Joen puoleisessa olohuoneessa on Bo Conceptin sohva ja Kirsi Valantin Syli-divaani. Takaseinällä ylimpänä on Antti Jussi Rantalan työ. Kirjoituspöydän Piitu osti pihakirppikseltä vuosia sitten. Lahden Puukalusteen valmistama vanha tuoli on kulkenut Albertin matkassa vuosia. Kumipuu on 15-vuotias, suuren limoviikunan Piitu pelasti taimena puutarhan jätelavalta.
Taina Tellman kuvat Arto Vuohelainen
Piitu ja Albert ovat kotiutuneet Fiskarsiin mainiosti. He ovat löytäneet paikkansa taiteilijoiden ja käsityöläisten yhteisöstä.
Se oli euforiaa. Kuin olisin elänyt satukirjassa, muistelee nukeistaan tunnettu taiteilija Piitu Nykopp ensimmäistä talveaan Fiskarsissa.
Piitun jokavuotinen kesäretki Fiskarsin näyttelyihin oli edellisenä kesänä vaihtunut vierailuista asumiseen. Istuessaan kesäpäivänä Kellotornitalon kupeessa hän tajusi kuuluvansa tähän kylään ja paikkaan.
Keski-Suomen kodistaan käsin Piitu ryhtyi soittelemaan Fiskars-yhtiön omistaman asunnon perään. Elokuussa hän kävi katsomassa tulevaa kotiaan ja purki muuttolaatikoitaan joulukuun lumisateissa.
– Fiskars on minulle sopiva ympäristö elämiseen ja työskentelyyn. Se oli painava syy muuttoon reilut kuusi vuotta sitten.
Albert osti kirpputorilta kristallikruunun, jonka hän purki palasiksi, puhdisti ja kokosi uudelleen. Teos sohvan takana on Albertin 50-vuotislahja Järjen Valoa. Sen on tehnyt jyväskyläläinen Kari Alonen. Seinällä olevat teokset ovat Kuutti Lavosen.
Löysimme levollisuuden
Ensin Fiskarsiin muutti Piitu. Hänen puolisonsa Albert Seppälä tuli myöhemmin perässä.
– Löysimme levollisuuden ja rauhan. Olen onnellisin kotona. Täällä meillä on tilaa toisillemme ja itsellemme.
Albert sujahti kylään kuin olisi asunut siellä aina, vaikka hän suhtautuikin aluksi empivästi muuttoon metsän keskelle.
– Fiskarsissa on tilaa kaikille, vaikka tämä mielletäänkin taideyhteisöksi. Lisäksi talvet ovat miellyttävän leutoja Keski-Suomeen verrattuna, hän kertoo.
Kellotornitalossa on asuntojen lisäksi taiteilijoiden ja käsityöläisten myymälä Onoma, Cafe Antique sekä Iittala Shop.
Maisemaan on ihana herätä
Makuuhuoneen ikkunan alla virtaa Fiskarsinjoki. Vedessä ui sorsia. Vanhan puusillan toisella puolella tiilirakennuksessa sijaitsevat kahvila Pesula ja puutornilla varustettu vanha paloasema.
– Maisemaan on ihana herätä. Koti on kuin pienessä eurooppalaisessa kylässä. Laaksossa, jonka rinteillä kasvaa jalopuita ja pähkinälehtoja, Piitu kuvailee.
Piitu ja Albert eivät tehneet remonttia eivätkä muuttaneet asuntoa mitenkään. Vaaleat seinät ja parkettilattiat olivat hyvä tausta taiteelle ja huonekaluille. Sen sijaan keittiö on epäkäytännöllinen. Siitä huomaa, ettei taloa ole alun perin rakennettu asumiskäyttöön. Mutta keskimuuri on toimiva, ja kotia pääsee kiertämään ympäri huoneesta toiseen.
– Tein kodin itselleni ja meille tilaan, johon asetuimme, Piitu kertoo.
Hyllyllä istuvan tytön vartalon Piitu on saanut ystävältään Tanskasta. Hän teki sille kädet ja pään. Hyllyllä Howard Smithin veistos, sen vasemmalla puolella Piitun tyttären, Beisa Vilkmanin, vedos.
Piitun Nukketeokset valmistuvat eri tekniikoita ja materiaaleja yhdistämällä.
Olen detalji-ihminen
Kodin seinillä on runsaasti taidetta. Hyllyillä ja ikkunalaudoilla on Piitun ja ystävien tekemiä veistoksia.
– Tykkään luoda asetelmia, ja etsin harmoniaa. Olen detalji-ihminen, tarkka sävyistä ja tasapainosta.
Piitu kokeilee myös kasveja.
