Teksti Ismo Lehtonen
kuvat Tanja Mikkola
Hiilivalkeiden savu leijailee Marrakeshin kujilla aamuisin.
1. Kulje Marrakeshin kaduilla
Marokon neljänneksi suurimman kaupungin nimi vie itämaiseen eksotiikkaan, käärmeenlumoojiin ja mattokauppiaisiin. Niitä kaupungissa onkin, ja sen 1200-luvulla pystytettyjen muurien sisään jäävä vanhakaupunki, medina, on kuhiseva kaupan keskus. Marrakesh on myös suosittu turistikaupunki, mikä on väistämättä muokannut sen ilmapiiriä.
Marrakesh on parhaimmillaan aamulla, kun kaupunki vasta heräilee, mutta turistit eivät vielä. Kauppiaat availevat puotejaan. Kahviloista ja pikku leipomoista tulvii herkullisia tuoksuja hiilivalkeiden savujen tuprutessa ilmaan.
Isommilla kaduilla aasien ja hevosten vetämät tavarakärryt pakottavat mopot ja pyöräilijät hetkeksi väistymään. Jalankulkijoiden on syytä varoa kumpiakin ja lisäksi puodinpitäjiä, jotka heittävät vettä kadulle pitääkseen pölyämisen kurissa.
Kaupungin tunnetuin paikka lienee Tarinankertojien tori, Jamaa el-Fna. Sen paras puoli ovat nykyään lähikaduilla sijaitsevat pankkiautomaatit. Itse aukio on lähinnä hintavahko turistirysä, jonka käärmeenlumoojia on turha yrittää kuvata ilman maksua. Lähellä on myös tunnettu maamerkki, 1100-luvulla rakennettu Kotoubian moskeija, jonka 77-metrisen minareetin näkee jo kaukaa.
Marrakesh ei silti ole pelkkää medinaa. Uusi kaupunki on tyystin toista maata, ja Guelizin ja Hivernagen kaupunginosista löytyvät trendikkäimmät ravintolat ja yökerhot sekä tunnetuimmat loistohotellit.
Riadeissa tilat ovat atriumpihan ympärillä, kuten Riad Dabachissa.
2. Rauhoitu Riadissa
Riadit ovat vanhoja yksityistaloja, jotka on muutettu hotelleiksi. Niitä löytyy pelkästään Marrakeshista satoja, ja useimmat ovat hotelleiksi hyvin pieniä. Sesongin ulkopuolella huoneen saattaa hienostakin riadista saada alle 30 eurolla.
Riadin sisäpihalla on usein suihkulähde tai uima-allas. Huoneet ovat atrium-tyyppisesti sen ympärillä. Sisätilojen väripaletti vaihtelee raikuvan kirjavasta pelkistetyn mustavalkoiseen. Runsas aamiainen kuuluu yleensä hintaan, ja sisään kirjautuessa eteen tuodaan tavallisesti kannullinen minttuteetä.
Osoitteena saattaa olla kadun sijasta pelkkä kortteli, jonka nimi löytyy jostain sen uumeniin johtavan kujan suulta. Majapaikat voivatkin sijaita mutkikkaan reitin päässä korttelin keskellä, mutta niinpä ne paksuine seinineen ovatkin rauhan tyyssijoja keskellä kaupungin hälinää. Sisään pääsee mukavan vanhanaikaisesti oveen kolkuttamalla. Nimeä ovessa ei aina lue.
Fesin riadit ovat Marrakeshiin verrattuna korkeita ja sokkeloisia. Riadit tarjoavat myös erilaisia retkiä esimerkiksi aavikolle.
Lue myös: Luksusloma Kanarialla – Tässä parhaat vinkit
Fesin medina tarjoaa eksotiikkaa. Fes on Marokon vanha pääkaupunki.
3. Löydä maa junalla
Marokossa on paljon muutakin kuin Marrakesh. Joko Ryanairin siivin Euroopasta tai Marokon rautateiden kyydillä Marrakeshista pääsee Fesiin, vanhaan pääkaupunkiin, jonka mykistävän kokoinen ja sokkeloinen medina eroaa Marrakeshin vastaavasta. Eksotiikkaa etsiville Fes on loistokohde.
Lue myös: Berliini on täydellinen kohde liikuntalomalle – 7 upeaa treenipaikkaa!
Chefchaouenia ei turhaan kutsuta siniseksi kaupungiksi tai siniseksi helmeksi.
Fesistä pääsee vehreiden maisemien halki bussilla Chefchaouenin vuoristokaupunkiin, joka roikkuu vuoren rinteellä puolen kilometrin korkeudessa. Huikean sinisellä värillä maalatussa kaupungissa on vanhakaupunki ja mukavia pikku hotelleja. Muusta Marokosta poiketen täällä puhutaan arabian lisäksi espanjaa ennemmin kuin ranskaa.
Junailu on Marokossa helppoa ja halpaa. Kakkosluokan vaunussakin matkaaminen on suhteellisen mukavaa, ainakin seikkailuhenkisille. Evästä voi kärrymyynnin lisäksi ostaa asemilta. Bussiyhtiöitä löytyy useita, eivätkä edulliset yksityiset bussiyhtiöt välttämättä lähde valtionyhtiön kanssa samalta asemalta. Länsimaisesta matkustavaisesta pidetään hyvää huolta lipunmyynnistä alkaen. Tauoillakaan ei ole huolta siitä, että bussi lähtisi nokan edestä.
