MILLA KUUSINEN
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
Koti ja keittiö 5/2014
MIKÄ: Yksikerroksinen kesäasunto, 117 m². MISSÄ: Raumalla. TÄÄLLÄ LOMAILEVAT: Marjo, Joni, Sofia, 17, ja Sandra, 16.
Ulkotakka ei kuulunut talopakettiin. Paikallinen muurari teki sen perheen toiveiden mukaan.
Suuret ikkunat avautuvat Narvi-järvelle. Tilava kesäasunto on kaunis, kaikkialla on valkoista ja valoisaa. Rauman lähellä sijaitseva talo on Rautavuoren perheelle rakas paikka, jossa he viettävät kesälomiaan. Kalliotontille rakennettua taloa ympäröi komea metsä.
Ruokapöydästä on kaunis näkymä järvelle. Valkoinen sisustus on hyvä kontrasti vehreälle luonnolle.
Ensisilmäyksellä kesäkoti näyttää hyvin skandinaaviselta. Kun katsoo tarkemmin, huomaa rutkasti kiinalaisia yksityiskohtia, kuten vanhoja penkkejä ja koriste-esineitä. Sehän on selvää, sillä perhe elää arkeaan Shanghaissa.
Eamesin DSR-tuolit sopivat hyvin suureen valkoiseen pöytään, joka ostettiin Askosta jo vuotta ennen kuin mökki oli valmis. Pöydän yläpuolella olevat pelkistetyt riippuvalaisimet löytyivät Ikeasta. Topi-Keittiöiden keittiökalusteet kuuluivat talopakettiin, oviksi valittiin mattavalkoiset tasapainottamaan kiiltävää lattiaa. Laatat ovat 40 x 40 -senttiset marmorinvalkoiset. Tarjoiluastiat ja ruskeat penkit ovat huonekaluhalleista Kiinasta. Pöytätabletit ovat Pentikin.
Noin kymmenen vuotta Shanghaissa asunut perhe joutui aikaisemmin kesälomillaan asustelemaan sukulaisten ja ystävien luona sohvilla ja vieraspatjoilla.
– Olimme varsinaisia kesäkiertolaisia, Joni kertoo.
Marjo on ommellut monen monta tyynyä valkoiselle Ikean sohvalle. Lipputyyny on Askosta. Lattiavalaisin ja suuri karvamatto ovat Ikeasta. Vanha arkku on Jonin seppänä työskennelleen isoisän, joka käytti arkkua työkalujen säilyttämiseen. Arkun päällä on tuomisia Kiinasta. Vanhat nojatuolit on päällystetty uudelleen Jonin isoäidin kutomalla pellavakankaalla, ja käsinojat maalattiin ruskeaksi. Kiinasta Marjo löysi mieleisensä sivupöydän. Hän ihastui sen koristekaiverruksiin ja maalautti sen valkoiseksi. Sivupöydän päällä on kokoelma Buddhan päitä ja Iittalan Aalto-vaasi.
Vihdoin he voivat itse kutsua kylään ystäviä ja sukulaisia. Sofian ja Sandran isovanhemmat asuvat lähellä kesäkotia. Mieluisia vieraita ovat myös Jonin veli ja Marjon sisko perheineen. Serkkujen kanssa vietetty aika on tosi tärkeää Sofialle ja Sandralle.
Kiinalaiselta romuvarastolta löytyneessä pikku-korissa on Balilta hankittuja koristepalloja. Koristeena olevat sudit ovat romuvarastolta. Marjo pitää Buddhan päiden ilmeistä.
Avaimet käteen
Sulkava 120 -talomalli valittiin Design-Talon mallistosta. Koska perhe asuu Shanghaissa, oli avaimet käteen -ratkaisu oli paras ja helpoin. Projekti sujui nopeasti, ja päätökset tehtiin noin viikossa. Loput asiat hoidettiin sähköpostitse. Paikan päällä Suomessa projektia valvoi Jonin isä, joka asuu vain parin kilometrin päässä kesäasunnolta.
Terassi on rakennettu mukailemaan kallion muotoja. Se öljyttiin Tikkurilan Valtti-puuöljyllä, jonka sävy on TVT 1638. Kiinasta hankitut ulkokalusteet lähetettiin kontissa laivalla Suomeen.
– Valitsimme pakettiin kuuluneet kaakelit, ikkunat ja ovet heti. Loput ratkaisut teimme netin kautta, sillä tavoin päätimme muun muassa kodinkoneet. Kaikki kiinteät kalusteet hankittiin Topi-Keittiöiltä, Joni kertoo.
