Keittiöpuutarhassa on 13 kookasta viljelylaatikkoa, joten kasvatusalaa riittää. Punajuuresta riittää satoa pitkälle syksyyn. Juureksia nostetaan loppukesästä lähtien harventaen. Köynnös- ja pensaskrassit saavat rönsytä istutusten välissä. Henrikka koristelee krassin kukilla muun muassa salaatteja.
Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Punaisen talon ympärille levittäytyy luonnollinen, rehevä ja kerroksellinen puutarha. Pienen matkan päässä on meri, ympärillä luontoa. Tähän paikkaan ihastuivat Henriikka Reinman ja hänen miehensä lähes neljä vuotta sitten sopivaa taloa etsiessään.
– Oikeastaan ihastuimme ympäröivään maisemaan ja meren läheisyyteen. En varsinaisesti haaveillut puutarhasta vaan luonnonläheisestä ja rauhallisesta asuinpaikasta. Sain kuitenkin talokaupan myötä edelliseltä omistajalta perintönä mittavan keittiöpuutarhan, Henriikka kertoo.
Puutarhassa on keskimääräistä kookkaampi keittiöpuutarha, joka muodostuu 13 viljelylaatikosta. Lisäksi pihassa on vanha kasvihuone, runsaasti hedelmäpuita ja eri marjapensaita.
– Muutimme Helsingistä joulukuussa. Tyttäremme syntyi maaliskuussa. Ensimmäisenä kesänä tutustuin pihaan, ja kaikki oli uuden opettelua, löytöretkeilyä ja tutkailua, mitä mistäkin nousee. Sittemmin kasvit ja piha ovat tulleet tutummiksi. Nyt takana on jo kohta neljä vuotta oman pihan hoitoa, Henriikka kertoo.
Ennen nykyiseen kotiin muuttoa Henriikalla ei ollut minkäänlaista kokemusta puutarhanhoidosta. Etupihan suuressa kukkapenkissä on miltei aina joku kasvi kukassa. Perennojen ja pensaiden alueeseen Henriikka istuttaa myös kesäkukkia, kuten yksivuotisia daalioita ja kiinanastereita.
Salliva kasvattaja
Vanhassa puutarhassa on luonnollinen ja levollinen tunnelma. Arvostus luontoa kohtaan näkyy. Suuret puut kaartuvat pihan kattona ja tarjoavat suojaa ja pesäpaikkoja linnuille.
Ennen nykyiseen kotipihaan muuttoa Henriikalla ei ollut minkäänlaista kokemusta puutarhanhoidosta. Kaiken opetteleminen alkeista oli kiinnostavaa. Henriikka ei koe olevansa puutarhaihminen, vaikka puutarha onkin elämässä yksi ihana asia. Hän haluaa pitää kasvattamisen niin rentona kuin mahdollista, jotta siitä ei tule suorittamista.
– On voimauttavaa huomata, mitä kaikkea voi oppia, jos vain niin päättää. Teen asioita usein hyvin kunnianhimoisesti, mutta en halua sitä asennetta puutarhaan. Puutarhassa haluan rentoutua, nauttia ja tehdä yhteistyötä luonnon kanssa.
Henriikka ei hätkähdä, jos omenapuiden alla kasvaa vuohenputkea mattona tai voikukkia pilkistelee käytävillä. Hän tietää, että kummallekin kasville on luonnossa tarve. Henriikan asenne on salliva. Jopa lehtokotilon kanssa sujuu sopuisa rinnakkaiselo, kunhan kasvimaalta jää salaattia myös lautaselle.
– Olen ennen kaikkea luontoihminen. Kouluttauduin eräoppaaksi ja haluan kokea ja nähdä Suomen luontoa. Siksi olemme omassa pihassa halunneet panostaa sellaisiin asioihin, jotka mahdollistavat myös pienet retket ja kotimaan matkat. Esimerkiksi kastelujärjestelmä on meille täydellinen ratkaisu.
syötävän kasvatuksessa ei ole kyse vain omavaraisuuden tavoittelusta vaan kokonaisvaltaisesta elämyksestä. Keittiöpuutarha tarjoaa sadon lisäksi tekemistä, hyötyliikuntaa ja kotipihan luontokokemusta.
Luomua leppoisasti
Peruna on Henriikalle ykköskasvi. Se kasvaa ilman suurempia hoitotoimenpiteitä.
