JUTTA YLÄ-MONONEN
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
ULKOKUVAT CATHERINE ACKERMANN
Koti ja keittiö 11/2013
MIKÄ: Paritalo, 446 m². MISSÄ: Zürichissä, Sveitsissä. TÄÄLLÄ ASUVAT: Pirkko, Josef ja Catherine Ackermann.
Ackermannien koti sijaitsee ylhäällä Zürichbergin kaupunginosassa. Talon terasseilta on näkymä Zürich-järvelle.
Karjalaisten vanhempien tytär, pieksämäkeläinen Pirkko Mölsä lähti opiskelemaan taloustieteitä Sant Gallenin yliopistoon Sveitsiin lähes neljäkymmentä vuotta sitten. Sillä matkalla hän on edelleen. Yliopistossa Pirkko tutustui tulevaan puolisoonsa, charmanttiin sveitsiläiseen Josef Ackermanniin. Pari avioitui, ja perheeseen syntyi tytär, Catherine.
Portaiden alle on sijoitettu Donghian silkkiverhoiltu nojatuoli ja pikkupöytä sekä Ernst Ludwig Kirchnerin akvarellityö. Iso, pyöreä Ugo Rondinonen maalaama taulu on näyttävä portaikossa.
Catherine on nyt 29-vuotias ja on juuri palannut kotikaupunkiin ja kotiin Saksasta viiden vuoden elokuvatuottajan opintojen jälkeen. Sitä ennen hän opiskeli näyttelijäksi Zürichissa. Perhe on asunut monessa kaupungissa, Lausannessa, New Yorkissa, Lontoossa ja Frankfurtissa Josefin työn vuoksi. Viime vuonna eläkkeelle jäänyt Josef työskenteli Deutsche Bankin pääjohtajana. Mies matkustaa edelleen paljon ympäri maailmaa erilaisten luottamustehtäviensä takia.
Portaikko, jossa on maalattu teräsrunko, yhdistää asunnon eri kerroksia. Kaiteet oli alun perin suunniteltu metallista, mutta Pirkko halusi ehdottomasti puiset kaiteet. Askelmat ovat värittömästä lasista. Näin valo pääsee loistamaan aina alakerran sisäänkäyntiin asti. Catherinen koirat, 9-vuotias Ginger-mopsi ja vuoden vanha sekarotuinen Pepper, katsovat sisään tulijoita uteliaina.
TILAA TUPLASTI
Nykyiseen kotiinsa perhe muutti vuonna 1996. Neljän talon taloyhtiön suunnitteli sveitsiläinen arkkitehti Chici Wehrli, joka asuu Ackermannien naapurissa. Pirkko ja Josef olivat mukana rakennuttamassa taloa, ja Pirkko suunnitteli asunnon alusta alkaen yhdessä arkkitehdin kanssa. Kodin kaikissa huoneissa on silloin suunnitellut ja toteutetut raakabetonikatot.
Sisäänkäyntiin tuo hienon tunnelman englantilaisen Susan Derges´n Entrance-valokuvatyö. Sen vasemmalta puolelta mennään alakertaan, asunnon uudelle puolelle. Portaat johtavat yläkerran keittiöön ja olohuoneeseen. Portaiden vieressä Eamesin tuoli, jossa on alkuperäinen, lasikuituinen istuinosa.
Aluksi koti oli 215-neliöinen. Kolmisen vuotta sitten perhe osti alapuolella olleen asunnon, ja lisätilaa tuli yli 230 neliötä. Myös uuden osan Pirkko ideoi arkkitehti Wehrlin avustuksella.
Catherinen käyttämän makuuhuoneen yhteydessä on kylpytila, jossa on puusepän valmistama seetri-puinen ofuro-kylpyamme. Seinään on asennettu tummanvihreää, intialaista marmoria. Ammeen edessä Vitran valmistama Butterfly-jakkara.
Paljon säästettiin edellisen asukkaan jäljiltä, muun muassa iso keittiö, josta aukeavat leveät pariovet suureen yhtenäiseen ruokailu- ja oleskelutilaan. Tilojen välissä on ovien lisäksi isot kaapit, jotka saa avattua molempiin suuntiin. Niissä säilytetään muun muassa kattauksiin käytettäviä astioita ja isännän sikareita. Kaapeista löytyy myös baarikaappi. Keittiön saa tarvittaessa kokonaan suljettua, jos siellä häärivät catering-kokit.
Catherinen käyttämästä makuuhuoneesta on näkymä vehreälle pihalle. Isot liukuikkunat saa kokonaan auki. Ikkunan edessä on Ligne Rosetin nojatuoli ja rahi sekä korealainen pieni pöytä. Verhot on ommeltu Designers Guildin silkistä.
Alakerrassa perhe järjestää juhlia, viimeksi uusitun pihan ja puutarhan kunniaksi. Pirkko halusi vaihtaa uudelle puolelle johtavat kolisevat metalliportaat ja ne saivat väistyä uusien tieltä.
