Kaupunkikodissa yhdistyy kauniisti erilaiset sisustustyylit.
Krista Keltanen
Jonna Kivilahti
Suomalais-ranskalaisen pariskunnan matka maailmalta Helsingin Kruununhakaan on ollut pitkä ja kulkenut monien suurkaupunkien kautta.
Sanna aloitti vaatesuunnittelun opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa vuonna 1993. Seuraavana vuonna hän lähti opiskelijavaihtoon Pariisiin. Siellä hän tapasi samassa koulussa teollista muotoilua opiskelevan ranskalaisen Brunon. Pariskunta rakastui ja muutti vuonna 1998 New Yorkiin.
Bruno sai työpaikan muotoilutoimistossa, Sanna aloitti asustesuunnittelijana Ralph Laurenilla. Sannan tyyli oli niin vahva, että hän loi oman malliston. Vuonna 2002 Sanna irtisanoutui päivätyöstään Ralph Laurenilla. Pari muutti Brunon kotimaahan Pariisiin kokopäiväisiksi Lumi-yrittäjiksi.
Olohuoneen seinä sai sireeninsävyisen maalipinnan. Brunon suunnittelemat sohvat on verhoiltu valkoisella nahalla.
Krista Keltanen
Maailman vaikutteita ja remonttia
Kymmenen vuotta sitten pariskunta muutti Suomeen. Ensimmäinen koti löytyi Kruununhaasta. Kun lapset Jasper ja Kiara syntyivät muutaman vuoden päästä, tuntui luonnolliselta jäädä kasvattamaan heitä Suomeen.
– Maailmalla asuminen oli mahtava kokemus, en vaihtaisi mitään pois. Palat kustakin kodistamme maailmalla ovat kulkeutuneet tavaroina nykyiseen kotiimme ja luovat omaa tunnelmaansa, Sanna kertoo.
Kaupunkikodin kaunis rappukäytävä kunnostettiin entiseen loistoonsa talon saneerauksen aikaan muutama vuosi sitten. Sannan ja Brunon perhe asuu punaisen oven takana.
Krista Keltanen
Perhe on kotiutunut Kruununhakaan niin hyvin, että nykyinen koti on jo kolmas alueella. Kaunis kaupunkikoti sijaitsee vuonna 1913 rakennetun talon suojaisalla sisäpihalla. Sanna ja Bruno löysivät kodin kuusi vuotta sitten, kun perheeseen syntyi toinen lapsi ja he kaipasivat lisää tilaa.
Remontti oli tarpeen. Sen arvioitiin kestävän kuusi viikkoa. Remontti kuitenkin venyi, ja lopulta perhe pääsi muuttamaan kotiinsa viiden kuukauden jälkeen. Remontissa uusittiin keittiö, kylpyhuone ja kodin pinnat. Alkuperäinen parkettilattia hiottiin, keittiön lattia uusittiin suurilla laatoilla.
Artekin tarjoiluvaunu on hankittu huutokaupasta. Sanna on ihastunut erilaisiin viherkasveihin. Vanhan talon ikkunalaudoilla onkin hyvää tilaa kasveille. Pinkit verhot on teetetty ompelimossa.
Krista Keltanen
Lankut Ranskasta
Keittiön remontti oli työläin, mutta työ oli kaiken vaivan arvoinen. Lopputulos on onnistunut: Kaikki keittiönkaapit uusittiin. Bruno suunnitteli kaappien vastaiselle seinälle koko seinän kokoisen säilytyskaapiston metallista.
Osa kaapistosta valmistettiin Ranskasta tuoduista lankuista. Ne olivat maanneet pitkään Brunon äidin puutarhassa pensaiden alla. Ne lähetettiin Suomeen ja muokattiin kaapinoviksi ja laatikostoiksi.
