Lautaselle on koottu salaatti oman puutarhan sadosta. Ainekset kylvetään keväällä, ja ne voidaan korjata samaan aikaan heinä-elokuussa.
PORKKANA
Porkkanat kasvavat lähes millaisessa maaperässä tahansa, kunhan maa on kuohkeaa ja läpäisevää, jotta juuret pääsevät tunkeutumaan maahan vaivatta. Porkkanoita aletaan kylvää aikaisin, heti kun maa on muokattu kylvökuntoon.
Kastele vaot hyvin, ennen kuin kylvät siemenet niihin harvakseltaan. Peitä siemenet kevyesti sentin syvyyteen ja painele vaot umpeen. Harvenna liian tiheässä kasvavat taimet mahdollisimman aikaisin. Toisen harvennuksen tulokset kelpaavat jo salaattiin. Huolehdi kastelusta kuivina aikoina, sillä muuten porkkanat halkeilevat. Voit käyttää sekä juuret että naatit. Voit kylvää sekä aikaisia että myöhäisempiä lajikkeita, jolloin saat jatkuvaa satoa.
Salaattiannoksen piristeeksi voit kylvää oranssien porkkanoiden lisäksi myös keltaisia, punaisia ja violetteja (ovat oranssinvärisiä sisältä) porkkanoita. Eriväriset porkkanat ovat hyvin kauniita ja värikkäitä ja maistuvat vähintäänkin yhtä hyviltä kuin oranssit.
Hyviä lajikkeita: ’Yellowstone’ (keltainen), ’Red Samurai’ (punainen) ja ’Purple Dragon’ (violetti), ’Nantaise 2’ (aikainen), ’Juwarot’ (sopii varastoitavaksi).
BASILIKA
Kylmänaran basilikan voi istuttaa ulos vasta kesäkuussa. Valitse kasvupaikaksi hyvin suojainen, lämmin ja aurinkoinen nurkkaus tai istuta basilika kasvihuoneeseen.
Voit kasvattaa basilikaa ruukussa, ellei sinulla ole kasvihuonetta. Basilikaa voi kylvää ja kasvattaa sisällä tai sen voi ostaa valmiina taimina, jotka voi istuttaa uudelleen.
Kylvä siemenet harvakseltaan kosteaan idätysmultaan. Painele siemenet varovasti multaan ja anna itää lämpimässä, suojaisessa paikassa. Peitä siemenet kevyesti mullalla. Ne eivät saa päästä kuivahtamaan idätyksen aikana. Kouli taimet ruukkuihin, kun niissä on 2–4 pysyvää lehtiparia. Voit istuttaa uusia taimia parikin kertaa kesän aikana, sillä basilika lopettaa kasvun, kun se alkaa kukkia. Napsi sato kasvin ylimmistä versoista, jotta se alkaa versoa lisää. Basilikasta on useita hyvänmakuisia lajikkeita. Basilikan kukkia voi käyttää ruoanlaitossa.
KUKKIEN TERÄLEHTIÄ KORISTEIKSI
Ilmettä salaattilautaselle saat, kun istutat esimerkiksi muutamia gladioluksen eli miekkaliljan mukuloita toukokuun alussa ja koristelet salaatin sen terälehdillä.
Kukkien maku vaihtelee paljon maaperän mukaan. Köyhässä, kuivassa hiekkamaassa kasvaneet kukat maistuvat maukkaimmilta.
Gladiolus ei ole vaativa maan suhteen, vaan mikä tahansa käy, kunhan maa on läpäisevää. Lisäksi tarvitaan vain aurinkoa ja ehkä tukea, jos varret vaikuttavat liian hennoilta pitämään painavaa kukkaa pystyssä. Gladioluksia on saatavilla lähes kaikissa väreissä, ja eri värien käyttö elävöittää salaattiannosta.
