Artikkeli
Syötävät kukat säilyvät parhaiten, kun poimit kukat mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan, ja säilytät kukat ilmavasti ja viileässä. Lautasella muun muassa verenpisaraa, minttubergamottia, ruiskaunokkia, orvokkia, minttua, kehäkukkaa ja basilikaa.

Syötävät kukat säilyvät parhaiten, kun poimit kukat mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan, ja säilytät kukat ilmavasti ja viileässä. Lautasella muun muassa verenpisaraa, minttubergamottia, ruiskaunokkia, orvokkia, minttua, kehäkukkaa ja basilikaa.

Jo­han­na Vi­re­a­ho ku­vat Han­na Mart­ti­nen

Kasvata kukkaruokaa! Tässä ovat suloisimmat syötävät kukat

Kylvä, kasvata ja kerää lautaselle syötäviä kukkia. Syötäviä lajikkeita on monia, ja ne kaunistavat niin arkiset salaatit kuin juhlan kakut.

La­ven­te­lia, or­vok­kia, ke­hä­kuk­kaa, ruis­kau­nok­kia… Olet­han muis­ta­nut li­sä­tä ke­sän han­kin­ta­lis­tal­le ai­na­kin nämä kuk­ki­vat kau­not­ta­ret? Syö­tä­vät ku­kat kau­nis­ta­vat lei­von­nai­set, sa­laa­tit ja mo­nen­lai­set ruo­at. Kuk­ka­ruo­kaa on tar­joil­tu ku­nin­kail­le ja kei­sa­reil­le jo an­tii­kin ajois­ta läh­tien. Kau­niit ku­kat ilah­dut­ta­vat lau­ta­sel­la ar­jes­sa, mut­ta en­nen kaik­kea juh­la­het­ki­nä.

Järjestä kukkapiknik. Leivo esimerkiksi kehäkukan ja samettikukan terälehdillä maustettua porkkanakakkua, jonka koristelet iloisen värisillä syötävillä kukilla.

Järjestä kukkapiknik. Leivo esimerkiksi kehäkukan ja samettikukan terälehdillä maustettua porkkanakakkua, jonka koristelet iloisen värisillä syötävillä kukilla.

Kuk­kia lau­ta­sel­le ja kat­tauk­seen

Ylei­sim­min olem­me tot­tu­neet käyt­tä­mään or­vo­kin kuk­kia, ruu­sun te­rä­leh­tiä tai sy­ree­niä ko­ris­tee­na lei­von­nai­sil­le. Orans­sit ja kel­tai­set ke­hä­ku­kat sekä si­ni­set ruis­kau­no­kit ovat tut­tu­ja sa­laa­tin maus­ta­jia ja ko­ris­tei­ta.

Ra­vin­to­ai­nei­den, hi­ve­nai­nei­den ja vi­ta­mii­nien tar­vet­ta ku­kat ei­vät täy­tä, mut­ta syö­tä­vät ku­kat tuo­vat kat­tauk­seen ja ruo­kiin kau­neut­ta, vä­riä ja ylel­li­syyt­tä. Kata jo­kai­sel­le ruo­kai­li­jal­le oma yrt­ti­nip­pu, jos­ta voi rii­piä ko­ris­teek­si ja vä­riä sekä ma­kua tuo­maan, tai koos­ta muh­kea kuk­ka­kimp­pu tai ase­tel­ma pöy­dän ko­ris­teek­si.

Tee porkkanakakusta kukkakakku lisäämällä taikinaan esimerkiksi kehäkukkaa, kääpiösamettikukkaa ja maitohorsmaa. Koristele sesongin kukilla, esimerkiksi samettikukilla, kehäkukilla, päivänliljalla ja maitohorsmalla.

Tee porkkanakakusta kukkakakku lisäämällä taikinaan esimerkiksi kehäkukkaa, kääpiösamettikukkaa ja maitohorsmaa. Koristele sesongin kukilla, esimerkiksi samettikukilla, kehäkukilla, päivänliljalla ja maitohorsmalla.

