Teksti JESPER MØLLER
Kuvat JESPER MØLLER, KIMBERLEY COOLE, ABSALON HANSEN, ERIK OLSSON, SERGIO VILLALBA / VISIT FAROE ISLANDS
Toimittanut MIIA VÄHÄHYYPPÄ
Koti ja keittiö 4/2015
Kaksi hevosta laiduntaa kaikessa rauhassa vihreällä rinteellä, kun paikalle pelmahtanut turistirypäs tarkkailee innokkaana ympärillään avautuvaa maisemaa. Vieraiden kamerat räpsyvät vimmatusti, mutta hevoset jatkavat päättäväisinä eteenpäin täysin tietämättöminä siitä, että nyt ollaan paikassa, jota moni pitää Färsaarten kauneimpana.
Olemme Färsaarten suurimman saaren, Streymoyn, pohjoisosassa, hieman Saksunin kylän ulkopuolella. Tie tänne on kapea ja vaatimaton, mutta näkymät ovat huikeat. Vanhaa kirkkoa kehystävät korkeat vuoret, pauhaava vesiputous ja peilityyni järvi. Vihreän sävyjä näkee useampia kuin olisi uskonut olevan olemassa.
Eikä Saksun suinkaan ole ainoa silmiä hivelevä nautinto näillä seuduilla. Ajomatkalla Streymoyn pohjoisimpaan kärkeen ohitamme viehättäviä kyliä, kuten Haldarsvikin ja Hósvikin, joiden värikkäät talot ilahduttavat kulkijaa.
Lammas ja kala kuuluvat erottamattomomasti färsaarelaiseen keittiöön. Färsaarelainen herkku on ræstur fiskur, kuivattu kala.
Mitä pidemmälle ajamme, sitä enemmän tie kapenee, kunnes tilaa on vain yhdelle autolle kerrallaan. Onneksi siellä täällä on ohituspaikkoja, joissa voi väistää mahdollista vastaantulijaa. Tien päässä odottaa Tjørnuvikin kylä, joka lepää meren ja vuorten syleilyssä.
Vuorilla on polkuja, jotka tekevät Färsaarista vaeltajien paratiisin, mutta me pysäytämme auton kylässä ja käyskentelemme kaikessa rauhassa sen hiljaisilla kaduilla. Talonpäädyistä roikkuu kaloja kuivumassa, kissat loikoilevat sinne tänne osuvissa auringonsäteissä. Aika tuntuu pysähtyneen.
VOINKELTAISET RENTUKAT JA LUMOAVAT LUNNIT
Pohjoinen Streymoy on vain yksi Färsaarten luonnonkauniista alueista, mutta se antaa erinomaisen kuvan siitä, miksi saariryhmä on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Sykähdyttäviä nähtävyyksiä ei täällä tarvitse erikseen metsästää – saarten luonto on nähtävyys itsessään.
Puita kasvaa vain vähän, mutta kukkia saarilla on yllättävän paljon – paikoissa, joista kukille persot lampaat eivät ole päässeet niitä popsimaan. Erityisen runsaasti näkyy voinkeltaista rentukkaa, joka onkin saarten kansalliskukka. Maisemaa koristavat myös ruusujuuret, rikot, käenkukat, täplikkäät kämmekät ja monenlaiset kanervakasvit.
Turistit eivät todellakaan ole kansoittaneet Färsaaria. Suurin osa harvoista kävijöistä on saarten entisiä asukkaita. Matkailijoiden vähäinen määrä oli keskeinen syy siihen, että vuonna 2007 National Geographic -lehti valitsi Färsaaret maailman koskemattomimmaksi saariyhteisöksi.
