Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Kesäinen brunssisalaatti & voikukkapesto

Yhdistä vokatut voikukanlehdet uppomunien ja kylmäsavulohen kanssa bruns­si­sa­laattiin. Kesäinen bruschetta lastataan voikukkapestolla. Kokeile käyttää pestoa myös pastan joukossa!

Bruns­si­sa­laat­ti eli voi­kuk­ka-lo­hi­sa­laat­ti

25 min + 20 min . hel­poh­ko
. 16 e

4 an­nos­ta

4 dl vih­rei­tä, si­lei­tä, mah­dol­l­l­sim­man pie­niä voi­ku­kan­leh­tiä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl olii­vi­öl­jyä

5 dl ba­by­pi­naat­tia, ru­co­laa tai re­vit­tyä leh­ti­kaa­lia

sor­mi­suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

2 tl val­ko­vii­nie­tik­kaa

1 rkl vaah­te­ra­sii­rap­pia

300 g kyl­mä­sa­vu­lo­hi- vii­pa­lei­ta

Tar­joi­luun:

up­po­mu­nia (oh­je al­la)

1. Kie­hau­ta 1 l vet­tä. Li­sää jouk­koon 2 tl suo­laa. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Huuh­te­le voi­ku­kan­leh­det ja pane ne suo­la­ve­teen. An­na maus­tua 20 min. Huuh­te­le ja kui­vaa leh­det.

2. Val­mis­ta up­po­mu­nat al­la ole­van oh­jeen mu­kaan.

3. Kuo­ri val­ko­si­pu­lit. Kuul­lo­ta ne pan­nul­la öl­jys­sä peh­meik­si. Li­sää voi­ku­kan­leh­det. Ota pan­nu pois läm­möl­tä. Kään­te­le, kun­nes leh­det hie­man läm­pe­ne­vät. Li­sää pi­naat­ti. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Li­sää jouk­koon etik­ka ja sii­rap­pi. Li­sää tar­vit­ta­es­sa hie­man öl­jyä.

4. Nos­ta lau­ta­sil­le voi­ku­kan­leh­ti-pi­naat­ti­se­os­ta, loh­ta ja up­po­mu­nia. Tar­joa heti.

Vink­ki: Voit teh­dä sa­laa­tin ko­ko­naan voi­ku­kan­leh­dis­tä, mut­ta huo­mi­oi, et­tä sa­laat­ti on täl­löin mel­ko tiu­kan ja kit­ke­rän ma­kuis­ta ra­dic­c­hio-sa­laa­tin ta­paan.

Up­po­mu­nat

10 min . help­po . 3 e

4 an­nos­ta

4 huo­neen­läm­pois­ta ka­na­mu­naa

2 l vet­tä

¾ dl vä­ki­vii­na­e­tik­kaa

(1 rkl zaa’atar-maus­te­se­os­ta tai vih­re­ää duk­ka­hia)

1. Riko mu­nat kup­pei­hin.

2. Kuu­men­na vesi kie­hu­vak­si. Li­sää etik­ka ja pidä vesi juu­ri ja juu­ri kie­hu­va­na. Se­koi­ta ve­teen pyör­re ja kaa­da muna lä­hel­tä ve­den pin­taa ve­teen. Kyp­sen­nä kak­si mu­naa ker­ral­laan. An­na mu­nien kyp­syä 2 mi­nuut­tia ja nos­ta rei­kä­kau­hal­la ve­des­tä keit­ti­ö­pyyh­keel­le va­lu­maan. Val­mis­ta lo­put mu­nat sa­mal­la ta­val­la. Ri­pot­te­le pääl­le ha­lu­tes­sa­si maus­te­se­os­ta.

Voi­kuk­ka­pes­to

15 min . help­po . 5 e

4–6 an­nos­ta

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

4 dl nuo­ria, pie­niä, si­lei­tä voi­ku­kan­leh­tiä (kor­vaa osa ba­by­pi­naa­til­la)

1 dl ba­si­li­kan­leh­tiä

3 rkl kur­pit­san- tai au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

1 dl raas­tet­tua par­me­saa­ni­juus­toa

¾ dl olii­vi­öl­jyä

¼ tl sor­mi­suo­laa

Tar­joi­luun:

maa­lais­lei­pää, Comt­èa tai muu­ta mau­kas­ta juus­toa, pie­niä voi­kuk­kia

1. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­si. Huuh­do voi­ku­kan­leh­det. Paah­da sie­me­niä kui­val­la, kuu­mal­la pan­nul­la het­ki, kun­nes ne hie­man rus­kis­tu­vat.

2. Mit­taa kul­hoon kaik­ki tah­nan ai­nek­set ja so­seu­ta si­le­äk­si sau­va­se­koit­ti­mel­la. Jos tah­na on lii­an pak­sua, li­sää öl­jyä, kun­nes seos on so­pi­van not­ke­aa. Maus­ta suo­lal­la.

3. Si­pai­se pes­toa lei­vil­le. Nos­ta pääl­le juus­toa. Ko­ris­te­le pie­nil­lä voi­ku­kil­la.

Vink­ki: Voi­ku­kan­leh­det saat­ta­vat ol­la är­hä­kän ma­kui­sia. Kor­vaa osa ha­lu­tes­sa­si ba­by­pi­naa­til­la tai li­sää enem­män ba­si­li­kaa.
Voi­kuk­ka­pes­tol­la voi höys­tää esi­mer­kik­si ke­väi­set brusc­he­tat sa­laa­tin ka­ve­rik­si. Ko­kei­le pes­toa myös pas­tan jou­kos­sa!

Par­haat voi­kuk­ka­nik­sit!

Voi­kuk­ka on vil­liyrt­tium­mi­kol­le help­po tun­nis­tet­ta­va, ja se kas­vaa ym­pä­ri Suo­men. Poi­mi­mi­nen ei vaa­di pit­kää met­säs­sä sa­moi­lua, vaan kuk­kia on hel­pos­ti saa­ta­vil­la.

Poi­mi aa­mul­la, mah­dol­li­sim­man kau­ka­na ajo­teis­tä tai koi­ra­nul­koi­lu­tu­sa­lu­eis­ta.

Poi­mi mah­dol­li­sim­man ehyt­lai­tai­sia, juu­ri puh­jen­nei­ta, pie­niä leh­tiä, ne ovat vä­hi­ten kar­vai­ta.

Var­jo­pai­koil­la kas­va­nei­den kas­vien sa­no­taan ole­van vä­hi­ten kit­ke­riä.

Ke­rää voi­ku­kan­nu­put hans­kat kä­des­sä, sil­lä nu­put saat­ta­vat vär­jä­tä.

Huuh­tai­se leh­det ja ku­kat lä­vi­kös­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä en­nen käyt­töä.

Leh­tien kir­pey­den us­ko­taan vä­he­ne­vän, jos nii­tä li­ot­taa noin 30 mi­nuut­tia en­nen käyt­töä suo­la­ve­des­sä.