Syötävät kukat säilyvät parhaiten, kun poimit kukat mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan, ja säilytät kukat ilmavasti ja viileässä. Lautasella muun muassa verenpisaraa, minttubergamottia, ruiskaunokkia, orvokkia, minttua, kehäkukkaa ja basilikaa.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Laventelia, orvokkia, kehäkukkaa, ruiskaunokkia… Olethan muistanut lisätä kesän hankintalistalle ainakin nämä kukkivat kaunottaret? Syötävät kukat kaunistavat leivonnaiset, salaatit ja monenlaiset ruoat. Kukkaruokaa on tarjoiltu kuninkaille ja keisareille jo antiikin ajoista lähtien. Kauniit kukat ilahduttavat lautasella arjessa, mutta ennen kaikkea juhlahetkinä.
Järjestä kukkapiknik. Leivo esimerkiksi kehäkukan ja samettikukan terälehdillä maustettua porkkanakakkua, jonka koristelet iloisen värisillä syötävillä kukilla.
Kukkia lautaselle ja kattaukseen
Yleisimmin olemme tottuneet käyttämään orvokin kukkia, ruusun terälehtiä tai syreeniä koristeena leivonnaisille. Oranssit ja keltaiset kehäkukat sekä siniset ruiskaunokit ovat tuttuja salaatin maustajia ja koristeita.
Ravintoaineiden, hivenaineiden ja vitamiinien tarvetta kukat eivät täytä, mutta syötävät kukat tuovat kattaukseen ja ruokiin kauneutta, väriä ja ylellisyyttä. Kata jokaiselle ruokailijalle oma yrttinippu, josta voi riipiä koristeeksi ja väriä sekä makua tuomaan, tai koosta muhkea kukkakimppu tai asetelma pöydän koristeeksi.
Tee porkkanakakusta kukkakakku lisäämällä taikinaan esimerkiksi kehäkukkaa, kääpiösamettikukkaa ja maitohorsmaa. Koristele sesongin kukilla, esimerkiksi samettikukilla, kehäkukilla, päivänliljalla ja maitohorsmalla.
Kukkia koristeeksi ja ohjelmanumeroksi
Kesäpäivän iloksi voi myös järjestää kukkapiknikin, jossa herkutellaan kukkasin maustetulla ja koristellulla porkkanakakulla ja laventelipikkuleivillä. Kakkutaikinoihin voikin sujauttaa vaikka kehäkukkaa, yrttejä, ruiskaunokkia ja maitohorsmaa. Yrttien kukat ja lehdet maustavat myös viileitä ja kuumia juomia. Kokeile esimerkiksi minttua, sitruunaverbenaa tai sitruunatimjamia.
Ruiskaunokki sopii moneen käyttöön. Kukkia voi riipiä suolaisten ja makeiden ruokien koristeeksi, mutta niitä voi myös kuivattaa yrttiteehen tai kukkaströsseliksi.
Valitse myrkyttömiä taimia tai kylvä itse
Kylvä ja kasvata kukat itse siemenistä tai valitse taimimyymälästä syötäväksi tarkoitettuja, esimerkiksi luomukasvatettuja taimia. Koristekäyttöön kasvatetut kukat saatetaan käsitellä tuholaisten torjunta-aineilla, joten niitä ei suositella lautaselle, vaikka kasvi itsessään sopisi syötäväksi.
Kun taimet ovat kasvaneet monivuotisina puutarhassa, voi koristekasvien, vaikkapa pensaiden kukkia hyödyntää, mikäli kasveja ei ole suihkuteltu torjunta-aineilla.
Pensasruusujen kukat soveltuvat koristeeksi ja maustajaksi, mutta terälehdistä voi tehdä myös ruususokeria, -hilloa, -marmeladia tai uuttaa niitä etikkaan. Käytä puutarhassa pitkään kasvaneita lajeja ja lajikkeita, joita ei ole suihkuteltu torjunta-aineilla. Kuvassa teresanruusu.
Poimi syötäviä kukkia puutarhasta ja ruukusta
Siemenestä voi kasvattaa esimerkiksi orvokkia, kääpiösamettikukkaa, krassia, ruiskaunokkia, kehäkukkaa ja kamomillaa. Myös laventelin kasvatus onnistuu siemenestä, mutta kukkasatoa voi joutua odottamaan seuraavan kasvukauden puolelle. Muidenkin yrttien kukkia voi hyvin käyttää syötävinä kukkina.
Mintun kukissa ja lehdissä on raikkautta. Käytä juomien maustajaksi, leivonnaisten koristeeksi tai vaikka salaatin sekaan.
Puutarhakasveista pensasruusun terälehdet, syreenin kukat, päivänliljat ja kaunokainen sopivat lautaselle. Tuoksupelargonien sirot kukat voi myös saksia kukkakoristeeksi. Yllättäen verenpisaran kauniit kukat saa laittaa lautaselle. Kesäkurpitsan kukat voi herkutella friteerattuina, wokattuina tai niitä voi käyttää ruokien koristeena tuoreeltaan.
Syötävät kukat ilahduttavat myös kimalaisia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä ja monia päiväperhosia. Kuvassa yrtti-iiso.
Sato talteen luonnosta, mutta ei tienvarresta
Satoa voi kerätä myös luonnosta: kokeile esimerkiksi apilaa, lemmikkiä, maitohorsmaa, mesiangervoa, siankärsämöä ja voikukkaa.
Kerää luonnonkukat kaukana vilkkaista teistä. Syötävät kukat kannattaa kerätä mieluiten aamupäivällä, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan. Kukat voi myös kerätä ennen tarjoilua, jotta ne eivät ehdi nuupahtaa. Voit säilyttää kukkia ilmavasti jääkaapissa.
Kuivaa kukkasatoa talteen sokerisekoituksiin, strösseliksi ja mauste-käyttöön. Uuta kukkia etikkaan ja erilaisiin öljyihin. Kukkasokeriin voi yhdistää sokerin lisäksi erilaisia mausteita.
Kukat voi kuivattaa yrttien tapaan
Monet kukat ovat kauneimmillaan ja parhaimmillaan tuoreena, mutta sopivat käytettäviksi myös kuivattuina. Voit kuivata kukkia käytettäväksi esimerkiksi kukkaströsselinä, leivonnassa tai omissa maustesekoituksissa. Syötävät kukat sopivat myös erilaisten kukkasokereiden aineksiksi. Kokeile esimerkiksi laventeli-, ruusu- tai syreenisokeria.
Piparjuuren valkoisissa kukissa on pirtsakka maku. Riivi kukat esimerkiksi salaattiin.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2