– Tykkään siitä, että ruukut muodostavat kokonaisuuden ja kasvit sopivat toisiinsa. Jos jokin kasvi ei tykkää asua kanssani, se vaihtaa osoitetta.
Ikkunalla on Kirsi Tapperin Hevonen ja Riitta Talonpojan Munat.
Hyvät kompromissit
Piitulle sisustaminen on kerroksellisuutta. Entisistä asioista ei luovuta kerralla eikä tehdä täyskäännöksiä. Tavaroita hankitaan harkiten ja siten, että ne sopivat entisten seuraksi. Myös Albert pitää Piitun tyylistä toimia.
– Olemme tehneet hyviä kompromisseja.
Piitu ja Albert ovat luoneet kotinsa itse. Heillä on vähän perittyä esineistöä. Aarteena löytyy Piitun isovanhempien puristelasinen häämalja, jonka hän sai kymmenvuotiaana. Se on yhä käytössä.
– Sukujuuret ovat pieninä rihmoina olemassa. Meillä perintönä kulkee herkullisen kakun resepti, jota käyttää jo seuraavakin sukupolvi, Piitu kertoo.
Albert keräilee lempiartistiensa musiikkia ja taideleffoja. Se vaatii hyvät säilytystilat.
– Tein kapeista hyllyistä ja pyöristä arkistohyllytyylisen säilytystilan harrastukselleni, Albert kuvailee.
Tamminen ruokailuryhmä on 1900-luvun alusta ja kulkenut Piitun mukana yli 30 vuotta. Seinällä on Jaakko Valon grafiikkaa.
Nukke on ilmaisuväline
Sohvalla lepäilee pikku koirien, Egonin ja Edithin, lisäksi virkattuja ja neulottuja tyynyjä. Ne ovat Piitun käsialaa. Hänellä on neulesuunnittelijan ja kuvataiteilijan koulutus. Neulominen on poikinut myös kirjan Kerroksia.
Nukkeja Piitu on tehnyt aina ja opettanut niiden tekemistä Suomessa 30 vuotta, josta ammattiin valmistuvia 20 vuotta. Kouluttautuminen Saksassa ja Yhdysvalloissa valmisti hänet opettajan työhön. Hän on myös kirjoittanut nukentekijän ammatillisen tutkintoon valmistavan koulutuksen opetussuunnitelman.
Nukke on Piitulle voimakas ilmaisuväline.
– En halua kategorisoida itseäni, sillä se rajoittaa. Liikun mieluummin rajapinnoilla. Installaatioita on kiva toteuttaa, kun pienistä yksiköistä kasvaa isompi kokonaisuus.
Makuuhuoneessa on Doctor Designin kepeä Helmat-valaisin. Sängyn yllä on Lauri Wuolion valokuvateos. Jyväskylän Kinosta aikoinaan hankitut torsot ovat matkustaneet mukana joka kodissa. Makuuhuoneen eettisesti valmistettu matto on Askosta,
Fiskars on tärkeä yhteisö
Piitulle Fiskarsin näyttelyihin osallistuminen ja taiteilijoiden sekä käsityöläisten yhteisöön, Onomaan, kuuluminen ovat olleet hyvä kokemus.
– Olemme löytäneet paikkamme täällä ja se on ollut suuri ilo, he kuvailevat.
Fiskarsissa riittää tapahtumia, ja kävelyretkiä Piitu ja Albert rakastavat. Metsät ja pyöräilyreitit ovat avanneet maisemaa pariskunnalle entistä enemmän. Etenkin Albert tunnustaa, että kaupunkilaisena ei olisi uskaltautunut niin syvälle metsiin kuin nyt on ollut mahdollista.
Piitu ja Albert osaavat etsiä parhaat puolet niin Fiskarsia ympäröivistä metsistä kuin matkailustakin.
– Vaikka viihdymme hiljaisuudessa ja rauhassa, on toisinaan hauskaa mennä vilinään ja nauttia siitä, että ympärillä on paljon ihmisiä.
Kuisti toimii siltana rinteeltä taloon ja on osittain ilmassa. Aurinkoisella kuistilla nautitaan päiväkahvit ja vietetään yhteistä aikaa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.
Piitu ja Albert Kellotornitalossa sijaitsevassa Cafe Antiquessa. Ylhäällä taustalla kulkeva kuisti vie Piitun ja Albertin kotiin.
Koti
Fiskarsissa
Vuosina 1826–28 kouluksi rakennetun kellotornitalon yläkerrassa 3 h + k, 100 m².
Asukkaat
Nukentekijä, taiteilija Piitu Nykopp ja hänen miehensä, liikenneohjaaja Albert Seppälä ja koirat Egon sekä Edith.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