TEKSTI JOHANNA VIREAHO
KUVAT SARI TAMMIKARI
KOTI JA PUUTARHA 1/2014
Siuntiolaiset Eeva ja Mikael Tarkio ehtivät haaveilla pitkään oman kasvihuoneen pystyttämisestä. Kun he alkoivat kunnostaa talonsa vanhaa pihasaunaa, he päättivät rakentaa saunarakennuksen jatkoksi viihtyisän kasvihuoneen.
– Sillä on käyttöä talvellakin, kun pääsemme saunasta vilvoittelemaan kasvihuoneen lasikaton alle, kertoo Eeva.
Tarkioiden toiveena oli klassisen orangerien, talvipuutarhan, henkinen kasvihuone. Orangeriet ovat viherhuoneita, joissa sitruspuut talvehtivat hallalta suojassa.
Vaikka Eevan ja Mikaelin kasvihuonetta ei rakennettu talvilämpimäksi, on siinä paljon yhtäläisyyksiä vanhojen orangerioiden kanssa. Orangeriessa on aina seinäpintaa, ei pelkkää lasia. Tarkioiden pihasaunan valkoiseksi maalattu päätyseinä köynnösristikoineen muodostaa upean takaseinän kasvihuoneelle. Pohjoisen puolen sivuseinä on muurattu kevytharkoista ja rapattu valkoiseksi.
– Kun kaikki seinät eivät ole lasia, on tunnelma enemmän huoneenomainen. Valkoinen väri heijastaa valoa, ja katon kautta tulee kasveille riittävästi valoa. Rapattu seinä tuo rouhean vaikutelman, Eeva sanoo.
Basilikat nauttivat kasvihuoneen suojissa. Eeva kylvää basilikaa pari kolme kertaa sesongin mittaan.
Chili ‘Hot Lemon’ tuotti reilusti satoa.
Harsotyräkki eli tuttavallisesti poutapilvi Eevan tekemässä rautaisessa kasvipaviljongissa.
Kierrätysmateriaalia talteen
Tarkioiden pihapiirin tunnelmaan istui hyvin kierrätysmateriaalista rakennettu kasvihuone. He etsivät sopivia ikkunoita ja vanhoja tiiliä netistä. Tavoitteena oli löytää riittävästi samanlaisia, hyväkuntoisia ja kasvihuoneen rakentamiseen sopivia ikkunoita.
Valkoiset ikkunanpokat laseineen ovat peräisin 1970-luvun talosta. Oven ikkunat ovat toisesta purkutalosta. Eeva suunnitteli ensin laittavansa pienet ristikot ikkunoihin, mutta nyt isot ikkunat tuntuvat rauhallisilta.
Eeva haaveili vanhoista punatiilistä tehdystä lattiasta, mutta niitä on vaikea löytää. Pariskunnalle tarjottiin vanhan talon savupiipusta purettuja valkoisia tiiliä. Niissä oli patinaa, ja tiilet sopivat hyvin kasvihuoneen valkeaan värimaailmaan.
– Mietimme kattomateriaaliksi lasia, mutta löysimme sattumalta ilmoituksen purettavasta kasvihuoneesta, josta haimme kennolevyä katoksi, Eeva kertoo.
Raparperinlehdistä valetut betonilaatat johtavat kasvi-huoneelle.
Eevan käsissä rautalanka taipuu kauniisiin muotoihin.
Kaikille tomaatintaimille löytyi kasvihuoneesta paikka, vaikkapa vanhoista kumisaappaista.
Pelargonit tuovat kasvihuoneeseen kukkaloistoa vihannesten rinnalle.
Siniset ruukut ovat Eevan tekemiä. Suuremmassa ruukussa kasvaa tarhadaalia ja pienemmässä graafinen verililjapuu.
Syntymäpäivälahjaksi saadun sitruunan pölytys on onnistunut ja ensimmäiset hedelmät kasvavat jo. Sitruuna tuottaa satoa ja kukkii ihanasti.
Uniikin turkoosin pöydän seurana ovat Mustikkamaan kahvilasta peräisin olevat tuolit, jotka Eevan sisar on aikoinaan hankkinut. Keramiikkahedelmät ovat Eevan tekemiä.
Omaa tomaattikastiketta
Kasvihuoneen valmistuttua Eeva oli täynnä intoa. Hän kasvatti osan taimista itse, sai osan ystäviltään ja osti monia eri lajikkeita kokeiltavaksi.
– Kun sain mieheltäni syntymäpäivälahjaksi sitruunapuun, oli sen paikka ilman muuta kasvihuoneessa
Kesän mittaan Eeva oppi kokemuksista ja löysi suosikkinsa.
– Näin mielessäni, kuinka keitän loppukesästä omista tomaateista keittoa, pastakastiketta ja ketsuppia. Huomasin istuttaneeni tomaatteja liikaa ja liian lähelle toisiaan. Lehdet varjostivat, eivätkä kaikki tomaatit meinanneet kypsyä, vaikka kesä oli aurinkoinen. Lopulta pääsin kuin pääsinkin valmistamaan omia tomaattikastikkeita.
Sato kypsyi, kun hän harvensi runsasta lehtikasvustoa, ja tomaatit saivat paremmin valoa.
Tomaatit kasvoivat hyvässä, tuoreessa mullassa nopeasti kohti korkeuksia. Hyvät tukikepit tai -narut olivat tarpeen. Eeva laittoi tomaateille tueksi jo istutuksen yhteydessä luonnonkuidusta valmistettua hamppunarua. Istutuskuoppaan laitettu ja ylös kattopalkkiin sidottu hamppunaru maatui ja katkesi nopeasti. Muovinaru on kestävää, mutta Eeva haluaisi jotain kaunista tomaattien tukemiseen.