Kuk­kia ko­ris­teek­si ja oh­jel­ma­nu­me­rok­si

Ke­sä­päi­vän ilok­si voi myös jär­jes­tää kuk­ka­pik­ni­kin, jos­sa her­ku­tel­laan kukka­sin maus­te­tul­la ja ko­ris­tel­lul­la pork­ka­na­ka­kul­la ja la­ven­te­li­pik­ku­lei­vil­lä. Kak­ku­tai­ki­noi­hin voi­kin su­jaut­taa vaik­ka ke­hä­kuk­kaa, yrt­te­jä, ruis­kau­nok­kia ja mai­to­hors­maa. Yrt­tien ku­kat ja leh­det maus­ta­vat myös vii­lei­tä ja kuu­mia juo­mia. Ko­kei­le esi­mer­kik­si mint­tua, sit­ruu­na­ver­be­naa tai sit­ruu­na­tim­ja­mia.

Ruiskaunokki sopii moneen käyttöön. Kukkia voi riipiä suolaisten ja makeiden ruokien koristeeksi, mutta niitä voi myös kuivattaa yrttiteehen tai kukkaströsseliksi.

Ruiskaunokki sopii moneen käyttöön. Kukkia voi riipiä suolaisten ja makeiden ruokien koristeeksi, mutta niitä voi myös kuivattaa yrttiteehen tai kukkaströsseliksi.

Va­lit­se myr­kyt­tö­miä tai­mia tai kyl­vä it­se

Kyl­vä ja kas­va­ta ku­kat it­se sie­me­nis­tä tai va­lit­se tai­mi­myy­mä­läs­tä syö­tä­väk­si tar­koi­tet­tu­ja, esi­mer­kik­si luo­mu­kas­va­tet­tu­ja tai­mia. Ko­ris­te­käyt­töön kas­va­te­tut ku­kat saa­te­taan kä­si­tel­lä tu­ho­lais­ten tor­jun­ta-ai­neil­la, jo­ten nii­tä ei suo­si­tel­la lau­ta­sel­le, vaik­ka kas­vi it­ses­sään so­pi­si syö­tä­väk­si.

Kun tai­met ovat kas­va­neet mo­ni­vuo­ti­si­na puu­tar­has­sa, voi ko­ris­te­kas­vien, vaik­ka­pa pen­sai­den kuk­kia hyö­dyn­tää, mi­kä­li kas­ve­ja ei ole suih­ku­tel­tu tor­jun­ta-ai­neil­la.

Pensasruusujen kukat soveltuvat koristeeksi ja maustajaksi, mutta terälehdistä voi tehdä myös ruususokeria, -hilloa, -marmeladia tai uuttaa niitä etikkaan. Käytä puutarhassa pitkään kasvaneita lajeja ja lajikkeita, joita ei ole suihkuteltu torjunta-aineilla. Kuvassa teresanruusu.

Pensasruusujen kukat soveltuvat koristeeksi ja maustajaksi, mutta terälehdistä voi tehdä myös ruususokeria, -hilloa, -marmeladia tai uuttaa niitä etikkaan. Käytä puutarhassa pitkään kasvaneita lajeja ja lajikkeita, joita ei ole suihkuteltu torjunta-aineilla. Kuvassa teresanruusu.

Poi­mi syö­tä­viä kuk­kia puu­tar­has­ta ja ruu­kus­ta

Sie­me­nes­tä voi kas­vat­taa esi­mer­kik­si or­vok­kia, kää­pi­ö­sa­met­ti­kuk­kaa, kras­sia, ruis­kau­nok­kia, ke­hä­kuk­kaa ja ka­mo­mil­laa. Myös la­ven­te­lin kas­va­tus on­nis­tuu sie­me­nes­tä, mut­ta kuk­ka­sa­toa voi jou­tua odot­ta­maan seu­raa­van kas­vu­kau­den puo­lel­le. Mui­den­kin yrt­tien kuk­kia voi hy­vin käyt­tää syö­tä­vi­nä kuk­ki­na.

