Mari Lahti
kuvaussuunnittelu Mia Lundberg teksti Anna-Liisa Hämäläinen
Ensin näkyy kauas: olohuoneen seinän kokoisen ikkunan kautta puiden latvoja ja palanen taivaanrantaa joulukuun lyhyessä valossa. Sitten kuuluu Louis Armstrongin aistillinen, käheä ääni, joka laulaa Valkoista joulua. Musiikki ei kuitenkaan tule olohuoneen komeasta vintage-vinyylilevysoittimesta, vaan Spotifystä.
Annaleena, Tuomas, Elmeri ja Nooa Hämäläisen kotona joulua jo odotetaan. Sukua saapuu Annaleenan kotoa Jurvasta mukanaan jouluruokia, erityisesti Annaleenan isän, Jari Hakolan, tekemiä imellettyä perunalaatikkoa ja sinappia, joita ilman joulua ei tule. Joulupukki tuo lahjat lapsille – ja tuli muuten silloinkin, kun suvussa ei ollut pikkuisia.
Kodin Annaleena laittaa jouluisaksi perinteisesti.
– Pidän joulunpunaisesta ja messingistä. Vähän kultaa saa olla. Kukkia ja kynttilöitä on paljon. Kotimme on muutenkin tunnelmallinen, joten tänne on helppoa luoda joulun henki.
Aidon metsäkuusen ovat koristelleet äiti ja kuusivuotias Elmeri yhdessä. Lapsen kädenjälki saa näkyä.
Halusin pelastaa elämäntyön
Tämä joulu on perheessä valoisa, sillä perheyritys Hakola, jonka luovana johtajana Annaleena työskentelee, elää parhaita aikojaan sitten 1970-luvun.
– Kuutisen vuotta sitten isäni Jari oli pistämässä lappua luukulle, kun alalla meni niin huonosti. En ollut päättänyt, että lähtisin jatkamaan perheyritystä, mutta en voinut katsoa vierestä, kun hänen elämäntyönsä oli valumassa hukkaan.
Annaleena opiskeli Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa muotoilijaksi, pääaineenaan tekstiilisuunnittelu ja sivuaineina huonekalusuunnittelu ja sisustusarkkitehtuuri. Maisterivaiheessa hän opiskeli Aalto-yliopistossa kansainvälistä muotoilujohtamista. Kaikki opit ovat tulleet tarpeeseen. Tekstiilipuolella hän oppi mallistoajattelua, Aallossa markkinointia.
Olohuonetta hallitsee Hakolan Woody-saarnipöytä. Pinnatuolit on valmistettu Jurvassa käsityönä.
Mari Lahti
Isän unelmat täyttyivät
Annaleena korostaa, että Hakolan brändi on aina ollut kunnossa. Hänen paappansa Eero Hakola perusti yrityksen 1960-luvulla, ja se oli tunnettu laatusohvien valmistaja.
Perinteisesti Hakola myi kalusteitaan huonekaluliikkeille, mutta nyt syntyi ajatus omasta myyntikanavasta suoraan kuluttajalle. Verkkokauppa avattiin 2014, ja mallistoa laajennettiin. Siitä nousu lähti pikkuhiljaa.
– Isäni sanoo, ettei voinut uskoa tällaisen päivän tulevan. Hänen unelmansa ovat täyttyneet. Hänelle on sydämen asia, ettei ole tarvinnut irtisanoa väkeä. Nyt työ on palkinnut.
Myös Annaleena on elementissään. Hän ei pidä itseään niinkään tuotesuunnittelijana kuin kokonaisuuksien tekijänä. Häntä on aina kiinnostanut, miten tuote markkinoidaan.
Modernismin helmi
Harmoninen kokonaisuus on myös perheen koti. Siellä Osmo Lapon (1927–) 1960-luvun arkkitehtuuri ja Annaleenan ja Tuomaksen 2010-luvulla suunnittelema sisustus puhuvat samaa levollista, käytännöllistä kieltä.
1960-luvun arkkitehtuurissa Annaleenaa ja Tuomasta viehättävät tilankäyttö sekä aidot materiaalit tiili ja puu, jotka saavat olla esillä.