Saaria, jylhiä vuoria ja jyrkkiä rantatörmiä kannattaa tutkailla myös mereltä päin, alavinkkelistä. Veneretki on muutenkin hieno kokemus. Myös useimmille syrjäisistä saarista pääsee vain lautalla, kuten läntiseen Mykinesiin. Mykines on tunnettu lintujen saarena, joten lintubongarin kannattaa suunnata juuri sinne. Siellä saattaa nähdä esimerkiksi hurmaavan lunnin.
LAMPAITA JA VILLAMUOTIA
Lampaita on Färsaarilla valtavasti. Villaotukset vaeltelevat kaikkialla luonnossa, ne pystyvät hoippumaan jopa korkeilla vuorilla.
Vuorilla laiduntaa vapaana yli 75 000 lammasta. Pohjoinen Klaksvík on Färsaarten toiseksi suurin kaupunki.
Jos matkustaa saarille kesällä, saattaa päästä näkemään lampaiden kesäkeritsemisen. Tuhannet lampaat otetaan vuorotellen kiinni, ja jokainen vapautetaan paksusta talviturkista. Samalla lampaan koko puolittuu parissa minuutissa.
Keritty villa käytetään villapaitoihin ja muihin villatuotteisiin. Saarilla on monia mielenkiintoisia villatavarakauppoja, kuten suosittu Gudrun & Gudrun -vaateliike pääkaupungissa Tórshavnissa. Merkin suunnittelijat saivat maailmanlaajuista näkyvyyttä villapaidalla, jota näyttelijä Sofie Grabøl käytti Suomenkin tv-ruuduissa pyörineessä sarjassa Rikos. Toftirin kylässä Eysturoyssa taas kannattaa poiketa Navian liikkeessä. Navia myy sekä lankoja että upeita villapaitoja ja -asusteita.
KUIN ULKOILMAMUSEOSSA
Färsaarille kannattaa matkustaa erityisesti luonnon vuoksi, mutta myös pienet kaupungit karkkitaloineen hurmaavat. Keskiajalla perustettuun Tórshavniin kannattaa käyttää hieman enemmänkin aikaa. Kaupungin ravintolat tarjoavat hyviä kala- ja lammasruokia, ja vanhat kaupunginosat Reyn ja Tinganes ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset: tuntuu kuin vaeltelisi pikkutalojen ja sokkeloisten kujien muodostamassa elävässä ulkoilmamuseossa.
Jos olet epävarma jostakin tai eksyt, kysy rohkeasti apua paikallisilta. He ovat ystävällistä kansaa, joka syystäkin on ylpeä omasta asuinseudustaan, kulttuuristaan ja identiteetistään. Färsaarten mielettömän kauniita maisemia ei unohda koskaan. Hiljaisuus, koskematon luonto, vuoret ja meri luovat mystisen tunnelman – kuin olisi maailman laidalla.
Perinteisiä turve- ja ruoho-kattoisia taloja pääkaupunki Tórshavnin historiallisella Tinganesin alueella. Sen vanhimmat talot ovat jopa 500-vuotiaita. Viikinkien noin vuonna 825 perustaman Tórshavnin kaunis satama.
FÄRSAARET LYHYESTI:
● Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen saariryhmä sijaitsee Pohjois-Atlantilla 430 km Islannista kaakkoon, 600 km Norjasta länteen ja 300 km Skotlannista luoteeseen.
● Koostuu 18 saaresta.
● Etelä–pohjoissuunnassa saariston pituus on 113 km, maksimileveys on 75 km.
● Korkein kohta Slættaratindur yltää 882 metriin.
● Väkiluku on hieman yli 48 000 ihmistä. Heistä pääkaupunki Tórshavnin alueella asuu noin 19 900.
● Paikalliset puhuvat fääriä, joka on sukua islannille ja muinaisnorjalle. Tanskaa opetetaan toisena virallisena kielenä, englantia puhutaan melko yleisesti.
● Paikallinen valuutta on Färsaarten kruunu, myös Tanskan kruunu käy maksuvälineenä.
● Saarilla kannattaa tehdä tax free -ostoksia.
