Billnäsin kautta kulkee Kuninkaantie, joka oli aikoinaan ainoa yhteys Turusta Viipuriin.
HEIKKI RAUTIO
Teksti ja kuvat Heikki Rautio
Kuvauksellisen Fiskarsin läpi virtaa Fiskarsinjoki. Sen rannalla kasvaa vanhoja, vehmaita tammia.
HEIKKI RAUTIO
Kotimaisen designin Fiskars
– Tämähän on kuin ulkomailla!
Asiakkaan tuttu kommentti hymyilyttää ravintola Wärssyn tarjoilija Marina Usvalahtea. Suomen vanhimman majatalon Fiskars Wärdhusin terassilta Fiskarsin ruukki näyttäytyy ihmemaana, jossa eletään monisatavuotiaiden tammien katveessa, ja jonka jokainen rakennus on toinen toistaan somempi.
Ruukki perustettiin vuonna 1649 jalostamaan rautamalmia. Liiketoiminnan aloitti hollantilainen Peter Thoreöste. Ruukissa on valmistettu muun muassa nauloja, lankaa ja veitsiä sekä valettu patoja. Fiskars Aktiebolag perustettiin 1883.
Entisestä teollisuusmiljööstä on parissa vuosikymmenessä sukeutunut modernin suomalaisen taidekäsityön ja designin kehto. Alueen teollinen menneisyys tarjoaa nykytoimijoille hienoja näyttely- ja työskentelytiloja. Entisissä talleissa, pesuloissa ja verstaissa toimii kymmeniä pikkukauppoja, kahviloita ja käsityöläispajoja. Fiskars tunnetaan myös vuosittain vaihtuvista kiinnostavista kesänäyttelyistään.
Nyky-Fiskars ei olisi samanlainen ilman 1990-luvulla perustettua osuuskuntaa eli Onomaa. Innokkaiden käsityöläisten ja designereiden perustama Onoma kokoaa edelleen yhteen yli 100 eri alan tekijää. Onomalla on oma myymälä Fiskarsin Tornikellorakennuksessa, keskellä ruukkia.
Yksi osuuskunnan perustajia on keraamikko Karin Widnäs. Palkitun keraamikon tapaa kesäisin varmimmin kotoaan. Karin on jo 15 vuoden ajan järjestänyt kodissaan vuosittain vaihtuvan Kotona-kesänäyttelyn, jossa on esitelty taidekeramiikkaa ympäri maailmaa. Tänä kesänä näyttely on viimeisen kerran Karinin kodissa, sillä syksyllä avataan hänen perustamansa keramiikkamuseo viereiseen uudisrakennukseen. Keraamikon koti käy elävästä lähidesignin showroomista:
– Tuo lasista puhallettu lamppu on Camilla Mobergin ja puiset ruokapöydäntuolit taas Nikarin. Camillan kauppa on Alaruukissa. Nikari puolestaan täällä Yläruukissa, Fiskarsin museon vieressä, Karin neuvoo.
Karinin omia tuotteita myydään vain hänen omassa kotikaupassaan.
– En nuorena olisi uskonut muuttavani joskus pois Helsingistä. Mutta täällä sitä ollaan tyytyväisenä keskellä maaseutua.
Onoma Shop, Fiskarsintie 352, onoma.fi
Karin Widnäs, Baklurantie 12, karinwidnäs.fi
Vanja Sea & Friends, Fiskarsintie 333, vanjasea.valmiskauppa.fi
Nikari, Peltorivi 13, nikari.fi
Camilla Moberg, Fiskarsintie 386, camillamoberg.fi
Fiskarsin museo, Peltorivi 11, fiskarsmuseum.fi
Fiskars Wärdshus ja ravintola Wärssy, Fiskarsintie 326, wardshus.fi. Huoneet alkaen 145 e / 2 hh.
Fiskarsissa tapahtuu
Onoman Tehdas 19.5.–15.9.2019
Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman kesänäyttely Tehdas esittelee yli 40 taiteilijan ja muotoilijan teoksia sekä Suomesta että maailmalta.
Tehdas Kuparipajassa, Kuparivasarantie 5, kuparipaja.fi
Karin Widnäsin KWUM 9.6.–15.9.
