PAULA ILVETSALO
KUVAT ANTTI AALTO
MIKÄ: Uudisrakennus 60 m² + terassi noin 70 m², vanha mökki ja kaksi aittaa, sauna, autotalli ja varasto. MISSÄ: Haukiputaalla. TÄÄLLÄ VIETTÄVÄT LOMAANSA: Anneli ja Esa Kuokkanen Helsingistä.
Anneli ja Esa Kuokkanen istuvat lempipaikallaan kakkoskotinsa rantasaunan terassilla Haukiputaalla. Hento tuulenvire liikuttaa välkehtivän veden pintaa, rantakaislikko kahisee ja hömötiainen sirkuttaa rantakoivun oksalla. Maisema on heille tuttuakin tutumpi. Saunalta on seurattu auringonlaskuja vuosikymmenet, sillä Esan vanhemmat ostivat paikan jo kolmekymmentä vuotta sitten.
– Keväällä jäiden sulamisen jälkeen rannalle saapuu tuttu joutsenpariskunta. Ruskosuohaukka kaartelee taivaalla. Hirvet ja jänikset seuraavat polkujaan ihmisistä välittämättä. Juhannuksena aurinko laskee horisontin keskelle mereen, Esa Kuokkanen kuvailee.
Haukiputaan paikkaa voi kutsua erämaamökiksi. Oulun keskustaan on kuitenkin vain 25 kilometriä ja läheiseen kyläkeskukseen pyöräilee parissakymmenessä minuutissa. Hyvä sijainti ja luonto puhuivatkin puolestaan Kuokkasten miettiessä paikan lunastamista perikunnalta seitsemän vuotta sitten.
– Rakennuksia oli riittävästi. Oli vanha hirsimökki, kaksi aittaa pojan ja tyttären perheitä varten, oli sauna ja puuvaja. Sanoin Esalle, että meidän on saatava tänne vain nykyajan mukavuudet, niin paikka on täydellinen, Anneli muistelee.
Ostopäätöksen jälkeen ryhdyttiin innolla suunnittelemaan parannuksia. Aluksi tontilla olevien rakennusten seuraksi kaavailtiin huoltorakennusta, johon asennettaisiin nykyajan mukavuudet eli vesijohdot, viemärit ja suihkut.
Seuraavaksi suunnitelmasta kerrottiin tutulle arkkitehdille Oulussa. Arkkitehti Pave Mikkonen hylkäsi ajatuksen. Huoltorakennuksen sijasta tontille rakennettiinkin uusi talviasuttava talo.
Pikkurempasta vuosien projektiksi
Uuden talon rakentamisen ohella yksinäisten pikkumökkien alue tiivistettiin yhtenäisemmäksi pihapiiriksi. Mökkien vanhat hirsipinnat laudoitettiin valkoisen uudisrakennuksen tapaan, mutta maalattiin tummanharmaiksi.
Vanhan mökin viereen, tontin takareunaan pystytettiin samaan linjaan varasto ja autokatos, joita yhdistää yhtenäinen kattorakenne. Kuokkasten valtakuntaan kuljetaan nyt vanhan mökin ja varastorakennuksen välistä, niitä yhdistävän katon alta. Sisääntulo muistuttaa talonpoikaisesta perinteestä – suljettuun pihapiiriin kuljettiin entisaikaan samalla tavalla yhteisesti katettujen aittojen välistä.
Lopuksi urakoitiin pihamaa kuntoon, raivattiin maisema merelle, tasoitettiin, istutettiin nurmet, kerättiin satoja kiviä istutusten ja käytävien väliin, perustettiin kasvimaa.
Suunniteltu pieni remontti kasvoi siis vuosien urakaksi, mutta se oli selkeästi vaivan väärti.
Ruokailua keskellä maisemaa
Uudessa päärakennuksessa on vain noin 60 neliötä, mutta tilaa jatkaa huikea 70 neliön lasitettu terassi. Nytkin Anneli kattaa terassin pitkälle pöydälle lounasta. Ikkunan takana oravat esittelevät kiipeilytaitojaan.
– Täältä katsottuna tuntuu, että oravatkin kuuluvat perheeseemme, sillä kesällä elämä siirtyy tänne terassille. Grillin vieressä oleva pöytä on hetkessä katettu kahdelle tai kahdellekymmenelle hengelle, kun ystävät tai lapset perheineen tulevat kylään. Suuri lasitettu terassi oli arkkitehdiltä neronleimaus, Anneli kiittelee suunnittelijaa.
Oven paikka vaihtelee, sillä terassin lattiasta kattoon ylettyvät ikkunat liikkuvat sivuille. Oikein kauniina ja tyynenä päivänä terassi muuttuukin haluttaessa tuossa tuokiossa eräänlaiseksi ulkoilmaravintolaksi.
– Parasta kuitenkin on, että suljettuina lasit suojaavat meitä. Ei tarvitse välittää hyönteisistä, ei kovista tuulista, ei paahtavasta paisteesta eikä rankkasateista. Silti istumme päivällisellä keskellä maisemaa, puiden ja meren äärellä, tyytyväinen asukas miettii kakkoskotinsa ominaisuuksia.
Mereltä lähestyy uhkaavan siniharmaa pilvirintama. Esa Kuokkanen kantaa metsän puolelta parkkipaikalta kauppakassit kuivin jaloin talolle. Pikkusateista ei tarvitse välittää, kun puiset käytävät johtavat talolta arkea helpottaen.
Sisällä Anneli asettelee ostokset kylmäkaappeihin ja kiittää uudisrakennuksen toimivaa keittiötä. Valkeat kiiltävät pinnat, rosteriset koneet ja valkealla kuultomaalatut lautalattiat suorastaan hohtavat kesän valossa.
– Keittiössämme on valoisaa myös talvella, Anneli sanoo.
Selkeä, moderni sisustus oli Annelin makuun jo perheen ensimmäisessä kodissa vuonna 1970. Kakkoskodin avokeittiössä tiukkaa linjakkuutta pehmentää koristeellinen kynttelikkö mustan ruokapöydän päällä.
– Ostimme komistuksen Emporiumista vuonna 1998 silloiseen kotiimme Kruununhaassa.
Lepoa tiedossa urakan jälkeen
Matka kotoa Helsingin keskustan vilinästä synnyinmaille, jäkäläkankaiden ja hiljaisten harjujen keskelle pysäyttää. Kakkoskotiin matkustetaan myös kevättalven hankiaisten aikaan hiihtämään. Usein talolle piipahtavat tyttären lapset Oulusta ja poika perheineen ajaa maalle lomailemaan Jyväskylästä.
Esa ja Anneli myöntävät, että kakkoskoti merkitsee heille myös puurtamista. Omin voimin on kunnostettu vanhat mökit, rakennettu puiset terassit ja käytävät, perustettu puutarha ja kasvimaa.
– Kesällä hoidetaan viljelyksiä, syksyllä painellaan marjaan ja sienestämään. Eikä mikään maailmassa maistu yhtä makealta kuin itse kasvatetut uudet perunat tuoreen savukalan kanssa, Anneli huikkaa kantaessaan terassin pöydälle vadillisen kullankeltaisina höyryäviä perunoita.
Esa vilkaisee merelle ja tuumaa, että seuraavana kesänä jää jo aikaa rakkaalle harrastuksellekin: historiankirjoille.
Aterioidessaan pariskunta summaa yhdessä koettua urakkaa. Työmaata on toki riittänyt, mutta hällä väliä. Liikunta ei ole koskaan pahitteeksi, ja mistäpä ihminen nauttisi yhtä paljon kuin omien kättensä töistä!
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