Mintun kukissa ja lehdissä on raikkautta. Käytä juomien maustajaksi, leivonnaisten koristeeksi tai vaikka salaatin sekaan.

Mintun kukissa ja lehdissä on raikkautta. Käytä juomien maustajaksi, leivonnaisten koristeeksi tai vaikka salaatin sekaan.

Puu­tar­ha­kas­veis­ta pen­sas­ruu­sun te­rä­leh­det, sy­ree­nin ku­kat, päi­vän­lil­jat ja kau­no­kai­nen so­pi­vat lau­ta­sel­le. Tuok­su­pe­lar­go­nien si­rot ku­kat voi myös sak­sia kuk­ka­ko­ris­teek­si. Yl­lät­tä­en ve­ren­pi­sa­ran kau­niit ku­kat saa lait­taa lau­ta­sel­le. Ke­sä­kur­pit­san ku­kat voi her­ku­tel­la fri­tee­rat­tui­na, wo­kat­tui­na tai nii­tä voi käyt­tää ruo­kien ko­ris­tee­na tuo­reel­taan.

Syötävät kukat ilahduttavat myös kimalaisia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä ja monia päiväperhosia. Kuvassa yrtti-iiso.

Syötävät kukat ilahduttavat myös kimalaisia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä ja monia päiväperhosia. Kuvassa yrtti-iiso.

Sato tal­teen luon­nos­ta, mut­ta ei tien­var­res­ta

Sa­toa voi ke­rä­tä myös luon­nos­ta: ko­kei­le esi­mer­kik­si api­laa, lem­mik­kiä, mai­to­hors­maa, me­si­an­ger­voa, si­an­kär­sä­möä ja voi­kuk­kaa.

Ke­rää luon­non­ku­kat kau­ka­na vilk­kais­ta teis­tä. Syö­tä­vät ku­kat kan­nat­taa ke­rä­tä mie­lui­ten aa­mu­päi­väl­lä, jol­loin kas­vien nes­te­jän­ni­tys on par­haim­mil­laan. Ku­kat voi myös ke­rä­tä en­nen tar­joi­lua, jot­ta ne ei­vät eh­di nuu­pah­taa. Voit säi­lyt­tää kuk­kia il­ma­vas­ti jää­kaa­pis­sa.

Kuivaa kukkasatoa talteen sokerisekoituksiin, strösseliksi ja mauste-käyttöön. Uuta kukkia etikkaan ja erilaisiin öljyihin. Kukkasokeriin voi yhdistää sokerin lisäksi erilaisia mausteita.

Kuivaa kukkasatoa talteen sokerisekoituksiin, strösseliksi ja mauste-käyttöön. Uuta kukkia etikkaan ja erilaisiin öljyihin. Kukkasokeriin voi yhdistää sokerin lisäksi erilaisia mausteita.

Ku­kat voi kui­vat­taa yrt­tien ta­paan

Mo­net ku­kat ovat kau­neim­mil­laan ja par­haim­mil­laan tuo­ree­na, mut­ta so­pi­vat käy­tet­tä­vik­si myös kui­vat­tui­na. Voit kui­va­ta kuk­kia käy­tet­tä­väk­si esi­mer­kik­si kuk­kast­rös­se­li­nä, lei­von­nas­sa tai omis­sa maus­te­se­koi­tuk­sis­sa. Syö­tä­vät ku­kat so­pi­vat myös eri­lais­ten kuk­ka­so­ke­rei­den ai­nek­sik­si. Ko­kei­le esi­mer­kik­si la­ven­te­li-, ruu­su- tai sy­ree­ni­so­ke­ria.

Piparjuuren valkoisissa kukissa on pirtsakka maku. Riivi kukat esimerkiksi salaattiin.

Piparjuuren valkoisissa kukissa on pirtsakka maku. Riivi kukat esimerkiksi salaattiin.