FABIAN BJORK
Suvi Rüster
Siemen-pähkinäleipä
12 palaa
4 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl saksanpähkinöitä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kurpitsansiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl hampunsiemeniä
7 ½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä
Vuoan voiteluun:
3 rkl oliiviöljyä
1. Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Mittaa joukkoon suola ja sokeri.
2. Rouhi pähkinät, karpalot ja siemenet hieman pienemmiksi paloiksi ja lisää nesteen joukkoon. Lisää jauhot ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Se saa jäädä tavallista sämpylätaikinaa löysemmäksi. Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna kohota huoneenlämmössä tunti.
3. Voitele uunivuoka (25 x 30 cm) reilusti oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan.
4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä 40–45 minuuttia, kunnes leivän pinta tuntuu kypsältä.
5. Leikkaa leipä vuoassa annospaloiksi. Tarjoile keiton kanssa.
Valmistuaika: 15 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 10 e
FABIAN BJORK
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Fabian Björk _
Pimientos de padrón -paprikat virittyvät osaksi ihanaa kreikkalaista meze-alkuruokapöytää tai napostelupalaksi, kun grillattujen paprikoiden päälle murustelee hyvää fetajuustoa ja villirukolaa. Vihreät paprikat eivät ole kovin tulisia, mutta joukossa saattaa olla vähän terävämmänkin makuisia yksilöitä.
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Fabian Björk _
Pimientos de padrón -paprikat virittyvät osaksi ihanaa kreikkalaista meze-alkuruokapöytää tai napostelupalaksi, kun grillattujen paprikoiden päälle murustelee hyvää fetajuustoa ja villirukolaa. Vihreät paprikat eivät ole kovin tulisia, mutta joukossa saattaa olla vähän terävämmänkin makuisia yksilöitä.
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
Mari Lahti
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2