Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Yhdeksän päivää Kiotossa voi johtaa muutokseen ja elämänmittaiseen puutarhamatkaan. Näin kävi Mauri Rannalle, joka Japanin-matkallaan vaikuttui erityisesti Katsura Imperial Villan ja Daisen-in-temppelin kivikkopuutarhoista.
– Vaikka olin perehtynyt japanilaisiin puutarhoihin etukäteen, vasta siellä tajusin, kuinka laajasta kulttuurista on kyse.
Toki kuuluisin zen-puutarha Ryoan-ji lumosi, mutta paikalla on aina paljon ihmisiä, jotka vaikuttavat kokemukseen.
– Rauhallisemmassa hetkessä elämys olisi vaikuttavampi. Hiljaisuudessa japanilaisesta puutarhasta nauttii enemmän, Mauri sanoo.
Suvun mökkitontti alkoi muokkautua japanilaiseksi pienin erin
Japanilainen kulttuuri on kiehtonut Mauri Rantaa jo vuosien ajan. Judossakin miehellä on kolme Suomen-mestaruutta ja musta vyö. Oman puutarhan muutoksen käynnisti matka, mutta suurin vaikutus lienee kuitenkin puutarharakkaudella.
– Tämä on isän puoleisen suvun paikka. Kun päätimme rakentaa tänne mökin 1970-luvulla, alue oli todella metsäinen. Rakensimme mökin tontin puista. Olemme kaataneet kymmeniä puita, mutta edelleen niitä riittää.
Puutarhan muokkaaminen japanilaishenkiseen suuntaan alkoi pienin asetelmin, lisäämällä vähän kiviä ja sopivia kasveja. Vesiaihe kuitenkin houkutti, vaikka paikka on luonnonlammen äärellä.
– Myin vaimolle ajatuksen lammesta sen varjolla, että isoa luonnonlampea voi pumpun ja vedenkierron avulla puhdistaa. Pitihän sitä jotain keksiä, Mauri sanoo pilke silmäkulmassa.
Allas on rakennettu kumipohjalle, joka on tarkasti maisemoitu hiekalla ja soralla, jotta vaikutelma on luonnollinen. Pumppu kierrättää vettä, jotta altaan vesi pysyy kirkkaana. Lumpeet on istutettu koreihin. Mauri siirtää ne talveksi viereiseen lampeen, jotta ne eivät jäätyisi.
Teeseremonian salaisuus on hetkeen keskittymisessä ja rauhassa
Kun lampi oli valmis, oli Maurilla jo uusi projekti mielessään: Japanissa nähdyt teemajat. Hän selvitteli teemajojen rakenteita ja materiaaleja ja innostui suunnittelemaan suomalaiseen miljööseen sopivan hiljentymispaikan.
– Japanilaisissa teemajoissa on yleensä pärekatto, joten oli selvää, että laitan katoksi suomalaista pärettä.
Teepuutarhaan ja -majaan astutaan portista, joka rauhoittaa tilan. Sitä ennen käydään pesemässä kädet tsukubain, kivisen pesualtaan äärellä, joka täällä on saanut kauniin sammalpeitteen. Kun kivi halkesi, Mauri valoi betonin avulla sopivan kolon käsienpesualtaaksi ja laittoi reunoille sammalta kasvamaan.
Käsien pesulla teerituaaliin osallistuva puhdistautuu seremoniaan.
– Teeseremoniassa vesi lämmitetään padassa hiilillä, matcha-tee laitetaan kuppiin. Ei seremoniassa sen mystisempää ole kuin se, että tee keitetään ja juodaan. Mutta se tehdään hiljentyen ja rauhassa, ja se on tarpeen tänä päivänä.
Teepuutarhassa kasvillisuus on maltillista ja pääosin rauhoittavan vihreää. Tilaa on kiville ja sorapinnalle.
– Melkein geisha -kirjan kirjoittanut Minna Eväsoja kehotti minua nauttimaan puutarhasta. Olin pitkään rakentanut ja tehnyt, mutta nyt osaan myös pysähtyä, rauhoittua ja ennen kaikkea katsella puutarhaa.
Kaikki japanilaiset kasvit eivät menesty Suomessa
Polveileva polku johtaa kulkemaan hitaasti. Suoralla polulla kiiruhtaisi turhaan. Veden solina ja linnunlaulu tuovat maagisen rauhan. Saniaisten raikkaanvihreät lehdet kohoavat kivien väleistä, japaninvaahteran sirot lehdet aukeavat pian täyteen loistoon. Purppuratuomi kukkii vaaleanpunaisin kukin kotoisena vaihtoehtona japanilaiselle kirsikalle.
– Vaikeutena on osata valita oikeat kasvit. Sellaiset, jotka menestyvät täällä ja sellaiset, jotka luovat oikeanlaisen tunnelman. Kaikki japanilaiset kasvit eivät meillä välttämättä menesty, vaikka ne muuten olisivat täydellisiä. Talvetan esimerkiksi seitsemän ruukussa kasvavaa japaninvaahteraa kellarissa.
Saniaisia, sammalia ja kortteita
Kaikkien kasvien ei tarvitse olla eksoottisia ja autenttisia, vaan Suomen olosuhteisiin sopivia kasveja voi hyvin käyttää itämaisessa puutarhassa. Mauri kannustaa kokeilemaan esimerkiksi saniaisia, sammalia, havuja, kotimaisia kirsikkapuita ja tuomia.
– Myös luonto voi osallistua puutarhakasvien valintaan. Olen sallinut luonnonvaraisen metsäkortteen asettua kivipolun laidalle. Onhan sekin aika sopiva kasvi tähän tyyliin ja tuo mieleen bambun, joskin on minikoinen. Helpompaa puutarhakasvia ei löydäkään.
Kasvillisuuden lisäksi kivet ovat tärkeässä asemassa. Kiviä on sorapintana, askelkivinä, altaan laidalla, veistoksellisina katseenvangitsijoina ja maisemassa kuin pieninä vuorina.
– Japanilaisessa puutarhakulttuurissa kivien asettelu on taitolaji. Itse olen käännellyt kiviä ja katsonut, miltä ne näyttäisivät eri suunnista ja miten asettuisivat silmää miellyttäväksi. Sitähän tämä puutarhaharrastus lopulta on, luomme jotain kaunista itsellemme.
Puutarha
Somerniemellä
Japanilaishenkinen teepuutarha 2 000 m².
Puutarhaa hoitaa
Mauri Ranta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2