ANNA-LIISA HÄMÄLÄINEN
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
MIKÄ: Vuonna 1927 rakennettu omakotitalo, 6 h + keittiö + saunaosasto, noin 220 m². MISSÄ: Oulunkylässä, Helsingissä. TÄÄLLÄ ASUVAT: Markkinointipäällikkö, sisustussuunnittelija Maarit Wahlbom, puoliso Hannu, kolme tytärtä ja kissa.
Harmaa on Maaritille läheisin sisustusväri. Sitä on kaikkialla kodissa. Maarit ei ole verhoihminen, mutta hän päätti, että vanha talo vaatii samettiverhot. Hän ompeli ne itse Vallilan harmaasta sametista. Lepolasseksi avautuva sohva on Askon, tyynyt ovat Mokosta, Vallilasta ja Ikeasta.
Vanhaan tyyliin pihaportaiksi laitetut luonnonkivet lomittuvat vapaasti ja teräväreunaisina. Ne eivät ole olleet sijoillaan vielä niin kauan, että sateet, jää ja lumi olisivat ne siloittaneet. Niiden yläpuolella rinteessä seisoo melkein terrakotan väriseksi maalattu, mansardikattoinen puutalo.
– Talo on ulkoa suojeltu. Alun perin se oli valkoinen, nurkkalaudat keltamullatut ja katto musta. Alueella on määräys, että julkisivun tulee olla lämminsävyinen, Maarit Wahlbom kertoo.
Maksilipastoon Maarit ihastui Mokossa. Sen päällä on Kuubasta tuotu taulu. Puristekristallinen kynttilänjalka on Maaritin ja Hannun häälahja. Musta valaisin on Ikeasta. Tapetti on Designers Guildin.
Maarit ja Hannu etsivät vanhaa taloa eri puolilta Uuttamaata vuosien ajan. Vähältä piti, ettei perhe muuttanut Inkooseen. Aikomuksena oli ostaa maatalo omenatarhoineen ja perustaa siideritila.
– Olemme kuitenkin kaupunkilaisia, joten luovuimme ajatuksesta. Kaikki mikä sopi kukkarolle oli liian kaukana. Tämä talo tuli kuin puun takaa. Se oli pitkään kaupan, ja hinta alkoi laskea sopivan tuntuiseksi. Lapsuudenkotini sijaitsee muutaman sadan metrin päässä, mutta paluu Oulunkylään oli sattumaa, Maarit muistelee.
Ruokahuoneen pitkän pöydän päissä on kierrätystuolit, jotka saavat näyttää vanhoilta ja kuluneilta.
SEITSEMÄN ETEISEN TALO
Wahlbomit muuttivat vuonna 1927 rakennettuun hirsitaloon 2006. Ensimmäinen omistaja rakennutti talon ja alkoi sitten vuokrata sitä. 1960-luvulla siinä oli neljä asuntoa.
Ruokahuoneen pitkän pöydän ympärille mahtuu isompikin joukko. Kesäksi matot otetaan pois lattialta. Ruokapöydällä on virolaisen Helinä Tilkin eläinaiheisia astioita. Koristeellinen peili on Sokoksesta.
Edelliset omistajat olivat asuneet talossa 30 vuotta, mutta vielä Wahlbomien muuttaessa yläkerrassakin oli keittiö. Eteinen oli jaettu kahteen sisäänkäyntiin, toinen ylä- ja toinen alakertaa varten.
– Asumme talossa, jossa on seitsemän eteistä, joten neliöistä menee aika paljon niihin, Maarit naurahtaa.
Maarit halusi liedestä ja liesituulettimesta näyttävän kokonaisuuden. Taustan vedenvihreä lasimosaiikki on Laattapisteestä. Kaasuliesi on Smegin. Tapettitalon tapetti on Maaritin suosikki. – Tiesin jo monta vuotta etukäteen, että haluan sen johonkin. Avohyllyt Maarit ja Hannu tekivät itse. Arkiastiat säilytetään hyllyillä, eivätkä ne ehdi pölyyntyä.
Muuton aikaan keskimmäinen kerros oli kuta-kuinkin valmis. Kellariin rakennetut pesutilat ja kodinhoitohuone saatiin käyttöön kahden vuoden kuluttua. Välillä iski remonttiväsymys, mutta sitten on taas jatkettu pala palalta. Viime kesänä valmistui katettu pergola.
– En halunnut projektia sinänsä, mutta olen ihastunut vanhaan rakennustapaan, joka on kestävä ja taidokas. Kaikki vuonna 1927 raken-
nettu on tervettä ja ehjää. Kaikki 1960–1970-luvuilla korjattu oli lahoa ja läpimätää.
Keittiössä on Ikean saarnikaapistot. Maarit panosti Smegin kodinkoneisiin. Työtaso on tammea.
YLLÄTYSTEN MÄÄRÄ HÄMMÄSTYTTI
Remontissa sähköt, vesi ja putket uusittiin. Muuten säästettiin kaikki mahdollinen. Lattiat ovat osin uusia, osin vanhoja. Keittiössä ja keskikerroksen vessassa pilkahtaa tumma hirsiseinä. Sisäovet ja ikkunat ovat alkuperäisiä. Maaritin mielestä kauniit ruutuikkunat ovat talon sielu. Lattioiden ja ikkunanpokien maali saa hilseillä.
Mansardikattoinen talo on rakennettu vuonna 1927. Myös yläkerran huoneissa on komeasti korkeutta.
