Artikkeli

Kat­ri Schrö­der­Ku­va Reet­ta Pa­sa­nen­Ko­ti ja keit­tiö 12/2011

Haudutetut päärynät ja mascar­po­ne­va­nukas

Tähtianis ja kaneli maustavat viinissä keitetyt päärynät, jotka tarjoillaan kermaisten mascar­po­ne­va­nuk­kaiden kanssa.

4 an­nos­ta

4 kes­ki­ko­kois­ta pää­ry­nää

1 plo (75 cl) val­ko­vii­niä, esim. Ries­lin­giä

¾ dl so­ke­ria

2–3 täh­ti­a­nis­ta

1 ka­ne­li­tan­ko

Mas­car­po­ne­va­nuk­kaat:

3 lii­va­te­leh­teä

1 ½ dl mai­toa

3 rkl so­ke­ria

1 prk (250 g) mas­car­po­ne­juus­toa

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

Ma­ku­sii­rap­pi:

2 dl pää­ry­nöi­den kei­tin­lien­tä

1 dl so­ke­ria

1. Val­mis­ta en­sin mas­car­po­ne­va­nuk­kaat. Li­o­ta lii­vat­tei­ta kyl­mäs­sä ve­des­sä noin 5 mi­nuut­tia.

2. Lai­ta mai­to ja so­ke­ri kat­ti­laan. Kuu­men­na kie­hu­mis­pis­tee­seen.

3. Siir­rä kat­ti­la pois lie­del­tä. Li­o­ta jouk­koon kui­vak­si pu­ris­te­tut lii­va­te­leh­det. An­na se­ok­sen jääh­tyä 5 mi­nuut­tia.

4. Li­sää jouk­koon mas­car­po­ne ja va­nil­ja­so­ke­ri. Vat­kaa ai­nek­set huo­lel­la se­kai­sin ta­sai­sek­si se­ok­sek­si.

5. Jaa seos nel­jään an­nos­vuo­kaan tai kah­vi­kup­piin, jot­ka on si­vel­ty ke­vy­es­ti ruo­ka­öl­jyl­lä.

6. Pei­tä an­nok­set kel­mul­la ja nos­ta jäh­met­ty­mään jää­kaap­piin vä­hin­tään nel­jäk­si tun­nik­si tai yön yli.

7. Kuo­ri pää­ry­nät huo­lel­la. Älä pois­ta pää­ry­nöis­tä kan­to­ja. Nos­ta pää­ry­nät kat­ti­laan ja kaa­da jouk­koon val­ko­vii­ni, so­ke­ri ja maus­teet.

8. Kei­tä pää­ry­nöi­tä, kun­nes ne haa­ru­kal­la ko­keil­ta­es­sa tun­tu­vat täy­sin peh­meil­tä. An­na pää­ry­nöi­den jääh­tyä lie­mes­sään.

9. Kei­tä pää­ry­nöi­den kei­tin­lie­mes­tä ja so­ke­ris­ta pak­suh­ko ma­ku­sii­rap­pi.

10. Ku­moa mas­car­po­ne­va­nuk­kaat tar­joi­lu­lau­ta­sil­le ja nos­ta pää­ry­nät va­nuk­kai­den vie­reen. Va­lu­ta an­nos­ten pääl­le ma­ku­sii­rap­pia.