Artikkeli
Koristele terriini vuohenjuustovaahdolla, paistetuilla pekaanipähkinöillä, karhunvatukoilla ja rosmariinilla.

Koristele terriini vuohenjuustovaahdolla, paistetuilla pekaanipähkinöillä, karhunvatukoilla ja rosmariinilla.

Suvi Rüster Ku­vat Mart­ti Jär­vi

Klassikkoresepti: Punajuu­ri­ter­riini hurmaa juhlapöydässä

Vesihauteen hellässä sylissä kypsyvästä punajuu­ri­ter­rii­nistä tulee silkkisen pehmeä. Vuohenjuusto, rosmariini ja sinappi antavat makuun erityisen hienostuneen sävyn.

Rans­ka­lai­sen keit­ti­ön yl­peyk­siä ovat eri­lai­set ter­rii­nit ja pa­teet, joi­ta val­mis­te­taan si­le­äk­si so­seu­te­tuis­ta liha-, kala- tai
kas­vis­mas­sois­ta. Mo­lem­mat her­kut kyp­sen­ne­tään uu­nis­sa lem­pe­äs­ti ve­si­hau­tees­sa. Suus­sa­su­la­van peh­meä ter­rii­ni
tar­joil­laan useim­mi­ten kyp­sen­ny­sas­ti­as­ta, ja pa­teel­la on yleen­sä tai­ki­na­kuo­ri.

Jou­lun al­ku­ruo­ka­pöy­tään so­pi­va, kyl­mä­nä tar­joil­ta­va pu­na­juu­ri­ter­rii­ni ko­ris­tel­laan vuo­hen­juus­to­vaah­dol­la ja pais­te­tuil­la pe­kaa­ni­päh­ki­nöil­lä näyt­tä­väk­si. Pais­te­tut päh­ki­nät tuo­vat myös iha­naa ma­kua ja kai­vat­tua ra­pe­aa suu­tun­tu­maa. Ter­rii­ni maus­te­taan hel­lä­va­ra­rai­ses­ti, jot­ta pu­na­juu­ren hie­nos­tu­nut maku
nou­see esil­le. Bal­sa­mie­tik­ka ja si­nap­pi te­rä­vöit­tä­vät pu­na­juu­ren ma­kua so­pi­vas­ti.

Jot­ta ter­rii­ni py­syi­si ku­mot­ta­es­sa kau­niis­ti muo­dos­saan, se saa te­key­tyä jää­kaa­pis­sa yön yli. Jos ha­lu­at, voit toki tar­joil­la pu­na­juu­ri­ter­rii­nin myös suo­raan vuo­as­ta – val­mis­ta se sii­nä ta­pauk­ses­sa juh­la­pöy­tään so­pi­vas­sa kau­niis­sa as­ti­as­sa. Ku­mo­at tai et, lop­pu­tu­los on ai­van yh­tä mau­kas.

Soseuta punajuuriseos täysin sileäksi, niin terriinin rakenteesta tulee samettisen pehmeä.

Soseuta punajuuriseos täysin sileäksi, niin terriinin rakenteesta tulee samettisen pehmeä.

Pu­na­juu­ri-vuo­hen­juus­to­ter­rii­ni

1 h . help­po . 12 e

6 an­nos­ta

400 g kei­tet­ty­jä pu­na­juu­ria

3 kes­ki­ko­kois­ta ka­nan­mu­naa

1 rs (150 g) vuo­hen­mai­to-tuo­re­juus­toa

2 rkl bal­sa­mie­tik­kaa

1 rkl hu­na­jaa

1 rkl pie­niä kap­rik­sia

2 tl di­jo­nin­si­nap­pia

1 rkl tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

1 tl suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria

2 rkl mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja

Ko­ris­teek­si:

½ dl pe­kaa­ni­päh­ki­nöi­tä

1 rkl öl­jyä

1 rkl hu­na­jaa

ri­paus suo­laa

1 rs (150 g) vuo­hen­mai­to-tuo­re­juus­toa

1 dl kuo­hu­ker­maa

kar­hun­va­tu­koi­ta ja tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

1. So­seu­ta kul­hos­sa pu­na­juu­ret. Li­sää lo­put ai­nek­set mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja lu­kuu­not­ta­mat­ta. So­seu­ta si­le­äk­si ja ta­sai­sek­si.

