TEA HONKASALO
KUVAT FABIAN BJÖRK
MIKÄ: Vuonna 1926 rakennettu neljän perheen puutalo, 4 h + k, 100 m2 MISSÄ: Tampereella TÄÄLLÄ ASUU: Eläkeläispariskunta, jonka lapset ovat muuttaneet omilleen
Myös rappukäytävä koristellaan jouluksi. Vanha koristeköynnös on ollut käytössä jo kolme vuosikymmentä. Oven vieressä oleva kiulu on kirppislöytö. Yläikkunat antava luonnonvaloa kylpyhuoneisiin.
Tässä talossa on hyvä henki. Sen aistii heti, kun astuu sisään keittiön rapusta. Talon hillityn harmaa ulkokuori kätkee sisäänsä iloisia ihmisiä, joiden kodissa saa persoonallisuus ja eletty elämä näkyä. Keittiö on tapetoitu oranssilla Ken on kiuruista kaunein -tapetilla. Paneelit ovat korallinsävyiset ja keittiönkaapistot välimeren turkoosit.
Olohuoneeseen tulvii luonnonvaloa kahdesta isosta ikkunasta. Kalustus on kerätty pääosin sukulaisilta perityistä kalusteista. Ikkunan alla on kokoon taittuva 14 hengen ruokapöytä. Se on tehty 1700-luvun mallin mukaan Ruotsin museoviraston luvalla. Puuhevosen on saanut perheen nyt jo aikuinen poika 3-vuotislahjaksi.
– Haaveilin keittiöremontista ja hillityn harmaista kaapinovista. Onneksi Ikean ovien mitoitus ei sopinut vanhaan keittiöömme. Kaikkien kauhuksi päätin tehdä mitä oikeasti halusin – ei mitään haalean harmaata, vaan räiskyviä ja lämpimiä värejä tuomaan piristystä pimeään vuodenaikaan. Turkoosit kaapin- ovet olivat kaiken lähtökohta. Rupesin miettimään niihin sopivaa tapettia ja paneelia. Suurin kohteliaisuus keittiöstäni on 6-vuotiaan sukulaispojan kommentti ”onpa täällä hienoja värejä”, perheen äiti kertoo.
Kaksikerroksinen puutalo on neljän perheen koti. Vanhan syreenin oksille on ripustettu kirpputorilta löytyneitä lyhtyjä.
Koti purku-uhan alla
Talo on rakennettu vuonna 1926 ja sen hirret on siirretty aikoinaan Terijoelta. Talossa on neljä identtistä noin 100 neliön asuntoa. Aikaisemmin 1950–60-luvuilla jokaisessa asunnossa oli lisäksi pari alivuokralaista.
Vierashuoneesta avautuvat pariovet olohuoneeseen. Kaunis kaakeliuuni on alkuperäinen. Pukeutumissermi on perheen isän isoäidin peruja. Nojatuoli on aikoinaan hankittu Askosta ja kukkatyyny on löytö kirpparilta. Kierrätyslyhty on Indiskasta.
– Asuimme alun perin Tampereella kivassa kerrostalokaksiossa. Kun toinen lapsemme syntyi, asunto kävi auttamattomasti liian ahtaaksi. Tuttu kiinteistönvälittäjä vinkkasi meille myyntiin tulleesta puutaloasunnosta. Ainoa mutta oli, että talo oli kaupungin vuokratontilla ja vuokrasopimuksen jatko oli vahvistamatta. Pienenä riskinä oli vanhan talon purkaminen uuden kerrostalon tieltä. Menimme kuitenkin katsomaan ja ihastuimme heti taloon ja sen pihapiirin. Taloa vastapäätä oli vielä lasten leikkipuisto, joten paikka oli meille täydellinen.
Hallin klaffipiironki on 1800-luvulta. Se on kauppias Taavetti Sundgrenin peruja ja kulkenut perintönä suvussa. Laatikollinen lahjoja odottaa pääsyä kuusen alle. Persialaismatto on aikoinaan ostettu Askon loppuunmyynnistä. Olohuoneen kaarioviaukko on piirretty alkuperäisiin piirustuksiin vuonna 1926.
Riskinotto kannatti, sillä nykyään Pyynikin puutalot on suojeltu Museoviraston määräyksellä, eikä niiden ulkonäköä saa muuttaa.
– Vielä 1960–70-luvulla nämä Pyynikinrinteen talot oli tarkoitus purkaa ja rakentaa tilalle nelikerroksisia elementtitaloja.
Keinutuoli on perheen äidin lapsuudenkodista 1950-luvulta. Oven edessä pieni silkkimatto. Renginkappi ja peili on ostettu antiikkiliikkeestä. Puutuoli on isän isoäidin kotoa 1920–30-luvulta.