PAVUT
Pavut alkavat itää ja kasvaa, kun maa on vähintään 14-asteinen. Avomaalle papua voi kylvää toukokuun lopusta lähtien, jos maa on lämmin. Voit kasvuunlähdön varmistamiseksi myös esikasvattaa pavut jo toukokuun alusta sisällä ja istuttaa ulos, kun yöpakkaset ovat ohi.
Laita pavun siemenet likoamaan kylvöä edeltävänä iltana. Istuta taimet tyynellä, pilvisellä säällä, jotta ne eivät vahingoitu tuulessa ja paahtavassa auringossa. Istuta pavut aurinkoiselle paikalle hyvin läpäisevään puutarhamultaan. Peitä taimet harsolla, kunnes ne ovat hiukan vahvistuneet ja päässeet kasvun alkuun. Kurkista harson alle joka päivä, koska etanat rakastavat hentoja pavuntaimia.
Vaatimaton, mutta herkullinen ja satoisa härkäpapu on kasvattajan unelma. Nuoret pavut ovat herkullisia riivittyinä ja palkoineen keitettyinä. Yhdessä perunan kanssa kasvatettuna härkäpapu parantaa perunan satoa ja makua. Nuoret härkäpavut voi ryöpätä nopsasti pannulla tai keittää. Täysikokoiset pavut kuivataan. Voit käyttää niitä liotuksen ja tunnin keittoajan jälkeen vaikkapa padoissa.
LUUMUTOMAATTI
Luumutomaatteja voi ostaa taimina tai kylvää maaliskuusta alkaen ja istuttaa kasvihuoneeseen toukokuusta lähtien. Suomessa on kuitenkin varauduttava lämmittämään kasvihuonetta öisin ja kylminä päivinä. Jos sinulla ei ole kasvimaata, tomaatit kannattaa istuttaa avomaalle vasta kesäkuussa tai vasta kun maa on vähintään +14-asteinen. Istuta taimet suojaiseen ja lämpimään paikkaan – mieluiten eteläseinustalle. Sido taimet ja leikkaa liiat sivuversot pois varresta asti.
Hyviä lajikkeita: ’Incas´ (varhainen ja satoisa pensastomaatti), ’Olivade’ (maukas, tarvitsee tuen) ja kirsikkatomaatti ´Maskotka´ (ruukkukasvatukseen, varkaita ei tarvitse leikata.
PUNAINEN, RUUSUKKEINEN BATAVIANSALAATTI ’LOLLO ROSSA’
Lajiketta voi kylvää huhtikuusta elokuuhun joko suoraan avomaalle tai esikasvattaa sisällä ja istuttaa myöhemmin ulos. Esikasvattamalla saat isoja yksittäisiä keriä ilman, että rivejä tarvitsee harventaa. Voit istuttaa taimet ulos muutaman päivän välein, jotta voit vastaavasti korjata satoa pidemmän aikaa. Suoraan kylvämällä saat paljon taimia, joita voit käyttää myös babysalaattina. Harvenna taimet 20 cm:n välein, jotta kerille jää tilaa kasvaa. Kylvä salaatti 2–3 kertaa kesässä, jotta saat korjata koko ajan tuoretta satoa.
Salaatti viihtyy kuohkeassa, läpäisevässä maassa aurinkoisella paikalla. Punertavien salaattilajikkeiden värit vaihtelevat kulloisenkin maaperän mukaan. Jos kasvatat salaattia ulkona aurinkoisella paikalla, kerät saavat kauniin tummanpunaisen värin.
Salaattiainekset kasvimaalta
porkkana pensastomaatti sitruunabasilika vihreä pensaspapu Lollo Rossa -salaatti Lisäksi: esim. maapähkinöitä, fetajuustoa.
Sekoita kastike öljystä, etikasta, hunajasta ja sinapista.
SUSIE HELSING NIELSEN • TYYLI PIA BUUSMANN • KUVAT JES BUUSMANN, JETTE VESTERAGER JA JYTTE BRIKNER
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