2. Mit­taa so­seen jouk­koon mais­si­tärk­ke­lys­jau­hot ja se­koi­ta.

3. Ase­ta suo­ra­kai­teen muo­toi­sen uu­ni­vuo­an (ti­la­vuus 1 ½ l) poh­jal­le lei­vin­pa­pe­ria. Kaa­da ter­rii­ni­mas­sa vuo­kaan. Nos­ta ter­rii­ni­vuo­ka isom­paan uu­ni­vuo­kaan. Kaa­da isom­paan vuo­kaan va­ro­vas­ti kie­hu­vaa vet­tä.

4. Kyp­sen­nä 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa ala­ta­sol­la 45 mi­nuut­tia.

5. Nos­ta ter­rii­ni­vuo­ka va­ro­vas­ti ve­si­hau­tees­ta ja jääh­dy­tä. An­na te­key­tyä jää­kaa­pis­sa seu­raa­vaan päi­vään.

6. En­nen tar­joi­lua: Pais­ta pe­kaa­ni­päh­ki­nöi­tä öl­jys­sä pais­tin­pan­nul­la pari mi­nuut­tia. Li­sää hu­na­ja ja suo­la. Jat­ka pais­ta­mis­ta se­koi­tel­len mi­nuu­tin. Kaa­da päh­ki­nät lau­ta­sel­le ja an­na jääh­tyä.

7. Vat­kaa kuo­hu­ker­ma löy­säk­si vaah­dok­si. Li­sää vuo­hen­mai­to­tuo­re­juus­to ja vat­kaa kuoh­ke­ak­si. Lu­si­koi seos pur­so­tin­pus­siin, jos­sa on täh­ti­tyl­la.

8. Ir­ro­ta ter­rii­ni vuo­an reu­noil­ta veit­sel­lä. Ku­moa ter­rii­ni tar­joi­lu­lau­ta­sel­le ja pois­ta lei­vin­pa­pe­ri. Pur­so­ta reu­noil­le vuo­hen­juus­to­vaah­toa. Ko­ris­te­le pais­te­tuil­la pe­kaa­ni­päh­ki­nöil­lä, kar­hun­va­tu­koil­la ja ros­ma­rii­nil­la.

Terriini kypsennetään vesihauteessa. Nosta terriinivuoka isompaan uunivuokaan. Kaada kiehuvan kuumaa vettä vuokaan sen verran, että veden pinta ulottuu yli puoleen väliin terriinivuokaa.

Terriini kypsennetään vesihauteessa. Nosta terriinivuoka isompaan uunivuokaan. Kaada kiehuvan kuumaa vettä vuokaan sen verran, että veden pinta ulottuu yli puoleen väliin terriinivuokaa.

Koristele terriini vuohenjuustovaahdolla, paistetuilla pekaanipähkinöillä, karhunvatukoilla ja rosmariinilla.

Koristele terriini vuohenjuustovaahdolla, paistetuilla pekaanipähkinöillä, karhunvatukoilla ja rosmariinilla.

Ruo­ka­toi­mit­ta­jan vin­kit

1. Mit­taa ja pun­nit­se raa­ka-ai­neet tar­kas­ti, jot­ta maus­ta ja ra­ken­tees­ta tu­lee oi­ke­an­lai­nen. Käy­tä ruo­ka­lu­sik­ka- ja tee­lu­sik­ka­mit­taa.

2. Kau­pan he­vi­o­sas­tol­ta löy­dät val­miik­si kei­tet­ty­jä pu­na­juu­ria va­kuu­mi­pak­kauk­ses­sa. Niis­tä ter­rii­ni val­mis­tuu tosi kä­te­väs­ti.

3. Lem­peä kyp­sen­nys­ta­pa ve­si­hau­tees­sa ta­kaa, et­tei­vät pu­na­juu­ri­mas­saan se­koi­tet­tu­jen ka­nan­mu­nien val­ku­ai­set ero­tu kyp­sy­es­sään ikä­vän nä­köi­sik­si val­koi­sik­si kok­ka­reik­si. Nos­ta vuo­at uu­niin en­nen kuin kaa­dat ve­si­hau­teen kie­hu­van kuu­man ve­den, niin kuu­ma vesi ei lois­kah­da pääl­le­si tai ter­rii­ni­mas­san jouk­koon.

4. Ter­rii­ni ei sai­si rus­kis­tua pin­nal­ta. Pei­tä vuo­ka tar­vit­ta­es­sa lei­vin­pa­pe­ril­la.

5. Voit kyp­sen­tää ter­rii­nin myös si­li­ko­ni­vuo­as­sa, jos­ta ku­mo­a­mi­nen käy näp­pä­räm­min.