Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Klassikkoresepti limettipiiras
Key lime -piiraan tapaisista leivonnaisista on viitteitä jo 1800-luvulta, mutta virallisesti limettipiiraan resepti julkaistiin ensimmäisen kerran 1930-luvulla yhdysvaltalaisen maitotiivistetuottajan Bordenin mainoksissa ja tämän jälkeen isommin miamilaisessa sanomalehdessä. Alkuperäisen ohjeen mukaan piiraan täyte valmistetaan keltuaisista, luonnostaan supermakeasta kondensoidusta maidosta ja erityisen hapokkaista ja aromikkaista limeteistä, Key lime -lajikkeesta. Se on eri laji kuin yleisemmin tunnettu ja meilläkin kaupoissa myytävä persialainen limetti. Kuitenkin piiras onnistuu hyvin myös näistä persialaisista limeteistä.
Valitse limetit piiraaseen huolella. Ohutkuorinen ja sormilla painettaessa hieman pehmeä limetti on usein mehukas. Limetin värillä ei ole väliä – se voi vaihdella räikeän vihreästä kellertävään.
Piiraan kuorrutuksesta on paria eri versiota. Marenkikuorrutus on looginen vaihtoehto, koska piiraan täyte valmistetaan keltuaisista. Marenki on kuitenkin hurjan makea jo valmiiksi makean täytteen hunnuksi. Niinpä tässäkin ohjeessa piiraan päälle pursotetaan kuohkeaksi vatkattua kermavaahtoa, joka tasapainottaa kirpeänmakeaa täytettä.
Key lime -piiras
45 min + tekeytyminen vähintään 2 t . helppo . 8 e
10 annosta
Pohja:
150 g Digestive-keksejä
75 g voita
Täyte:
3 limettiä
1 prk (397 g) kondensoitua maitotiivistettä
4 kananmunan keltuaista
1 tl vaniljasokeria
Koristeeksi:
1–2 dl kuohukermaa
½ limettiä
pensasmustikoita
mintunlehtiä
syötäviä orvokkeja
1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Murskaa keksit suljettavassa pakastuspussissa kaulimen avulla. Sulata voi, ja sekoita keksimuru voihin.
3. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
4. Pese limetit. Raasta kahdesta limetistä kuoret. Purista limeteistä mehut. Tarvitset piiraaseen yhteensä 6 rkl (90 ml) limettimehua. Sekoita maitotiiviste, keltuaiset ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää limettien mehut ja kuoriraaste. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan.
5. Kypsennä piirasta uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes täyte on paistunut kiinteäksi.
6. Anna piiraan jäähtyä kunnolla. Anna tekeytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.
7. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin, jossa on tähtitylla. Pese limetti huolella, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
8. Irrottele piiras vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle. Poista pohjan leivinpaperi. Pursota piiraan reunoille kermavaahtoa. Koristele muutamalla limettiviipaleella, pensasmustikoilla, mintunlehdillä ja orvokeilla.
Erottele keltuaiset valkuaisista siirtämällä keltuaista kuoren puolikkaasta toiseen. Voit valuttaa valkuaisen myös sormien läpi kulhoon.
Painele keksiseos tiiviiksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille käyttäen apuna tasapohjaista kuppia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2