Artekin tarjoiluvaunu on hankittu huutokaupasta. Sanna on ihastunut erilaisiin viherkasveihin. Vanhan talon ikkunalaudoilla onkin hyvää tilaa kasveille. Pinkit verhot on teetetty ompelimossa.
Krista Keltanen
– Mielestäni keittiön kaapistojen puuosat ovat mahtava idea. Toimme palan Brunon kotimaata Suomeen, Sanna kertoo.
Antiikkikaappeja enemmän kuin tarpeeksi
Maailmalla asuminen on tarttunut pariskunnan tyyliin siten, että sisustus on yhdistelmä vanhaa ja uutta, suurta ja pientä, skandinaavista designia ja kirpputorien rosoa.
Marmorinen ruokapöytä on Brunon suunnittelema. Pöydän ympärille koottiin eriparisia tuoleja. Arne Jacobsenin suunnittelemat Seiska-tuolit Bruno hankki aikoinaan opiskelijakämppäänsä Ranskassa.
Krista Keltanen
Suurta ovat antiikkiset kaapit, jotka ovat erityisesti Brunon intohimo.
– Kaappeja on enemmän kuin tilaa. Vuonna 1753 valmistettu kaappi odottaa Ranskassa sitä oikeaa paikkaa. Parhaita antiikkilöytöjä ei vain voi jättää ostamatta, koska toista samanlaista ei koskaan tule vastaan, Sanna sanoo.
Keittiö uudistettiin remontissa kokonaan. Bruno suunnitteli kaapistot ja osin kalusteetkin. Puuosat on valmistettu Brunon äidin pihalta Ranskasta löytyneistä lankuista. Keittiön kattovalaisin on vintagea ja hankittu pariskunnan Belgian-kotiin.
Krista Keltanen
Kaupunkikodissa modernin ja antiikin yhdistelyä
Eteisen suuri kaappi säilöö takit ja kengät. Mahtuupa sinne vielä mittava valikoima laukkujakin. Eteisen kaapin Bruno on huutanut Hagelstamin huutokaupasta.
Keittiön valkoinen vintagevalaisin ja kaappi on tuotu Belgian-kodista, vanha matka-arkku New Yorkista. Muut vanhat esineet on hankittu joko Ranskasta tai Suomesta.
Sannan suosikkeja on ranskalaista vintagea myyvä Koopernu Korkeavuorenkadulla. Sieltä hän on hankkinut kynttilänjalkoja.
– Kotimme tunnelma on yhdistelmä skandinaavista designia ja vanhoja antiikkilöytöjä.
Makuuhuoneen verhot ovat samaa herkullista pinkkiä kuin olohuoneenkin. Vaatteita säilytetään vanhoissa kaapeissa. Yhden ovet on täytetty lasten piirustuksin.
Krista Keltanen
Erityisiä yksityiskohtia
Sannan ja Brunon mielestä sisustuksessa saa olla leikkimieltä.
– Sitä on meillä pinkeissä verhoissa, kirsikanmuotoisessa valaisimessa ja kontrastissa, jonka vanhat taulut luovat modernien esineiden kanssa, Sanna kertoo.
Lastenhuoneen tehosteväri on turkoosi. Se toistuu matossa ja verhoissa.
Krista Keltanen
Yhtä lailla tärkeitä ovat omaleimaiset yksityiskohdat. Makuuhuoneen huikea Cherries-valaisin on tilattu suoraan sen suunnittelijalta netin kautta. Pariskunta näki valaisimen vuonna 2012 suunnittelija Nika Zupancin näyttelyssä.
– Tiesimme heti, että tässä se on, puuttuva detalji meidän kotiimme.
Kenen koti?
– Sijaitsee Kruununhaassa Helsingissä. Kerrostalokoti 1913 rakennetussa talossa, 3 h + k, 83 m².
– Asukkaat ovat Sanna Kantola, 44, Bruno Beaugrand, 45, sekä lapset Jasper, 7, ja Kiara, 5.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