NÄIN PÄÄSET PERILLE:
● Helpoiten matkaat lentämällä ensiksi Kööpenhaminaan ja sieltä Tórshavnin lähistöllä olevalle Vágarin kentälle. Färsaarten omalla lentoyhtiöllä, Atlantic Airwaysillä, on Kööpenhaminasta useita lentoja päivässä.
● Lentokentältä voit vuokrata auton, jolla pääsee kätevimmin tutustumaan Färsaariin. Atlantic Airways pyrähtää Färsaarilta myös Reykjavikiin muutaman kerran viikossa, jos haluat yhdistää matkaasi Islannin.
Lisätietoja lentämisestä Färsaarille
● Jos haluat reissata pitemmän kaavan mukaan, Färsaarille pääsee myös Smyril Line -varustamon Norröna-lautalla Tanskan Hirtshalsista. Matka kestää noin 66 tuntia. Lautalla mukana kulkee myös oma auto, moottoripyörä tai asuntovaunu. Yhteyksiä on talvella kerran viikossa, kesällä kahdesti.
Lisätietoja matkustamisesta lautalla Färsaarille
SAARIHYPPELYÄ SAARELTA TOISELLE
Färsaarilla on niin paljon tarjottavaa, että olisi sääli kokea vain suurin saari Streymoy. Vieraile esimerkiksi saariryhmän eteläisimmällä saarella, Suderølla, joka eroaa muista poikkeuksellisilla maisemillaan. Saarelta toiselle pääsee lautalla. Se ei ole erityisen kallista – noin 13 euroa henkilöltä ja tuplat autolta.
Lisätietoja Färsaaren välisestä lauttaliikenteestä
YÖVY MUKAVASTI JA SYÖ HYVIN FÄRSAARILLA
Majoitusvinkit:
Hotel Føroyar Tórshavnin valittiin Den Danske Spiseguide 2013 -julkaisussa vuoden parhaaksi hotellin ja ravintolan yhdistelmäksi. Se sijaitsee korkealla rinteellä kaupungin laidalla ja kaikista huoneista on upea näköala. Kahden hengen huone alkaen 240 euroa yöltä.
Eysturoyn saarella, Gjo´gvin luonnonkauniissa kylässä, voit majoittua mukavasti pieneen Gja´argardur-ekohotelliin. Kahden hengen huone alkaen 100 euroa yöltä.
Ruokavinkit:
Färsaarilla voi syödä erinomaisen hyvin, varsinkin jos pitää kalasta ja lampaasta. Tasainen ja viileä meri-ilmasto takaa, että kalat kasvavat hitaasti ja niiden lihasta tulee tiivistä. Siksi färsaarelaista kalaa pidetään yhtenä maailman parhaista. Myös vapaina kasvaneiden lampaiden lihaa voi syödä hyvällä omalla tunnolla.
Føroyar-hotellin ravintola Koksia sanotaan saarten parhaaksi. Ravintolassa saa gourmetruokaa, joka keskittyy erityisesti paikallisiin raaka-aineisiin, kuten kalaan ja lampaaseen.
Klaksvíkissä sijaitseva ravintola Hereford on myös loistava. Eniten tarjolla on naudanlihapihvejä, mutta kokeile taivaallista lampaanselkää.
JOS ET OLE AUTOLLA
Strandfaraskip Landsinsilla on suuri sinisten bussien verkosto. Bussit liikennöivät kylien ja kaupunkien välillä. Niillä pääsee myös satamiin, joista lähtevät lautat toisille saarille. Yritys tarjoaa matkakorttia, joka on voimassa neljä tai viisi päivää. Sillä voit vapaasti matkustaa bussilla tai lautalla, paitsi Mykinesin saarelle.
Aikataulut saa turisti-infosta. Lapset pääsevät ilmaiseksi 7-vuotiaiksi saakka, opiskelijat ja eläkeläiset saavat alennusta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2