Hanna Linnakko
Jutta Ylä-Mononen kuvausavustaja Jessi Mäkinen
Tervetuloa Humppilaan!
Ateljeen päätyseinällä on keramiikkalaatoille kuvattuna yhden ihmisen tarina eli Heljän äidin elämän tärkeät vaiheet. Kertomus on Heljän viidennestä kirjasta eli Korkealla päällä pilvien puutarha sininen. Pöydällä on Heljän runsasta pääsiäistunnelmaa.
Vuonna 2002 keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundström tuli eläkeikään, mutta ajatteli, että ei koskaan halua jäädä eläkkeelle. Silloin syntyi ajatus ateljeesta, joka oli ollut Heljän ja hänen ystävänsä, taiteilija Olli Vasan pitkäaikainen unelma. Olli ja Heljä ovat tutustuneet jo opiskeluvuosinaan.
– Olemme Ollin kanssa taiteilijoina samanlaisia. Puhuimme aina, että teemme vielä yhteisen ateljeen, kun vanhenemme. Halusin jotain pysyvää, Heljä kertoo.
Nyt Heljä ja Olli tekevät yhdessä töitä Humppilassa. Alkuviikot Heljä on Arabian työtilassaan ja torstaista sunnuntaihin täällä.
Heljän kanssa muutaman vuoden samaan aikaan Arabian taideosastolla työskennelleen Liisa Hallamaan jalallisessa maljakossa on kaunis syvänsininen väri. Vieressä Gunvor Olin-Grönqvistin maalaamia uniikkeja munia ja Olli Vasan Kanatarha-lintu.
Valkoisen keittiön katseenvangitsija on Heljän maalama teos kaappien välitilassa. Avohyllyllä on Heljän värikkäitä astioita. Oikealla työn alla oleva, uusimpaan tuotesarjaan kuuluva Perhe-elämää-pannumyssy.
Tuttu seutu
Heljällä ja hänen puolisollaan Kaukolla oli jo kesäpaikka Humppilassa. Kun Kaukon isä kuoli 1970-luvulla, he lunastivat perikunnalta suvun vanhan hirsirunkoisen talon Humppilan Myllynkulmalta. Vehmaassa maalaismaisemassa perhe vietti usein viikonloppuja ja lomia.
Heljä olisi halunnut rakentaa ateljeen Koijoen varteen padon luokse, mutta osa kyläläisistä vastusti suunnitelmaa.
– Ajattelin, etten rakenna sinne, jos yksikin ihminen on sitä vastaan. Silloin asiaa ei ole tarkoitettu niin.
Tuuli-astiaston keraamisen Lätäkkö-tabletin päällä on uniikkeja kultavärillä maalattuja pääsiäismunia.
Ateljeessa on paljon hellyttäviä hahmoja. Tämän kettu ja jänis -asetelman Heljä nimesi hetkessä: Me nojaillaan!
Kartanon henkeä
Sopiva paikka ateljeelle löytyi Turku–Tampere-tien varresta pellon reunasta tontilta, jonka Kaukon isä oli ostanut jo 1950-luvulla.
Liikenteellisesti hyvälle paikalle nousevaa rakennusta suunnittelemaan Heljä pyysi ystävänsä Ollin, joka on keramiikkataiteilija, sisustusarkkitehti ja kuvataideopettaja. Oman työnsä kautta Olli tiesi, mitä työ- ja ateljeetiloilta vaaditaan, tilaa ja valoa.
Ollin piirtämistä lukuisista luonnoksista molempia kiehtoi sama ehdotus. Heljä on syntynyt Irjalan talossa Vehmaalla. Lapsuudenkoti oli kartanomainen rakennus, jossa oli korkeat huoneet ja tilaa hengittää.
– Samanlaista tilan tuntua halusin tähän Ollin suunnittelemaan rakennukseen.
Jänisaiheet ovat kulkeneet Heljän matkassa jo pitkään. Muutama vuosi sitten maalatun Piilossa-taulun edessä on valkoisia helmililjoja lammasruukussa. Takana näkyy Heljän akryylimaalaus.