Alakerran suuressa yhtenäisessä tilassa pihan puoleisessa päädyssä on viihtyisä kirjasto- ja oleskelutila. Raidalliset verhot on ommeltu italialaisen Rubellin silkistä. Sohva on Promemorian mallistosta ja Le Corbusierin LC2-nahkanojatuolit Pirkko on päällystyttänyt kankaalla. Englantilainen sohvapöytä on ostettu Zürichistä.
INTOHIMONA TAIDE
Pihan puolella sijaitsee makuuhuone, jonka perheen tytär Catherine on ottanut käyttöönsä Saksasta paluun jälkeen. Puuseppä on tehnyt muhkean Sealyn sängyn päätyyn kirsikkapuusta kalusteen, jossa on kirjoille tilaa. Sänky on pedattu italialaisen Fretten vuodevaatteilla. Seinälle on ripustettu Chris af Enehjelmin taulu.
Taide näkyy kaikkialla perheen kodissa. Pirkko on hankkinut monenlaista taidetta kodin eri huoneisiin. Joukossa on niin valokuvateoksia, öljyvärimaalauksia, akvarelleja kuin led-valoteoskin.
Pepper-koira katsoo eteisen ikkunan takana haikeasti Catherinen perään. Seinällä on Ugo Rondinonen raidallinen taulu, joka on suunniteltu tietokoneella ja toteutettu automaalilla.
– Olin koulun jälkeen yhden kesän Düsseldorfissa harjoittelijana. Siellä taide-elämä oli vilkasta, ja sain kipinän taiteeseen. Seuraan nykyisin aktiivisesti taidehuutokauppoja ja myyntinäyttelyitä. Olen hankkinut teoksia myös Suomesta, Pirkko kertoo.
Uuden osan välitasanteelle on televisionkatselutila. Pirkko hankki siihen Vitran Slow Chair & Ottoman -tuolit ja rahit. Japanilaisen taiteilijan Hidemasa Fujin pyöreä led-taideteos Mixing Colour on Helsingistä Galleria Forsblomilta. Tekstiilitaiteilija Madeline Weinribin suunnittelemat matto ja tyynyt ovat New Yorkista ABC Furniture Housesta.
– Sen sijaan en ole antiikinkerääjä, pidän modernista sisustuksesta ja kodissamme on lisäksi paljon moderneja klassikoita, kuten Eero Saarisen ja Le Corbusierin suunnittelemia kalusteita.
Ruokailutila on rajattu olohuoneesta japanilaisella keittiökaapilla. Eero Saarisen suunnittelema ovaali, marmori-pintainen Tulip-pöytä ja -tuolit luovat hyvän kontrastin värikkäälle taululle, jonka on maalannut Münchenissä taideprofessorina toimiva, puolalainen Jerry Zeniuk. Pöydällä keltainen, kiinalainen teekannu ja intialaiset puurasiat.
LEPPOISASTI YHDESSÄ
Ylimmässä kerroksessa sijaitsee sauna, jonka on rakentanut suomalainen Erkki Tommila. Erkillä on oma yritys Tomwood Sveitsissä, Bernin lähellä. Saunasta pääsee vilvoittelemaan kattoterassille, josta on huikeat näkymät alas kaupunkiin ja Zürich-järvelle.
On hauska seurata Pirkkoa ja Catherinea, äitiä ja tytärtä, jotka ovat läheisiä toisilleen ja nauttivat yhdessä tekemisestä. Tunnelma on leppoisa ja sisustamisesta ja kodista puhutaan myös paljon. Pirkolla on taiteellisen näkemyksen lisäksi hyvä silmä myös sisustukselle. Kansainvälistä elämää viettänyt Catherine, joka on sympaattisella tavalla myös hyvin suomalainen, on ilmi selvästi perinyt visuaalisen lahjakkuuden äidiltään.
Yläkerran olohuonetta hallitsee arkkitehdin suunnittelema takka. Ikkunan edessä, valoisalla paikalla on Steinweg-flyygeli ja sen takana seinällä Francesco Clementen kolme taulua. Flexformin sohvakaluston seuraan on laitettu Le Corbusierin putkirunkoinen Basculant-tuoli. Iso keski-aasialainen kelim-matto on ostettu Zürichistä.
– Sisustan tarpeen mukaan, täällä ei ole mitään systeemiä. Olemme asuneet monessa paikassa, ja kaikkialta on tarttunut jotain mukaan. Pidän tärkeänä toiminnallisia asioita, kuten esimerkiksi sitä, että vaatehuolto on sujuvaa, sillä matkustamme kaikki kolme paljon ja jatkuvasti likapyykkipussi odottaa pesukoneeseen pääsyä. Olemme ratkaisseet asian kahdella pyykkikoneella, nauraa Pirkko.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