Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Feta ja pakastepinaatti maustavat kreikkalaiset uuniperunat

Lainaa spanakopitan eli feta-pinaattipiirakan maut uuniperunoiden täytteeksi. Perunat paistetaan kahteen kertaan, eli ensin kokonaisena kypsiksi, jonka jälkeen sisus sekoitellaan muiden täyteaineiden kanssa ja gratinoidaan uunissa herkulliseksi.

Kreik­ka­lai­set uu­ni­pe­ru­nat

20 min + 1 t 20 min . help­po . 9 e

4 an­nos­ta

4 isoa uu­ni­pe­ru­naa

2 rkl olii­vi­öl­jyä

1 si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 pss (150 g) pa­kas­te­pi­naat­tia

1 tl kui­vat­tua ore­ga­noa

(4 rkl hie­non­net­tu­ja au­rin­ko­kui­vat­tu­ja to­maat­te­ja)

1 dl rans­kan­ker­maa tai maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

1 dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

200 g fe­taa

1. Pese pe­ru­nat ja pis­te­le nii­hin rei­kiä. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 55 mi­nuut­tia tai kun­nes pe­ru­nat ovat kyp­siä. Pais­to­ai­ka riip­puu pe­ru­noi­den koos­ta ja uu­nin te­hos­ta.

2. Tee täy­te. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Kuul­lo­ta ne pan­nul­la öl­jys­sä kyp­sik­si. Li­sää jäi­set pi­naa­tit. Pais­ta se­koi­tel­len noin 5 mi­nuut­tia. Maus­ta ore­ga­nol­la ja ha­lu­tes­sa­si au­rin­ko­kui­va­tuil­la to­maa­teil­la.

3. Hal­kai­se kyp­sät pe­ru­nat pit­kit­täin. Kaa­vi mel­kein kaik­ki si­suk­ses­ta lu­si­kal­la ir­ti si­ten, et­tä pe­ru­naan jää hie­man si­sus­ta. Pai­ne­le si­suk­set haa­ru­kal­la mel­kein ta­sai­sek­si. Li­sää jouk­koon pi­naat­ti­se­os, rans­kan­ker­ma ja par­me­saa­ni. Mu­rus­te­le feta ja li­sää puo­let pi­naat­ti­se­ok­seen.

4. Täy­tä pe­ru­na­puo­lik­kaat pi­naat­ti­se­ok­sel­la. Vii­meis­te­le lo­pul­la fe­tal­la.

5. Pais­ta pe­ru­noi­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia tai kun­nes feta saa vä­riä. (Jos käy­tät ai­em­min pais­tet­tu­ja pe­ru­noi­ta, niin pais­ta täl­löin noin 20–30 mi­nuut­tia, kun­nes täy­te läm­pe­nee.)