Värjääjien aukio on perinteistä tekstiilivärjääjien aluetta.
4. Eksy kujille
Päämäärätön vaeltelu on usein loman parasta antia ja marokkolaisten kaupunkien ikivanhat kujat sopivat siihen mitä parhaiten. Marrakeshissa kulkunsa voi suunnata vaikka nahkaparkitsemoon, jonne läheisten Atlas-vuorten berberit tulevat kerran viikossa käsittelemään eläintensä vuotia. Niitä liotetaan katolla olevissa altaissa, joissa on järjestyksessä limeä, vettä ja linnunkakasta saatavaa ammoniakkia. Kammottavan löyhkän torjumiseksi vieraalle annetaan nippu mintunoksia haisteltavaksi. Tarjolla on opastus, josta odotetaan pientä tippiä.
Fesin valtava ja mäkinen medina eli vanhakaupunki tarjoaa loistavat mahdollisuudet eksymiseen, mutta jo toisena kävelypäivänä reitit alkavat tuntua tutuilta. Portista muurien sisään astuessaan tuntee todella olevansa keskellä Tuhannen ja yhden yön satujen maailmaa. Turisti saa kulkea katetuilla kujilla rauhassa, mitä nyt joku toivottaa tervetulleeksi Marokkoon ja innokkaat pikkupojat haluavat turistin kanssa yhteiskuvan.
Lue myös: Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!
Le Grande Café de la Poste tarjoaa ruokaa tyylillä.
5. Maista kameliburgeria ja taginea
Kaikkialla medinoissa saa joko maan kansallisruokaa taginea tai kolmen ruokalajin menun, johon kuuluu taginen lisäksi alkukeitto ja hedelmiä jälkiruoaksi. Chefchaouenissa menun saa jopa alle viidellä eurolla, mutta turistipaikkojen annokset tapaavat olla melko mauttomia ja mielikuvituksettomia.
Erityisesti Marrakeshissa kannattaa satsata syömiseen, kukkaro ei silti kevene kohtuuttomasti. Kaupungissa on paljon ravintoloita, joissa paikallista traditiota on onnistuneesti modernisoitu. Yksi niistä on Rue el Gzalla sijaitseva Latitude 31. Vehreälle sisäpihalle kätkeytyvässä ravintolassa voi nauttia alkuruoaksi mausteista harira-keittoa ja pääruoaksi marrakeshilaista erikoisuutta, hamamissa kypsytettyä tangia-pataa tai grillivartaita. Viiniksi sopii esimerkiksi marokkolainen mausteinen Epicuria 2013. Myös erillinen kasvisruokalista löytyy.
Paikallinen klassikko on Guelizin kaupunginosassa sijaitseva La Grand Café de la Poste. Art deco -henkisen ravintolan terassilla voi nauttia drinkin ja kello 18–20 sen seuraksi myös ilmaisia tapaksia. Illallista varten voi siirtyä salin puolelle ja nauttia suussa sulavaksi kypsytettyä ankkaa. Viinilistalta kannattaa täälläkin poimia paikallisia viinejä. Kannattaa kokeilla ”harmaata viiniä”, grisiä.
Fesissä voi suunnata kameliburgerille nuorekkaan Cafe Clockin kattoterassille Sinisen portin tuntumaan osoitteessa 7 Derb el Magana.
Aidointa paikallista ruokaa saa silti niistä riadeista, jotka tarjoilevat illallista. Joissakin on jopa oma ravintola, mutta useammin ruoka tilataan jo päivällä ja se valmistetaan varta vasten hankituista raaka-aineista pitkään ja hartaudella.
Lue myös: Mitä Marokosta kannattaa ostaa? Listasimme parhaat tuliaiset
Hyvä tietää Marokosta:
● Norwegian aloittaa suorat lennot Helsingistä Marrakeshiin lokakuussa, jolloin halvin edestakainen lento on vajaat kolmesataa. Fesiin pääsee esimerkiksi Ryanairilla useista Euroopan kaupungeista. Espanjasta Marokkoon pääsee myös lautalla.
● Maan valuutta on dirhami. Yksi euro on vajaat 11 dirhamia.
● Marokossa pärjää arabian ohella parhaiten ranskalla, pohjoisessa espanjalla, mutta palveluammateissa englantia puhutaan yleisesti.
● Alkoholia myydään joissain riadeissa ja lähinnä medinan ulkopuolella sijaitsevissa ravintoloissa. Chefchaouenissa sitä myydään ainoastaan OumRabie-ravintolassa
● Taksit ovat edullisia, mutta pyydä kuskia käyttämään mittaria tai sovi hinta etukäteen.
Lue myös:
Manaus on Amazonin kiehtova pääkaupunki
Turistien unohtama vehreä paratiisi- Kreikan Zakynthos
Montenegro – matka henkeäsalpaavan täydellisiin maisemiin
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2