Karin Widnäs avaa uuden Studiokeramiikan museon ja gallerian arkkitehti Tuomo Siitosen suunnittelemaan rakennukseen, joka on nimetty KWUMiksi.
Museossa on esillä KWUM Collected -kokoelma, jonka Karin Widnäs on kerännyt vuosina 1965–2019.
Esineet ovat studiokeramiikkaa kotimaasta ja ulkomailta, muun muassa Etelä-Koreasta, Ruotsista ja Saksasta. Esillä on myös Origoksi nimetty osio, joka esittelee keramiikan valmistustekniikoita ja materiaaleja.
Galleriassa on esillä Erna Aaltosen, Åsa Helmannin, Kristiina Riskan, Kim Simonssonin, Riitta Talonpojan ja Kati Tuominen-Niittylän teoksia.
Lisäksi esillä on kaksi pienempää näyttelyä Kirsti Doukasin ja Kristian Saarikorven kultasepäntöistä sekä Deepa Panchamian tekstiiliteoksia.
Avoinna joka päivä 12–17.
KWUM, Baklurantie 12, karinwidnäs.fi
Lasten Luovat Pajat
Koko perheen tapahtuma kädentaitojen ja taiteen parissa 28.–29.6.2019.
Fiskars Village Arts & Design Biennale
Fiskars Village Arts & Design Biennale on nykytaiteen ja muotoilun yhdistävä taidefestivaali 19.5.–15.9..
Fiskarsin Antiikkipäivät
Antiikin, designin, taiteen ja vintagen vuosittain tapahtuma 4.–7.7., fiskarsinantiikkipäivät.fi
Kustavilaista ja horsmankukkia Mustiossa
Villiyrttiretkellä oleva kokki Minna Juurikivi on kerännyt koriinsa tuoksuvan kimpun. Polun varrelta löytyi juuri sitä mitä etsittiinkin: mäkimeiramia, horsmankukkia ja nokkosta. Minna kurkistaa vielä vadelmapensaaseen, löytyisikö sieltä pieni makupala ennen paluuta Mustion linnan ravintolankeittiöön.
Mustion linnan historiassa alkoi uusi vaihe pari vuotta sitten, kun Christine ja Filip Linder saivat linnan johdettavakseen. Tiloja on uudistettu ja laajennettu, kesäteatteriryhmä vaihdettu, myös linnan puutarha on saanut uusia eksoottisia istutuksia, näin alkajaisiksi.
Mustion todellinen nähtävyys on 1700-luvun lopulla ajan muodin mukaan kustavilaiseen tyyliin rakennettu kartano, jota kutsutaan linnaksi. Mustion ruukin historiaa alkaa 1560-luvulta. Ruukki siirtyi naimakaupassa Lindereille 1700-luvulla ja säilyi suvussa 150 vuotta.
– Linna oli muiden omistuksessa vuodesta 1941, mutta palautui suvulle isäni Magnus Linderin toimesta 1980-luvulla.
Mansardiakattoisen kartanon juhlavaa julkisivua ihastellessaan ei uskoisi katselevansa rakennustyömaata. Oppaaksi lupautunut Christine tuntee tarinan synkästä ja myrskyisestä yöstä sekä vanhasta romaninaisesta.
– Elettiin 1700-luvun loppua ja linna oli juuri valmistumassa. Sateisena iltana tänne oli tullut vanha romaninainen, joka oli pyytänyt suojaa, mutta hänet käännytettiin ovelta. Suuttunut nainen langetti linnan ylle kirouksen, jonka mukaan rakennus palaa heti, kun se on valmis. Tästä syystä linnan vintillä on edelleen keskeneräisiä huoneita.
Linnan saleissa käyskennellessään voi hämmästellä monipuolista ja taitavaa osaamista, jota sen rakentaminen ja sisustaminen on vaatinut.
– Linnan alkuperäinen kalustus oli valitettavasti myyty huutokaupassa. Linnan nykyinen sisustus on koottu Suomen ja Ruotsin huutokaupoista ja antiikkiliikkeistä. Kalusteista ja taideteoksia oli säilynyt suvussa ja nyt osa niitä on palautettu tänne alkuperäisille paikoilleen.
Hyvästä esimerkistä käy ”kuninkaan huoneen” katossänky, joka palautui Ruotsista.
