Photography: Reetta Pasanen
Sanna kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Brunssisalaatti eli voikukka-lohisalaatti
25 min + 20 min . helpohko
. 16 e
4 annosta
4 dl vihreitä, sileitä, mahdolllsimman pieniä voikukanlehtiä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
5 dl babypinaattia, rucolaa tai revittyä lehtikaalia
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
2 tl valkoviinietikkaa
1 rkl vaahterasiirappia
300 g kylmäsavulohi- viipaleita
Tarjoiluun:
uppomunia (ohje alla)
1. Kiehauta 1 l vettä. Lisää joukkoon 2 tl suolaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Huuhtele voikukanlehdet ja pane ne suolaveteen. Anna maustua 20 min. Huuhtele ja kuivaa lehdet.
2. Valmista uppomunat alla olevan ohjeen mukaan.
3. Kuori valkosipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä pehmeiksi. Lisää voikukanlehdet. Ota pannu pois lämmöltä. Kääntele, kunnes lehdet hieman lämpenevät. Lisää pinaatti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon etikka ja siirappi. Lisää tarvittaessa hieman öljyä.
4. Nosta lautasille voikukanlehti-pinaattiseosta, lohta ja uppomunia. Tarjoa heti.
Vinkki: Voit tehdä salaatin kokonaan voikukanlehdistä, mutta huomioi, että salaatti on tällöin melko tiukan ja kitkerän makuista radicchio-salaatin tapaan.
Uppomunat
10 min . helppo . 3 e
4 annosta
4 huoneenlämpoista kanamunaa
2 l vettä
¾ dl väkiviinaetikkaa
(1 rkl zaa’atar-mausteseosta tai vihreää dukkahia)
1. Riko munat kuppeihin.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää etikka ja pidä vesi juuri ja juuri kiehuvana. Sekoita veteen pyörre ja kaada muna läheltä veden pintaa veteen. Kypsennä kaksi munaa kerrallaan. Anna munien kypsyä 2 minuuttia ja nosta reikäkauhalla vedestä keittiöpyyhkeelle valumaan. Valmista loput munat samalla tavalla. Ripottele päälle halutessasi mausteseosta.
Voikukkapesto
15 min . helppo . 5 e
4–6 annosta
1 valkosipulinkynsi
4 dl nuoria, pieniä, sileitä voikukanlehtiä (korvaa osa babypinaatilla)
1 dl basilikanlehtiä
3 rkl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
¾ dl oliiviöljyä
¼ tl sormisuolaa
Tarjoiluun:
maalaisleipää, Comtèa tai muuta maukasta juustoa, pieniä voikukkia
1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhdo voikukanlehdet. Paahda siemeniä kuivalla, kuumalla pannulla hetki, kunnes ne hieman ruskistuvat.
2. Mittaa kulhoon kaikki tahnan ainekset ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Jos tahna on liian paksua, lisää öljyä, kunnes seos on sopivan notkeaa. Mausta suolalla.
3. Sipaise pestoa leiville. Nosta päälle juustoa. Koristele pienillä voikukilla.
Vinkki: Voikukanlehdet saattavat olla ärhäkän makuisia. Korvaa osa halutessasi babypinaatilla tai lisää enemmän basilikaa.
Voikukkapestolla voi höystää esimerkiksi keväiset bruschetat salaatin kaveriksi. Kokeile pestoa myös pastan joukossa!
Parhaat voikukkaniksit!
Voikukka on villiyrttiummikolle helppo tunnistettava, ja se kasvaa ympäri Suomen. Poimiminen ei vaadi pitkää metsässä samoilua, vaan kukkia on helposti saatavilla.
Poimi aamulla, mahdollisimman kaukana ajoteistä tai koiranulkoilutusalueista.
Poimi mahdollisimman ehytlaitaisia, juuri puhjenneita, pieniä lehtiä, ne ovat vähiten karvaita.
Varjopaikoilla kasvaneiden kasvien sanotaan olevan vähiten kitkeriä.
Kerää voikukannuput hanskat kädessä, sillä nuput saattavat värjätä.
Huuhtaise lehdet ja kukat lävikössä kylmällä vedellä ennen käyttöä.
Lehtien kirpeyden uskotaan vähenevän, jos niitä liottaa noin 30 minuuttia ennen käyttöä suolavedessä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2