Teksti RENATE ROSENMEIER
Kuvat JES BUUSMANN JA SAHRA ROSENMEIER
Käännös MIIA VÄHÄHYYPPÄ
Jopa parimetriseksi köynnökseksi kasvava haju- eli tuoksuherne, Lathyrus odoratus, on alun perin peräisin Italian eteläosista. Italialainen munkki Francesco Cupani kuvasi hajuherneen ensimmäisenä jo vuonna 1696. Sisilialaismunkin mukaan nimensä saanutta lajiketta ’Cupani’ saa vielä tänäkin päivänä.
Pohjoismaissa hajuhernettä on kasvatettu 1800-luvun puolivälistä saakka. Suomessa tuoksuherne oli suosittu kesäkukka, jonka siemenet laitettiin kasvamaan akkunalle toukokuun alussa ja taimet istutettiin hellävaroin pihalle kesäkuussa. Kasvia kutsuttiin tuoksunätkelmäksi ja joskus jopa lemuherneeksi. Esimerkiksi runoilija V.A. Koskenniemi nimesi hajuherneen yhdeksi lempikukakseen, jonka tuoksu ”sai koko lapsuuteni heräämään mielessäni eloon”, kuten hän kuvasi muistelmissaan vuonna 1935.
Hajuherne on yhä kesän suosikkikukkia, eikä ihme – se tuoksuu hurmaavasti ja sen kaunis väritys vaihtelee liilasta herkkään vaaleanpunaiseen. Hajuherne kuuluu hernekasvien heimoon Fabaceae, kuten tavallinen herne ja pavut. Nämä kasvit voivat olla sekä yksi- että monivuotisia. Juuri yksivuotiset hernekasvit tuoksuvat parhaimmilta. Hajuherneestä saat vähällä vaivalla ihastuttavan lisän puutarhaasi.
Kylvä penkkiin tai ruukkuun
Vaikka et olisi ehtinyt kylvää hajuhernettä keväällä, ei huolta. Kesäkuussa maa on niin lämmin, että voit kylvää siemenet suoraan penkkiin tai ruukkuun. Oikeastaan se on helpoin tapa kasvattaa hajuherne.
Jos kylvät hajuherneen suoraan maahan, vedä maahan lapiolla kylvövako ja kastele maa hyvin. Näin siemenet saavat paljon vettä ja itävät paremmin. Anna siemenien liota vedessä yön yli ennen kylvöä, se nopeuttaa itämisprosessia. Paina siemenet maahan noin viiden sentin etäisyydelle toisistaan ja peitä ne mullalla. Jos alueella on kyyhkyjä tai mustavariksia, voi olla tarpeen peittää siemenet harsolla. Siemenet alkavat itää säästä riippuen noin viikon kuluttua.
Jos kylvät ruukkuihin, niiden pohjassa on oltava reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee ulos. Hajuherneillä on syvälle ulottuva juuristo, joten kannattaa valita kasvatusastioiksi korkeita ruukkuja.
Kylvä siemenet noin 10 sentin etäisyydelle toisistaan ja kastele hyvin. Hajuherne on janoinen kasvi ja vaatii huolenpitoa koko kasvukauden ajan. Muista myös lannoittaa kasveja. Helpointa on työntää multaan pitkävaikutteinen lannoitetikku, niin lannoittaminen ei pääse unohtumaan. Saadaksesi hyviä ja tuuheita kasveja voi olla hyvä idea napsaista ensimmäisten kolmen verson latva irti.
Tue kasvi, vältä pajua
Hajuherne kasvaa mielellään ylös säleikköä tai kukkakeppiä pitkin. Voit istuttaa sen kasvamaan pitkin aitaa, pensasta tai tavallista kasvitukea. Myös köynnösruusu voi toimia tukena hajuherneelle, ja kasvit näyttävätkin kauniilta yhdessä.
Oman säleikön tekeminen on helppoa ja edullista. Tarvitset viisi pitkää ja vahvaa keppiä, esimerkiksi bambun- tai puunoksia, jotka sidot yhteen vahvalla rautalangalla. Älä käytä tuoretta pajua, sillä se juurtuu, alkaa kasvaa ja rosvoaa elintilan hajuherneeltä. Aseta säleikkö puutarhaan tai isoon kukkaruukkuun. Kesän mittaan voit seurata, kun hajuherne hiljalleen peittää säleikön.
Poimi usein
Kylvöajasta riippuen ensimmäiset hajuherneet kukkivat heinäkuusta alkaen. Kun hajuherne alkaa kukkia, se on tuottelias. Poimi rohkeasti – mitä enemmän kukkia poimit, sitä enemmän niitä kasvaa.
Jos et raaski poimia kukkia, poista ainakin kuihtuneet kukat, jotta ne eivät turhaan kuluta kasvin energiaa. Leikkaa kukat mieluiten saksilla, sillä kasvin hennot juuret saattavat helposti katketa tai nousta maasta, jos vedät varresta liian voimakkaasti.
Kerää siemenet ensi vuodeksi
Kesän lopulla kannattaa antaa kukkien kehittyä herneenpaloiksi, niin saat siemeniä seuraavaa vuotta varten. Näin saat helposti ja ilmaiseksi siemeniä kylvettäväksi itsellesi tai lahjaksi ystävälle.
Siemenet ovat kypsiä, kun palko on ruskea ja kuiva, ja voit helposti avata sen ja kerätä siemenet. Poimi siemenet kuivalla säällä ja säilö ne suodatinpussiin, niin ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan.
Kun siemenet ovat täysin kuivia, voit säilöä ne muovipusseihin, solmia tiukkaan ja säilyttää viileässä, kunnes on aika kylvää ne seuraavaa kesää varten. Viileä ja kuiva säilytyspaikka helpottaa itämistä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2