Onneksi lähiörakentaminen Hervannassa oli tärkeämpää ja Pyynikki säästyi. Alueen kulttuurihistoriallinen arvo ymmärrettiin ja nyt alueella on suojelukaavaa.
Joulukoristeita eri vuosikymmeniltä. Perheen tytär on tehnyt harso-enkelin aikoinaan päiväkodissa.
Kaukonäköinen timpuri
Asunto oli ostettaessa hyvässä kunnossa, joten mitään massiivista remonttia siellä ei jouduttu tekemään.
– Avasimme kaksi kiinnipantua alkuperäisissä piirustuksissa näkynyttä oviaukkoa ja poistimme yhden jälkeenpäin rakennetun väliseinän suuremmasta makuuhuoneesta. Oviaukkoja avatessamme löysimme iloksemme alkuperäiset ovet heloineen seinien sisältä. Kaukonäköinen timpuri oli vielä kirjoittanut viestin, jossa luki kuka oli tehnyt ja milloin seinät oli laitettu umpeen. Kun oviaukot oli saatu alkuperäisille paikoilleen ja väliseinä purettua, luonnonvalo suorastaan tulvi päätyhuoneistoon kolmelta suunnalta.
Äiti on suunnitellut keittiön hehkuvan värimaailman. Pöytä ja tuolit ovat äidin lapsuuden kodista. Ikkunalla kasvaa luostarinkello eli vaahtera-aulio. Se kukkii suuria vaaleanpunaisia kukkia.
Jokaisessa huoneessa oli ollut kakluuni, joista on jäljellä vain yksi. Muissa asunnoissa on useampia. Vierashuoneen lattiaa peitti kokolattiamatto, joka poistettiin heti muuton yhtey-dessä. Sen alta paljastui alkuperäinen lautalattia. Vierashuoneen ja olohuoneen pariovet ovat vanhat ulko-ovet. Olisi ollut sääli viedä ne kaatopaikalle, kun ulko-ovet uusittiin.
– Keksin mitata vierashuoneen ja olohuoneen välisen oviaukon ja ovet olivat tismalleen oikean kokoiset siihen. Pidän kauniista vanhoista esineistä. Aikoinani olen kiertänyt paljon kirpputoreja ja huutokauppoja. Tykkään siitä, että esineillä on historiansa ja tarina kerrottavanaan. Mielestäni kodin pitää olla omannäköinen, eikä seurata orjallisesti muotivillityksiä. Haluan rikkoa täydellisyyden, koska se on tylsää. Niin ihmisissä kuin esineissäkin täytyy olla joku asia, joka herättää mielenkiinnon. Koti edustaa minulle pysyvyyttä ja turvaa maailmanmenossa.
Äiti maalasi 1980-luvun keittiön kaappien ovet välimerenturkoosilla. Lattialla on ruudullinen muovimatto. Kaapin päällä on entisen kesäpaikan eli Kukkolan katolla ollut kukko. Vanha tarjotin on löytö kirpputorilta.
Joulu perheen kanssa
Aatonaattona haetaan kuusi Pyynikintorilta. Vaatimuksena on, että sen pitää ylettyä kattoon saakka. Kuusi sijoitetaan keskelle asuntoa, josta se näkyy lähes joka huoneeseen. Normaalisti kuusen paikalla on kokoon taittuva neljäntoista hengen ruokapöytä, joka kasvaa seurueen mukaan. Nyt se on taiteltu kasaan ikkunan alle.
– Ostin sen eläkkeellejäämislahjaksi itselleni paikallisesta sisustusliikkeestä. Pöytä on ruotsalaisen Move Möbler & Bohagin 1700-luvun mallin mukaan valmistama pöytä. Pohjassa on Ruotsin Museoviraston tarkastusleima.
Museoviraston suojeleman talon julkisivua ei saa muuttaa. Porraskäytävää koristaa kaunis kaari-ikkuna.
Kuusi koristellaan aatonaattona ja silloin saunotaan taloyhtiön saunassa. Aattona ohjelmistoon kuuluu myös katsoa televisiosta klassikkopiirretty Lumiukko ja Turun joulurauhanjulistus.
– Aikoinaan Turussa asuessamme kävimme aina paikan päällä. Joulupuuron jälkeen käymme hulivili-isoäitini haudalla viemässä kynttilän. Sen jälkeen aloitammekin joulupäivällisen valmistelun. Aikuiset lapsemme tulevat aina jouluaatoksi luoksemme. Ilta kuluu syödessä ja jutellessa. Lopuksi jaetaan lahjat.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