänä laiskottaa ja tekee mieli loikoilla, on riippumatto paras paikka. Käymme kirjastossa hakemassa kaikille luettavaa ja luemme kirjoja jalavan varjossa.
Betonisesta vesialtaasta vesi virtaa kohti pihan alaosaa ja puroa, josta vesi kierrätetään takaisin ylös altaalle.
Puutarha
Mynämäellä
1920-luvulta peräisin oleva vanhan talon puutarha, puutarha-alaa 1 500 m².
Puutarhaa hoitavat
Mari ja Samuel Ruohomäki, Nooa, 12, Aaron, 10, Eeli, 8, ja Aamos, 6.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2