Artikkeli

FABIAN BJORK

Suvi Rüster

Herkullinen siemen-pähkinäleipä paistuu helposti uunipellillä

Siemen-pähkinäleivässä ei ainesosia säästellä. Kurpitsan-, auringonkukan- ja hampunsiemenet, saksanpähkinät ja kuivatut karpalot tekevät siitä maukkaan ja täyteläisen.

Sie­men-päh­ki­nä­lei­pä

12 pa­laa

4 dl vet­tä

50 g hii­vaa

3 tl suo­laa

2 tl so­ke­ria

1 dl sak­san­päh­ki­nöi­tä

1 dl kui­vat­tu­ja kar­pa­loi­ta

1 dl kur­pit­san­sie­me­niä

½ dl au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

½ dl ham­pun­sie­me­niä

7 ½ dl puo­li­kar­kei­ta veh­nä­jau­ho­ja

4 rkl olii­vi­öl­jyä

Vuo­an voi­te­luun:

3 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Mu­rus­te­le hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Mit­taa jouk­koon suo­la ja so­ke­ri.

2. Rou­hi päh­ki­nät, kar­pa­lot ja sie­me­net hie­man pie­nem­mik­si pa­loik­si ja li­sää nes­teen jouk­koon. Li­sää jau­hot ja öl­jy. Se­koi­ta ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Se saa jää­dä ta­val­lis­ta säm­py­lä­tai­ki­naa löy­sem­mäk­si. Pei­tä tai­ki­na­kul­ho lei­vin­lii­nal­la. An­na ko­ho­ta huo­neen­läm­mös­sä tun­ti.

3. Voi­te­le uu­ni­vuo­ka (25 x 30 cm) rei­lus­ti olii­vi­öl­jyl­lä. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan.

4. Kuu­men­na uu­ni 200 as­tee­seen. Nos­ta vuo­ka uu­niin ja kyp­sen­nä 40–45 mi­nuut­tia, kun­nes lei­vän pin­ta tun­tuu kyp­säl­tä.

5. Leik­kaa lei­pä vuo­as­sa an­nos­pa­loik­si. Tar­joi­le kei­ton kans­sa.

Val­mis­tu­ai­ka: 15 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 10 e

FABIAN BJORK