Asunnossa on suuret ikkunat, joista on upeat näkymät luontoon. Oviksi valittiin Profin panoraamaliukuovet. Ne sulkeutuvat tiiviisti ja sopivat talvioloihin.
Villa Vita -kyltti on tehty vanhasta kiinalaisesta kaapinovesta. Nimen kesäasunnolle keksi Marjon ystävä. Kynttilänjalka on Jonin äidiltä.
Valkoisen sävyjä
Marjo suunnitteli sisustuksen. Suuri osa hankinnoista tehtiin Kiinassa ja lähetettiin kontilla Suomeen. Se oli helpompaa ja halvempaa, sillä aikaa ei kulunut sisustusliikkeissä kiertelyyn Suomessa. Kiinassa on paljon suuria huonekaluhalleja, joissa antiikkikauppiaat myyvät vanhoja kiinalaisia huonekaluja uskomattoman halvalla.
Lomallakin joutuu välillä tekemään töitä, silloin työhuone on tarpeellinen. Valkoiseksi maalattu arkku on papalta. Myös Marjon mummun korkea kaappi on saanut uuden maalin. Työpöytä on löytynyt aikoinaan lopetetusta tehtaasta. Kehystetty valokuva on Marjon oppilaan ottama. Nojatuoli on vanha ja matto on Ikeasta. Puinen hevonen on Pentikin.
– Kutsumme huonekaluhalleja leikkimielisesti romuvarastoiksi, Marjo kertoo.
Näistä halleista Marjo on tehnyt upeita löytöjä sekä Kiinan-kotiin että Suomeen tuotaviksi. Useat löydöistä ovat saaneet uuden maalin päälleen, valkoisen tai tummanruskean.
Lavat, joilla tuotiin tavaroita Kiinasta, on hyödynnetty tyttöjen huoneessa. Tyynyt on ommeltu itse, paitsi Askosta ostettu tähtityyny. Seinävalaisin on Poulsenin. Puusälekaihtimet on teetetty Kiinassa puusepällä ja tuotu käsimatkatavaroissa Suomeen.
Marjo työskentelee Shanghaissa taideopettajana ja rakastaa värejä. Kotiinsa hän kuitenkin valitsee valkoisen eri sävyjä.
– Valkoinen ei ole vain valkoinen, siinä on ainakin sata eri sävyä, Marjo sanoo.
Tämän todistaa sekin, että monet Kiinassa valkoiseksi maalatuista kalusteista ovat hieman eri sävyisiä. Marjo kertoo, että kiinalaiset maalarit eivät ole tottuneet käyttämään valkoista. Nykyään se on kuitenkin yleistymään päin.
Vessan hana on Oraksen. Puurasia on Kiinasta. Oiva Toikan lasilintu edustaa suomalaista muotoilua.
Puhuttelevat patsaat
–Minulla tuntuu olevan pakkomielle Buddha-patsaisiin. Niiden lempeät ilmeet puhuttelevat minua. Perheen kesken siitä on jo muodostunut vitsi, Marjo nauraa.
Aina kun Marjo tuntee vetoa patsaaseen, hänen on se ostettava. Kuten arvata saattaa, monia patsaita on kulkeutunut myös kesäkotiin.
Patsaat täytyy kuljettaa käsimatkatavaroina, jotta ne pysyvät ehjinä. Tosin ne painavat melkoisesti. Buddha-patsaita löytyy Kiinan lisäksi myös Thaimaasta, jossa perhe lomailee talvisin.
Lämmitetty palju on hyvä vaihtoehto kylmälle järvivedelle.
Kiinalaisin maustein sisustettu
Joni, Sandra ja Sofia pitävät kesäisestä mökkielämästä. He voivat saunoa ja uida useita tunteja.
Sofia ja Sandra jakavat kesällä mielellään huoneen. Kotona Shanghaissa se ei onnistu, mutta lomalla he viihtyvät toistensa seurassa hyvin.
Sandra maalasi siirtolavat, joita käytetään nyt sänkyjen runkoina. Huoneessa on hauskoja tyttömäisiä ratkaisuja kiinalaisin maustein. Tulevaisuudessa myös työhuone voidaan ottaa makuuhuoneeksi, jolloin molemmilla tytöillä on omat tilansa.
Vanhempien makuuhuoneesta avautuu huikea näköala järvelle. Jos Marjo harrastaisi meditaatiota, hän istuisi lootus-asennossa makuuhuoneessa nenä kohti järveä. Marjo kuitenkin mieluummin saunoo ja katselee veden tyyntä pintaa.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