Heljän Arabialle suunnitteleman Tuuli-astiaston tummansinisen Lätäkkö-tabletin päällä on erilaisia jänisaiheisia mukeja. Musta kana välitilan laatassa liittyy Peijaksen sairaalan aulassa sijaitsevaan teokseen.
Elämää jänisten kanssa
Heljän ateljeessa on kuin ikuinen pääsiäinen. Hänen jänisteoksistaan ja -mukeistaan on tullut tunnettuja ja monen keräilijän intohimo.
Elämä jänisten kanssa alkoi osittain sattumalta. Heljä kirjoitti 1980-luvun alussa Jäniksenpoika-kirjan, jonka jälkeen jänikset ilmestyivät hänen teoksiinsa ja mukeihinsa. Sympaattista niissä on, että jänikset tekevät samoja asioita kuin ihmisetkin, tanssivat ja saunovat.
Heljän jänikset loikkivat tiensä myös vuoden 2007 pääsiäispostimerkkiin. Hän on kirjoittanut yhteensä yksitoista kirjaa, jotka on tarkoitettu sekä aikuisille että lapsille. Nuoruuden unelma kirjoittamisen ja taiteen tekemisen yhdistämisestä on käynyt toteen.
– En halunnut olla pyttymaakari, vaan tehdä asioita toisella tavalla, keramiikan lisäksi myös kirjoittaa, maistella sanoja, Heljä tähdentää.
Heljä työskentelee suuren kipsipöydän ääressä. Ateljeessa on reilusti tilaa keramiikan tekemiselle, uuneille ja teosten säilyttämiselle. Isoista ikkunoista aukeaa peltomaisema, jonka takana pilkottaa valkoiseksi maalattu vapaa-ajan koti. Päätyseinän hyllyillä on Heljän ja Olli Vasan teoksia ryhmiteltyinä vuosikymmenten mukaan.
Vieraat ovat tervetulleita
Ateljeessa vierailee vuosittain suuri määrä ryhmiä ja muuten vaan poikenneita.
Kevään koittaessa Heljä pääsee taas yhteen mielipuuhaansa, puutarhanhoitoon. Ateljeen aurinkoisella terassilla on paljon erilaisia
kukkia, mutta myös hyötypuutarha.
Heljällä on lukematon määrä intohimoja
keramiikan tekemisen lisäksi.
– Onneksi me Liukon naiset olemme vahvoja
ja rohkeita. Uuteen ryhtyminen ei pelota.
Heljä kutsuu ateljeen yläkerrassa sijaitsevaa makuuhuonetta räystäspääskysen pesäksi. Ensin he asuivat Kaukon kanssa lähellä sijaitsevassa kesätalossa, mutta Heljä on yökyöpeli ja teki usein töitä myöhään. Oli helpompi jäädä ateljeen yläkertaan nukkumaan. Vähitellen Kaukokin muutti sinne. Vaalean Kissojen taivas -sermin Heljä on maalannut 1980-luvulla. Pöydällä on pieni Myrna-neiti, joka on Heljän suunnittelemasta Retretin astianäytelmästä Astioitten unhola.
Iloa tuottamassa
Heljä täytti viime kesäkuussa 80 vuotta.
– Toivon, että saan vielä paljon lisää vuosia, kun on niin paljon toteuttamattomia suunnitelmia.
Hän on aina halunnut tehdä kauniita asioita tavallisten ihmisten koteihin. Kanssaihmisiä hänet opetettiin arvostamaan jo lapsuuden-
kodissaan.
– Ikävän torjuminen ja ilon tuottaminen
ovat aina olleet mottoni.
Paikka
Ateljee Heljä Humppilassa.
2005 rakennettu ateljeerakennus, jossa myös keittiö ja makuutilat, pinta-ala 255 m².
Taiteilijat
Heljä Liukko-Sundström
ja Olli Vasa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2