Saksanpaimenkoirapentu Personal Trainer, tuttavallisesti Pete, on seurana pihapuuhissa.
Kannut ja vesiastiat ovat kauniita koristeita ja ahkerassa käytössä. Kylmä kaivovesi hapettuu ja lämpenee kasveille sopivammaksi.
Luumupuun alle on mukava istahtaa keittiöpuutarhan puuhien lomassa. Ecofurn-tuoli on löytö puutarhamessuilta.
Sirokukkaisten tuoksupelargonien lehtiä koskettaessa leviää ihana tuoksu.
Eeva keräilee vanhoja työkaluja. Osa niistä on käytössä, osa koristeellisena yksityiskohtana.
Eeva kasvattaa daalioita suurissa ruukuissa. Syksyllä hän siirtää juurakot pahvilaatikkoon ja vie ne viileään varastoon odottamaan kevättä.
Lisää kasvutilaa ruukuista
– Ensimmäinen kasvihuonekesä yllätti iloisesti. Kun laudasta rakennettuihin viljelylaatikoihin ei enää mahtunut istuttamaan, sain ruukuista paljon lisää tilaa. Saimme suurista ruukuista yllättävän hyvin satoa. Esimerkiksi minimunakoiso ’Ophelia’ osoittautui satoisaksi.
Kasvihuoneessa on paljon kauniita keramiikkaruukkuja. Paprikat, chilit, munakoisot ja yrtit kasvavat niissä sulassa sovussa. Osan ruukuista Eeva on tehnyt itse keramiikkakurssilla.
Basilika on saanut pedikseen kaupan puisen hedelmälaatikon, joka on vuorattu muovilla ja täytetty mullalla. Basilika on tomaatin kumppanuuskasvi ja hyvä seuralainen tomaatille niin viljelyn kuin maunkin puolesta. Eeva kylvää basilikaa kevään ja kesän mittaan muutaman kerran, jotta tuoreita lehtiä on jatkuvasti saatavilla.
Eevan tekemät rautalankasipulit sopivat sipulien säilytykseen tai lyhdyksi.
Pienet yksityiskohdat luovat kasvi-huoneeseen viimeisteltyä tunnelmaa.
Terttutomaatit alkavat pian punastella. Sadosta riittää hyvin omaan pasta-kastikkeeseen ja ketsuppiin.
Maljaköynnös kiertyy vaivatta tukeen.
Koristeellinen mangoldi sopii kasvatettavaksi keittiötarhan viljely-laatikoissa, mutta myös ruukuissa.
Värikästä ja herkullista satoa saa keräillä pitkin kesää.
Minimunakoiso ‘Ophelia’ tekee kananmunaa hieman suurempia munakoisoja. Kukat ovat kauniit, vaaleanliilat.
Sormen paksuisesta pajunoksasta syntyy nopeasti kauniita taimikylttejä. Vuole pää viistoon ja kirjoita taimen nimi tasaiselle puupinnalle. Vuole multaan työnnettävään päähän myös kevyesti kärkeä.
Eeva teki turkoosin rautapöydän opiskellessaan metalliartesaaniksi. Pöytä on tehty punotuista metalli-suikaleista. Sitruuna ja koristemandariini luovat välimerellistä tunnelmaa.
Vanhat kastelukannut ja kumisaappaat toimivat yhtä lailla istutusastioina.
Kirvoille kyytiä
Osa Eevan ja Mikaelin kasvihuoneen ikkunoista on avattavia ja sinne saa kunnollisen ristivedon. Kasvihuone kaipaa aina ilmanvaihtoa. Liika lämpö näännyttää kasvit, ja liiallinen kosteus taas altistaa esimerkiksi hometaudeille.
– Käyn ennen töihin lähtöä aukaisemassa kasvihuoneen ikkunan ja illalla sulkemassa sen. On mukava viettää samalla rauhallinen hetki kasvihuoneessa.
Aina viljelyssä ei vietetä onnenpäiviä. Joskus kutsumattomat vieraat voivat yllättää. Eeva ei huomannut aluksi kirvoja, jotka valloittivat varsinkin paprikat. Vasta kun niitä oli paljon, kirvajoukot oli helpompi erottaa. Eeva suihkutteli kasveja ja kirvoja laimealla mäntysuopaliuoksella ja tomaatinlehdistä tehdyllä uutteella.
– Kasvihuoneeseen ilmestyi myös perhosen toukkia riesaksi. Vaikka aikuinen perhonen on kaunis ja hyödyllinen pölyttäjä, saa toukka paljon tuhoa aikaiseksi. Keräsin toukat käsin ja vein ne kauas kasvihuoneesta.
Eeva rakastaa myös talvisia hetkiä kasvihuoneessa, jolloin voi istahtaa tuolille asetellulle lampaantaljalle ja katsella kirkasta tähtitaivasta. Paras hetki vuodessa on kuitenkin, kun syntymäpäivälahjaksi saatu sitruunan kukkien tuoksu herättää kesään.
Rapattu seinä lisää huoneenomaista tunnelmaa. Kauniisti patinoituneet ruukut ja perinteiset lasikuvut säilyvät järjestyksessä hyllyllä.
Loppukesän hämärtyvinä iltoina kasvi-huoneessa istuskellaan kynttilän valossa. Kynttelikkö on Eevan omaa tuotantoa.
Eevan tekemiin Rautaharakat-rautalankatöihin voi tutustua osoitteessa rautaharakat.fi
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2