Maarit ja Hannu tiedostivat, että vanhassa talossa tulisi eteen yllätyksiä.
– Emme kuitenkaan tienneet, kuinka paljon niitä voi olla! Laskimme tietyn remonttibudjetin, mutta se riitti vain suupalaksi. Jos olisimme vain avanneet kaiken ja rakentaneet uusiksi, olisimme selvinneet vähemmällä ajalla ja rahalla. Yksi kipsilevyseinä on rakennettu. Sitä en haluaisi edes tunnustaa, sillä se ei kuulu tähän taloon.
Makuuhuoneen kakluuni lienee 1800–1900- lukujen vaihteesta. Se on tuotu taloon rakennusvaiheessa 1927, ja se toimii yhä. Maaritin ja Hannun muuttaessa talon puuvarastossa oli kaksi tuolia polttopuiksi heitettyinä. Maarit kunnostutti ja verhoilutti tuolit Vallilan kankaalla.
SALAPERÄISIÄ OVIA
Vanha talo tuntuu inhimilliseltä. Huoneet ovat suhteellisen pieniä ja kiertävät keskusmuurin ympäri. Siellä täällä on salaperäisen näköisiä ovia, joista joku johtaa varastoon, joku komeroon, joku toiseen tilaan. Ei ihme, että lapset rakastavat taloa ja että vieraat joskus eksyvät vaikkapa vessamatkalla.
Hästensin iso vuode on Maaritin ja Hannun ensimmäinen yhteinen hankinta.
– Kotimme on superepäkäytännöllinen eikä sillä ole mitään tekemistä nykyajan toiminnallisuuden kanssa. Vanhaa taloa täytyy lähestyä aivan toisesta näkökulmasta. Päivittäisessä elämässä tämä talo on haasteviidakko. Meille tämä kuitenkin toimii, emmekä edes huomaa pikku pulmia. Tämä on ihastuttava ja hauska koti!
Keskikerroksen vessaan mennään 1800-luvun ovesta, joka on hankittu Varaosapankista. Allas-taso on Kvikin, wc-istuin Gustavsbergin ja hana Oraksen Alessi-sarjaa.
SISUSTAJAKSI MUTKIEN KAUTTA
Maarit pyrki jo ylioppilaskirjoitusten jälkeen opiskelemaan sisustusarkkitehtuuria Taideteolliseen korkeakouluun, mutta päätyi markkinointialalle. Hän oli intohimoisesti kiinnostunut sisustuksesta paljon ennen kuin siitä kasvoi ilmiö myös Suomessa.
– Ennen sisustusbuumia minua pidettiin vähän outona. Seurasin alan julkaisuja ja ulkomaisia lehtiä ja aloin vaikuttaa asiantuntijalta. Minusta kehittyi tuttavapiirissä sisustussuunnittelija, vaikken sitä ollutkaan. Sitten opiskelin sisustussuunnittelijaksi AJK-instituutissa työn ohella.
Nuorimman tyttären soppi erotettiin yläkerran oleskelutilasta hyllyin. Kaunis tapetti on Birger Kaipiaisen Kiurujen yö. Vuode on kirpputorilöytö, muut kalusteet Ikeasta.
Tällä hetkellä Maarit työskentelee vakuutusalalla ja tekee jonkin verran sisustuksia.
– Kuuntelen kaikenlaisia toiveita, joten olen suunnitellut sekä supermoderneja että perinteisiä koteja.
Yläkerran perällä odottaa yllätys, koko talon levyinen huone. Sen etuosassa on keskimmäisen tyttären soppi ja perällä tyttöjen olohuone. Sohvan tehtävä on istuttaa viisi ihmistä. Tapetit ovat Econ. – Tämä on ainoa huone, jossa laitoin tapetin alle ensin pinkopahvit. Ne oli tarkoitus laittaa kaikkialle, mutta luovuin siitä työläyden vuoksi, vaikka työ olikin hauskaa.
SEKOITAN, KIERRÄTÄN JA RAKASTUN
Maarit arvostaa hyvää käsityötä ja luonnonmateriaaleja niin kalusteissa kuin tekstiileissäkin. Sisustuksessa on laadukkaita yksityiskohtia, joihin on haluttu panostaa, kuten Smegin kodinkoneet keittiössä ja Oraksen Alessi-hanat. Niiden rinnalla on Ikean edullisia kaapistoja ja altaita. Kerroksellisuus on oleellista, mutta niin, että sisustuksessa säilyy tämän päivän tuntu.
Kallioisella tontilla viihdytään kesällä niin perheen kuin ystävienkin kanssa.
Maarit kertoo ystävien oppineen soittamaan hänelle, jos heillä sattuu olemaan tavaroita, joista he haluavat päästä eroon.
– Oma tyylini on sekoittaa tosi paljon asioita. Kierrätys on minulle vahva motivaattori. Rakastun tavaroihin enkä voi luopua niistä. Usein joudun keksimään tavaroille uuden elämän, koska niitä ei voi laittaa poiskaan. Esineet ovat kuin hahmoja. Niillä on historia, ja ne kulkevat mukanamme. Sielunmaisemaani ei kuulu laittaa kaikkea uusiksi.
Ihania ovat myös ruokaan liittyvät asiat. Tyttäret etsivät reseptejä, vanhemmat hankkivat raaka-aineet, ja ruoka valmistetaan yhdessä, viiden kokin voimin.
– Tykkään myös siitä, että kyläillään ja meillä käy vieraita. Sosiaalinen elämä on aina ollut meille merkityksellistä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2