Artikkeli

FABIAN BJORK

Oh­je ja tyy­li Suvi Rüster kuva Fa­bi­an Björk

Kookostoscalla kuorrutetut omenakakkuset

Omena­kak­ku­taikina maustetaan ihanasti inkiväärillä, kardemummalla ja neilikalla. Voit paistaa taikinasta muffineita tai yhden ison kahvikakun. Rapea kookostosca viimeistelee kakut.

Koo­kos­tos­cal­la kuor­ru­te­tut ome­na­kak­ku­set

12 an­nos­ta

150 g su­la­tet­tua voi­ta

2 dl raas­tet­tua ome­naa

4 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 tl in­ki­vää­ri­jau­het­ta

1 tl jau­het­tua kar­de­mum­maa

1/2 tl jau­het­tua nei­lik­kaa

4 ka­nan­mu­naa

2 ½ dl so­ke­ria

Kuor­ru­tus:

75 g voi­ta

2 dl koo­kos­hiu­ta­lei­ta

1 dl so­ke­ria

½ dl ker­maa

1 rkl veh­nä­jau­ho­ja

1. Su­la­ta voi ja jääh­dy­tä. Se­koi­ta jouk­koon ome­na­raas­te.

2. Se­koi­ta veh­nä­jau­hot, lei­vin­jau­he, va­nil­ja­so­ke­ri, in­ki­vää­ri­jau­he, kar­de­mum­ma ja nei­lik­ka kes­ke­nään
kul­hos­sa.

3. Vat­kaa ka­nan­mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si, vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Se­koi­ta jouk­koon ome­na-voi­se­os. Li­sää jau­ho­se­os ja kään­te­le tai­ki­na kau­hal­la se­kai­sin.

4. Nos­te­le tai­ki­naa si­li­ko­ni­sen muf­fi­ni­vuo­an ko­loi­hin. Jos kyp­sen­nät kak­ku­set muf­fi­ni­pel­lil­lä, lado pel­lil­le pa­pe­ri­sia muf­fi­ni­vuo­kia ja nos­te­le tai­ki­naa vuo­kiin.

5. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15–18 mi­nuut­tia. Var­mis­ta kyp­syys cock­tail­ti­kul­la: kun tik­kuun ei tar­tu tai­ki­naa, ovat kak­ku­set kyp­siä.

6. Su­la­ta kuor­ru­tuk­sen voi kat­ti­las­sa. Se­koi­ta jouk­koon lo­put ai­nek­set. Kie­hau­ta. Le­vi­tä kuor­ru­tus­ta kak­kus­ten pääl­le. Nos­ta kuor­ru­te­tut kak­ku­set uu­niin noin vii­dek­si mi­nuu­tik­si, kun­nes kuor­ru­tus hie­man rus­kis­tuu. An­na jääh­tyä.

Vink­ki! Voit kyp­sen­tää tai­ki­nas­ta yh­den ison ome­na­ka­kun. Pin­go­ta lei­vin­pa­pe­ri ir­to­poh­ja­kak­ku­vuo­an poh­jan ja reu­no­jen vä­liin. Voi­te­le reu­nat voil­la. Kaa­da kak­ku­tai­ki­na vuo­kaan. Kyp­sen­nä 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 60–70 mi­nuut­tia. Tar­kis­ta kyp­syys cock­tail­ti­kul­la. Le­vi­tä kuor­ru­tus ka­kun pääl­le. Nos­ta kak­ku ta­kai­sin 225-as­tei­seen uu­niin, ja pais­ta vie­lä noin vii­si mi­nuut­tia, kun­nes kuor­ru­tus on hie­man rus­kis­tu­nut. Jääh­dy­tä kak­kua vuo­as­saan puo­li­sen tun­tia, ir­ro­ta reu­nat ja nos­ta

Val­mis­tu­sai­ka: noin 1 t 40 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 12 e

FABIAN BJORK