Teksti TOIMITTANUT EIJA ERKKILÄ
Kuva KIRSI-MARJA SAVOLA JA VALMISTAJAT
Koti ja keittiö 10/2010
Muotoilija Harri Koskinen ei kampanjoi kasvot edellä.
Ehkä on kuvaavaa, että muotoilija Harri Koskisen asiakaslistassa esiintyvät aivan tasaveroisina japanilainen parfyymi- ja designyritys Issey Miyake ja Viiden Kunnan Sanomat.
Karstulalaisen maatalon poika käy sisarustensa kanssa katsomassa tilalla asuvaa äitiään aina kun voi. Kesällä hän kasvatti siellä lampaita, ja nyt niiden lihat ovat pakastimessa. Viime kesänä Koskinen ajeli autolla Eat & Joy -maatilatorin tuoreena osakkaana ympäri Suomen maatiloja.
– Tuottajat ovat loistavia tyyppejä ja haluavat kehittää toimintaansa. Lisäksi saa syödä ja juoda hyvin.
Syksyllä hän metsästää viikonloppuisin riistaa. Juuri on palattu Kuhmon ja Kiihtelysvaaran metsistä, ja seuraavaksi hän matkaa Karstulan erämaille.
– Haastavinta on metsästää vaeltaen. Hiivimme saaliin luokse.
Pian tapaamisemme jälkeen Koskinen matkustaa Japaniin. Hän valitsi Ilkka Suppasen kanssa tuotteet marraskuun taitteessa järjestettävään Hirameki Design -tapahtumaan.
– Kuratointi on epämiellyttävää, kun joutuu karsimaan hyvästä. Ajattelimme, kenellä on potentiaalia ja kiinnostusta tehdä kauppaa. Se on vientihanke, ei taidenäyttely.
Japaniin Koskisella on pitkä yhteys.
– Muotoilijakollegat ovat samanhenkisiä kaikkialla. Työkulttuureissa on eroja. Japanissa työskennellään loogisesti, tähdätään laatuun ja aikataulu pitää – toisin kuin Etelä Euroopassa.
Japanissa suosituin Suomi-esine on muuten muumimuki.
– Se on hauskaa. Totta kai olisi eri juttu, jos muumi esiintyisi huonossa mukissa eikä Kaj Franckin Teemassa.
Aiemmin syksyllä Koskinen lanseerasi Bello-kalustesarjan Skandiumissa, Lontoossa, sen omistajien Chrystina Shmidtin ja Magnus Englundin pyynnöstä. Koskisen nimi peitti näyteikkunat, mutta kuvaa ei näkynyt.
– Olen periaatteessa kieltäytynyt kampanjoista, joissa mennään kasvot edellä. Pitäisi olla malli, joka tekee muotoilutyötä. En ole suostunut visailuohjelmiin. Tanssii muumien kanssa; sitä voisi harkita
Tämä ei tarkoita, että Koskinen eristäytyisi julkisuudelta ja vielä vähemmän, ettei hän olisi kiinnostunut ihmisistä.
– Enhän minä työskentele materiaaleille vaan ihmisille! (ALH)
Harri Koskisen oma top 5
1. Arabian Oma-sarja, 2007.
”Laajassa, hyvässä yhteistyöhankkeessa pääsimme käytöllisyyden ytimeen. Materiaalit ovat käyttötarkoituksen mukaisia: tarjottimet puuta, kaatimet ja lasit lasia ja niin edelleen.”
2. Pet-pullo, Olvi, 2007.
”Samassa pullossa myydään vedet, limsat ja siiderit.”
3. Issey Miyake, Seiko Twin-rannekello, 2003.
”Kello, jossa on kaksoisnäyttö.”
4. Genelec 6040A, 2002.
”Olemme tehneet Genelecin kanssa yhteistyötä yli kymmenen vuotta. Tämän monoliittikaiuttimen seurauksena olemme kehittäneet Genelecin Pro-mallistoa eli kaikkia aktiivikaiuttimia.”
5. Sofabed, Harri Koskinen Works, suunniteltu 2000, markkinoille 2009.
”Monikäyttöinen, yksinkertainen kaluste.”
Block on jo myös museoon päässyt designklassikko
"Block syntyi Iittalan ja Taideteollisen korkeakoulun kurssilla 1996. Toimeksianto oli lahjaesine. Rajasin työn valettuun lasiin. Design House Stockholmin edustaja löysi sen Artekin näyttelystä 1997. Yhteistyö on osoittautunut hyväksi. Kun Block valittiin New Yorkiin MoMa:n kokoelmiin, en ollut käynyt Amerikassa enkä edes tiennyt, mikä asema museolla oli.”
Kuka on Harri Koskinen?
● Valmistui muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista 1996. Iittalan lasitehtaalla muotoilijana 1998–2001. Oma suunnittelutoimisto Teollisuuden Ystävät Oy 2000.
● Tuotteita kelloista kaiuttimiin ja taidelasista kalusteisiin. Asiakkaita mm. Alessi, Altia, Artek, Asplund, Cassina, Finlandia Vodka Worldwide, Genelec, Hackman, Muji, Parfums Issey Miyake, Watches Issey Miyake, Panasonic, Woodnotes ja Viiden Kunnan Sanomat (Karstulan, Kannonkosken, Kivijärven, Kyyjärven ja Pylkönmäen paikallislehden, Viispiikkisen, kustantaja).
● Suurin kaupallinen menestys 1996 suunniteltu Block-valaisin, (Design House Stockholm).
● Vuoden nuori suunnittelija 2001. Compasso d’Oro -palkinto 2004. Pro Finlandia -mitali 2007. Sai 2009 raha-arvoltaan maailman suurimman designpalkinnon, Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon, jonka arvo on noin 93 000 euroa.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