Artikkeli

Koti ja keit­tiö 05/05

Hyydytetty lohivoi­lei­pä­kakku

Jauha leivät erikseen kuorineen monitoi­mi­ko­neessa...

n. 200 g tum­maa vuo­ka­lei­pää

n. 250 g vaa­le­aa vuo­ka­lei­pää

Lo­hi­mous­se­täy­te:

300 g sa­vus­tet­tua loh­ta

150-200 g rans­kan­ker­maa

100 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

1/2 ruuk­kua ruo­ho­si­pu­lia

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

2 lii­va­te­leh­teä

Pi­par­juu­ri-kurk­ku­täy­te:

250 g pi­par­juu­ri­tuo­re­juus­toa tai 250 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa + 1/2–1 tl pi­par­juu­ri­tah­naa

noin 200 g tuo­ret­ta kurk­kua

1/2 nip­pua hie­non­net­tua til­liä

sit­ruu­na­pip­pu­ria, ri­paus suo­laa

2 lii­va­te­leh­teä

Kos­tu­tuk­seen:

1/2 dl mie­toa kas­vis- tai ka­la­lien­tä + tilk­ka sit­ruu­na­me­hua

Ko­ris­te­luun:

1/2 sit­ruu­na,

5-6 isoa kap­ris­mar­jaa, til­liä

1. Jau­ha lei­vät erik­seen kuo­ri­neen mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa.

2. Peh­mi­tä täyt­tei­den lii­vat­teet (4 kpl) kyl­mäs­sä ve­des­sä.

3. Lo­hi­mous­se: Pois­ta lo­hen ruo­dot ja nah­ka. Lai­ta kala mo­ni­toi­mi­ko­nee­seen. Revi mu­kaan ruo­ho­si­pu­li, li­sää rans­kan­ker­ma, tuo­re­juus­to ja mus­ta­pip­pu­ri. Hie­non­na ja se­koi­ta ta­sai­sek­si. Mais­ta ja li­sää tar­vit­ta­es­sa suo­laa. Liu­o­ta 2 lii­va­te­leh­teä kuu­maan ve­si­tilk­kaan, ja li­sää hie­man jääh­ty­nyt lii­va­te­se­os nau­ha­na se­koit­ta­en täyt­tee­seen.

4. Kurk­ku­täy­te: Kuo­ri ja raas­ta kurk­ku. Va­lu­ta raas­tet­ta ti­he­äs­sä sii­vi­läs­sä noin 30 min. Pu­ris­ta vie­lä kur­kut ta­lous­pa­pe­ril­la mah­dol­li­sim­man kui­vik­si. Se­koi­ta kurk­ku, tuo­re­juus­to ja til­li tah­nak­si. Maus­ta sit­ruu­na­pip­pu­ril­la ja suo­lal­la. Liu­o­ta lii­va­te­leh­det kuu­maan ve­teen, an­na het­ken jääh­tyä ja li­sää lii­va­te­se­os nau­ha­na se­koit­ta­en täyt­tee­seen.

5. Vuo­raa pit­kä­no­mai­nen kak­ku- tai lei­pä­vuo­ka kel­mul­la niin, et­tä kel­mua jää ka­kun pääl­le kään­net­tä­väk­si. Le­vi­tä vuo­kaan en­sin kurk­ku­täy­tet­tä, sit­ten ker­ros vaa­lei­ta lei­vän­mu­ru­ja, sit­ten lo­hi­mous­sea ja ker­ros ke­vy­es­ti kos­tu­tet­tu­ja tum­mia lei­vän­mu­ru­sia. Jat­ka vuo­ka täy­teen, ylim­mäk­si ker­ros kurk­ku­täy­tet­tä.

6. Pei­tä vuo­ka kel­mul­la ja hyy­dy­tä vii­le­äs­sä seu­raa­vaan päi­vään. Ku­moa kak­ku tar­joi­lu­va­dil­le, ko­ris­te­le kap­rik­sil­la, til­lil­lä ja sit­ruu­na­loh­koil­la.