Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 04/07

Hunaja-kahvimarinoitu lampaanpaisti

Poista lampaanpaistista luu niin, että liha jää yhtenäiseksi palaksi. Luun voi poistaa myös lihatiskillä...

2 1/2–3 kg:n lam­paan­pais­ti

Ma­ri­na­di:

5 dl vah­vaa kah­vi­juo­maa

1 rkl sil­put­tua tuo­ret­ta tim­ja­mia

3 rkl di­jo­nin­si­nap­pia

2 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

4–6 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 tl suo­laa

Kas­ti­ke:

4 dl pais­to­lien­tä

2 rkl veh­nä­jau­ho­ja

1/2 dl ruo­ka­ker­maa

maun mu­kaan mus­ta­pip­pu­ria ja suo­laa

1. Pois­ta lam­paan­pais­tis­ta luu niin, et­tä liha jää yh­te­näi­sek­si pa­lak­si. Luun voi pois­taa myös li­ha­tis­kil­lä.

2. Ir­ro­ta pais­tis­ta kal­vot ja ras­va.

3. Pane huo­neen­läm­pöi­nen pais­ti kook­kaa­seen pais­to­pus­siin ja pus­si kul­hoon. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Se­koi­ta ma­ri­noin­ti­ai­nek­set ja li­sää pais­to­pus­siin. Sul­je

ja an­na maus­tua pari, kol­me tun­tia. Kään­te­le pus­sia vä­lil­lä.

4. Nos­ta pais­ti leik­kuu­lau­dal­le ja sido se tii­viik­si muo­toon­sa pais­ton­kes­tä­vil­lä na­ruil­la.

5. Tee te­rä­väl­lä veit­sel­lä pie­niä viil­to­ja pais­tin pin­taan ja tun­ge viil­toi­hin val­ko­si­pu­lin­pa­la­set.

6. Työn­nä li­ha­läm­pö­mit­ta­ri pais­tin pak­suim­paan koh­taan.

7. Nos­ta pais­ti ri­ti­läl­le reu­nal­li­sel­le uu­ni­pan­nul­le. Kaa­da ma­ri­noin­ti­lie­mi uu­ni­pan­nul­le. Pais­ta 225 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia, kun­nes liha on saa­nut kau­niin vä­rin. Pais­ta 150 as­tees­sa, kun­nes mit­ta­ri näyt­tää 60 as­tet­ta. Va­le­le li­han pin­taa ma­ri­na­dil­la use­as­ti pais­ton ai­ka­na.

8. Nos­ta pais­ti uu­nis­ta, kää­ri se fo­li­oon ja an­na ve­täy­tyä puo­li tun­tia en­nen na­ru­jen pois­ta­mis­ta.

9. Val­mis­ta kas­ti­ke sii­vi­löi­dys­tä pais­ti­lie­mes­tä li­sää­mäl­lä jau­hot ja ker­ma. Kei­tä muu­ta­ma mi­nuut­ti, mais­ta ja maus­ta.

10. Tar­joa pais­ti kas­tik­keen ja esi­mer­kik­si kas­vis­lie­mes­sä kei­te­tyn mo­ni­vil­ja-rii­si­se­ok­sen kans­sa, jo­hon voit li­sä­tä esim. paah­det­tu­ja pin­jan­sie­me­niä, ru­co­laa ja ko­rint­te­ja.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