Asunnon pohja toimii tänäkin päivänä. Mittakaava on väljä ja ilmansuunnat mietitty tarkasti. Makuuhuoneet avautuvat pohjoiseen, oleskelutilat etelään ja länteen. Olohuoneeseen liittyy suojaisa ja lämmin atriumterassi, joka on kesällä kuin ylimääräinen huone.
– Modernismissa on hienoa myös se, että ulkotila tulee osaksi sisätilaa. Täällä ei tarvita tauluja, kun luonto tekee vaihtuvan taidenäyttelyn. Rakastamme yli kaiken ikkunan takana näkyviä vanhoja mäntyjä, Annaleena kertoo.
Myös sisällä näkee kauas. Sveitsiläissyntyinen modernismin uranuurtaja, arkkitehti
Le Corbusier (1887–1965) ja hänen oppinsa tilojen jatkuvuudesta ovat innoittaneet Lapon ikäpolven arkkitehtuuria. Tässä kodissa huoneista toiseen johtavien seinien yläosat ovat lasia. Näin asunnon linjat jatkuvat esteettä.
Ei kannata yliremontoida
Olohuoneessa on ikkunapintaa lattiasta kattoon. Tunnelma on silti kodikas, kun lattiat ovat puuta ja pitkä seinä punatiiltä. Katossa on alkuperäinen mäntypaneeli. Punatiiliseinät Annaleena ja Tuomas meinasivat ensin maalata valkoisiksi.
– Enää emme missään nimessä maalaisi mitään valkoiseksi! Aina kun kysytään vinkkejä, kehotan ihmisiä asumaan hetken, jotta he eivät suotta yliremontoisi kotiaan, Annaleena toteaa.
Koko asunnossa on ollut vesikiertoinen lattialämmitys 1960-luvulta saakka.
– Lattialämmityksen arvoa emme ymmärtäneet ennen kuin asetuimme tänne. Nyt osaamme arvostaa sitä. Pienten lasten kanssa olemme lattialla tosi paljon, Annaleena naurahtaa.
Sisustusajattelunsa Annaleena kertoo oppineensa aiemmassa työssään Artekin sisustussuunnittelijana. Kotiin hankitaan kalusteita loppuelämää varten. Tunnelmia voi vaihtaa pienesineillä ja tekstiileillä.
– Huomaan katsovani paljon Villa Mairean sisustusta miettiessäni omaa kotiani. Luonnolliset sävyt toimivat pohjana kaikelle muulle.
Tuomas on kuitenkin perheessä se käytännöllisempi sisustaja, Annaleena leikkivämpi. Annaleenan rakkaus valaisimiin näkyy kaikkialla kodissa. Eikä lampun tarvitse valaistakaan paljon, jos valo on kaunista.
Lumisadekin on kaunista
Asettuminen Espooseen on tuttu tarina perheen ja tilan tarpeen kasvamisesta. Helsingin keskustassa pitkään asunut pari etsi uutta kotia yli vuoden. Annaleena ja Tuomas pitävät 1960-luvun arkkitehtuurista.
– Kun astuimme sisään, tiesimme, että tämä se on. Päivääkään emme ole katuneet.
Työmatkat Helsingin keskustaan askarruttivat aluksi, mutta nyt tuntuu siltä, että koti on turvasatama. Koska lapset ovat pieniä, perhe viettää paljon aikaa kotona. Siksi siitä on haluttu tehdä viihtyisä.
Olohuoneen pitkän pöydän ääressä sijaitsee tavallisesti myös Annaleenan etätyöpiste, vaikka työhuonekin on olemassa. Mutta vain olohuoneesta näkyvät männyt ja taivas.
– Maisema on parasta. Kesällä on kuin asuisimme maalla. Talvella lumi tekee luonnosta ihanan. Myös lumisade on täällä kaunista.
KOTI
Espoossa.
Arkkitehti Osmo Lapon 1963 suunnittelemassa rivitalosssa 7 h + k, 180 m².
ASUKKAAT
Hakola Oy:n luova johtaja Annaleena Hämäläinen, 33, media-alalla työskentelevä Tuomas Hämäläinen, 41, Elmeri, 6, ja kohta
2-vuotias Nooa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2