– Syömme perunaa kaikin mahdollisin tavoin. Olen laittanut perunaa kasvamaan 1,5 isoa viljelylaatikollista. Varastoimme perunaa myös maakellarissa. Vaikka perunaa saa kaupasta edullisesti, on itse kasvatetun perunan maku voittamaton.
Komeat lehtikaalit koristavat keittiöpuutarhaa vielä loppukesällä ja koko pitkän syksyn. Porkkana- ja punajuuririvit odottavat vielä sadonkorjuuta. Välistä on kesän mittaan harvennettu kookkaimpia juureksia jo lautaselle, siten pienemmät ehtivät vielä kasvaa kokoa.
Kun maasta huolehtii, tarjoaa keittiöpuutarha satoa myös tulevina vuosina. Henriikka luottaa maanparantamisessa kompostiin ja kanankakkaan. Kesän mittaan kasvanut vihermassa käännetään syksyllä maahan, jolloin ravinteet palaavat maaperään, tarjoavat ruokaa maan pieneliöstölle ja kuohkeuttavat maata.
– Pyrin kasvattamaan luonnonmukaisesti, mutta toimin varsin fiilispohjalta. Haluan kasvattaa ruokaa, jotta puoliso voi kokata oman maan herkuista. Kaupan hevi-osastolla ei loppukesällä ja syksyllä tarvitse pysähtyä, Henriikka sanoo.
Syötävät kukat ilahduttavat ruokien koristeena. Kehäkukista nauttivat myös monet pölyttäjät.
Ylellisyyttä arkeen
Yrttilaatikon ympärillä lentelevät kimalaiset ja perhoset. Kukat tuovat keittiöpuutarhaan kauneutta, mutta yrttien kukat ovat myös syötävää ja leikkokimppujen ainesta. Henriikka kasvattaa syötäviä kukkia, sillä hän rakastaa kauniita annoksia.
– Olemme myös tarkkoja hyödyntämään vihannekset. Esimerkiksi porkkanoista voi käyttää koko kasvin. Naateista teemme esimerkiksi pestoa.
Pääoven vieressä koreilevat komeat tyrnipensaat. Päivän C-vitamiiniannoksen voi poimia suoraan pensaasta, mutta tyrnejä riittää koko talven varalle. Marjapensaiden alueelta saa kerätä pakastimeen niin herukat kuin karviaisetkin.
Vanhat tyrnit tuottavat mahtavan sadon. Pikkupuiden ja kookkaiden pensaiden olemus tuo mieleen oliivipuut. Lehtikaali kaipaa kesällä kastelua, mutta syksyllä se pärjää ilman kummempaa hoitoa. Kiinanasteri on yksivuotinen kesäkukka. Hyvässä maassa kurpitsat kasvavat kookkaiksi. Henriikka kerää ne ennen hallaa ja tarvittaessa jatkokypsyttää sisällä. Kurpitsa säilyy pitkään huoneenlämmössä.
Syksy vapauttaa tarhurin
Omenoista, luumuista, päärynästä ja kirsikoista riittää hedelmiä yllin kyllin. Ensimmäisen omenapuun hedelmiä jaksaa syödä vielä tuoreena, mutta myöhemmin kypsyvien omenapuiden hedelmät viedään puristettavaksi.
– Kirsikoiden kanssa on joskus kilpajuoksua, kun yritämme kerätä marjat ennen lintuja. Linnut ovat välillä nopeampia, mutta on marjoista iso ilo linnuillekin. Monesti puutarhanhoito nähdään taisteluna luontoa vastaan, mutta sehän on yhteistyötä ja toimintaa luonnon kanssa, Henriikka pohtii.
Kun syksy lähestyy ja etenee, Henriikka nauttii. Hän tunnustaa olevansa syksyfani.
– Syksy on otollisinta aikaa retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen. Puutarhan voi jättää enemmän yksin, kun luonto ja puutarha siirtyvät vähitellen lepotilaan. Silloin puutarhurikin voi päästää irti ja sallia vähitellen itselleen lepohetken.
Puutarha
Porvoossa. Piha 2 300 m². Keittiöpuutarhassa kookkaita viljelylaatikoita ja marjapensaita.
Puutarhaa hoitaa
Henriikka Reinman perheineen. Henriikka Instagramissa @aamukahvilla, blogi aamukahvilla.fi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2