– Filip löysi seinästä vanhan metallikoukun. Kun saimme sängyn takaisin, hän päätti kokeilla, sopisiko sängyn ylle tuleva katos siihen.
Ja kuinkas sitten kävikään. Kaunis katoksellinen antiikkisänky istui paikalleen täydellisesti, aivan kuten se kuuluisa lasikenkä Tuhkimolle.
Mustion linna, Hållsnäsintie 89, mustionlinna.fi. Huoneet alkaen 95 e / 2 hh.
Mustion linnassa tapahtuu
Mustion linnan kesäteatteri: Den Sista Patronen, 7.6.–24.8., Vadelmavenepakolainen, 4.7.–10.8., mustionlinna.fi.
Taikanäyttely Mustion linnan makasiineilla 2.–31.7.2019, mustionlinna.fi.
Billnäsin ruukissa on säilynyt karun teollinen tunnelma. FLH rakennuksen päädyssä on lyhenne sen rakennuttaneen Fridolf Leopold Hisingerin nimikirjaimista.
HEIKKI RAUTIO
Perinnerakentajan Billnäs
Veden äärelle rakennettujen teollisuusrakennusten keskellä kohoaa tiilinen tehtaanpiippu. Sen takana polveilee punaiseksi maalattuja puutaloja. Billnäsin teollinen maisema tulee elävämmäksi, kun kuulee, miten tehtaan ympärille rakennettu yhteisö on syntynyt.
– Ajatus on selkeä; mitä lyhyempi työmatkasi oli, sitä tärkeämpi henkilö olit ruukissa, kertoo alueella opaskierroksia vetävä Matti Piirainen.
Ruukin juuret ovat metallissa ja 1640-luvulla.
– Alun perin ruukkeja perustettiin Suomeen 1600-luvulla, kun Ruotsissa oli puupula. Ruukkeja perustettiin sinne missä oli metsää, koskivoimaa ja satama.
Billnäsin ruukin pihassa aistii edelleen olevansa teollisuusmiljöössä. Monelle Billnäs tuo mieleen tukevat tammihuonekalut, mutta niiden valmistus alkoi vasta 1900-luvun alussa.
Matti kehottaa tutkimaan ruukin rakennusten päätyjä sillä silmällä.
– Talojen päädyissä näkee nimikirjaimia JH tai FLH eli Johan Hisinger ja Fridolf Leopold Hisinger. Kirjaimista selviää, kumpi ruukkia uudistaneista patruunoista rakennuksen on rakennuttanut.
Uuden aika tuli 1980-luvulla, kun ruukin tilat jäivät teollisuustiloina vanhanaikaisiksi ja toiminta loppui. Nyt vanhan vaalimisesta on tullut Billnäsin epävirallinen tavaramerkki. Billnäsin ruukin suosituin tapahtuma ovat jokakesäiset Billnäsin Perinne- ja antiikkipäivät. Tapahtuma kerää yhdessä pitkässä viikonlopussa kymmentuhantisen kävijämäärän.
Ympäri vuoden vanhoissa tehdashalleissa juhlitaan häitä, kuvataan tv-tuotantoja ja pidetään konferensseja. Ruukin kyljessä sijaitsevan Rakennusapteekin taiten rakennettu miljöö on monelle perinnerakentajalle ja korjaajalle syy lähteä Billnäsin. Apteekki on saanut naapurustoonsa käsityöläisiä, joilta voi tilata esimerkiksi käsintehdyt seinälaatat, ostaa savirappausmateriaalit Natural Building Companylta, sepän tekemän ovikatoksen tai puusepältä kaapin, naulakon ja valaisimen yhdistävän retrofuturistinen kalusteen eteiseensä. Billnäsistä ei ainakaan luovaa hulluutta puutu.
Natural Building Company, Ruukintie 7, naturbuilding.fi
Rakennusapteekki, Forsbyvägen 62, byggnadsapoteket.fi
Billnäsissä tapahtuu
Billnäsin perinne- ja antiikkipäivät
Perinteinen tapahtuma 4.–7.7. samaan aikaan Fiskarsin Antiikkipäivien kanssa. Ruukintie 8, billnasinantiikipaivat.fi.
Rakennusapteekin pihapiiri on kaunis kokonaisuus.
HEIKKI RAUTIO
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2