Artikkeli

Teks­ti An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen

Kuva Fo­to­lia

Chilivinkit aloittelijalle ja vihkiytyneelle

Chiliguru Jukka Kilpinen jakaa parhaat chilivinkkinsä niin vasta heräilevälle kuin kokeneemmallekin chili­har­ras­ta­jalle.

Chi­li­mes­ta­ri Juk­ka "Fa­ta­lii" Kil­pi­nen on kas­vat­ta­nut rei­lua 2 000 la­ji­ket­ta.

Pie­nes­tä as­ti Kil­pis­tä kiin­nos­ti­vat bi­o­lo­gia, kas­vit ja eläi­met. Sit­ten hän al­koi ko­keil­la sit­rus­he­del­mien, man­go­jen, avo­ka­do­jen ja kai­ken mah­dol­li­sen kas­vat­ta­mis­ta. Chili oli en­sim­mäi­nen, jos­ta hän sai sa­toa. 2000-lu­vul­la es­poo­lai­ses­ta it-yrit­tä­jäs­tä al­koi muo­vau­tua chi­li­mes­ta­ri; niin lu­kee hä­nen käyn­ti­kor­tis­saan.

– Olen tä­hän men­nes­sä kas­vat­ta­nut rei­lua 2 000 la­ji­ket­ta. Chi­lis­tä voi op­pia koko ajan uut­ta. Har­va tie­tää, et­tä Suo­mes­sa voi kas­vat­taa chi­liä ik­ku­na­lau­dal­la, par­vek­keel­la, kas­vi­huo­nees­sa ja pi­hal­la­kin.

Mikä on pa­ras chi­li­ruo­ka­si?

– En ole suu­ri kok­ki, mut­ta on­nek­si ka­ve­rei­na­ni on ruo­kaih­mi­siä. He käyt­tä­vät hy­väk­seen tie­tä­mys­tä­ni. Mikä ta­han­sa ruo­ka on hy­vää, kun sen maus­taa sa­vuc­hi­lil­lä (jau­he). Olen käyt­tä­nyt sitä joka päi­vä vii­si–kuu­si vuot­ta. Esi­mer­kik­si sa­vuc­hi­li­voi on kä­sit­tä­mät­tö­män her­kul­lis­ta.

Mi­hin kaik­ki­al­le maa­il­mas­sa chili on si­nut vie­nyt?

– En ole mat­kus­ta­ja! Pel­kään, et­tä jos läh­den ker­ran Ete­lä-Ame­ri­kan vii­dak­koon met­säs­tä­mään vil­lic­hi­le­jä, jään sil­le tiel­le­ni.

Mitä yri­tyk­se­si nimi Fa­ta­lii Gour­met tar­koit­taa?

– Se on yh­den erit­täin tu­li­sen, kes­ki­af­rik­ka­lai­sen chi­li­la­jik­keen nimi, jo­hon ty­käs­tyin 2000-lu­vun vaih­tees­sa. Otin sen en­sin ni­mi­mer­kik­si. Sii­tä ke­hit­tyi myös yri­tyk­sen nimi ja brän­di.

3 chi­liä aloit­te­li­jal­le

1. Fa­ta­lii Gour­me­tin Aji Cris­tal -chili maus­te­lie­mes­sä. Tuo­ree­na kes­ki­tu­lis­ta, maku mie­don­tuu säi­lyk­kee­nä, jota saa net­ti­kau­pois­ta (esim. chi­li­kaup­pa.fi) sekä Eat & Joy -maa­ti­la­to­ril­ta. Tuo­ree­na myyn­nis­sä suu­rem­mis­sa S- ja K-ket­ju­jen liik­keis­sä.

2. Naga Mo­rich. Maa­il­man tu­li­sin, sil­ti he­del­mäi­sen her­kul­li­nen chili. Sitä myy­vät tuo­ree­na suu­rem­mat K- ja S-ket­ju­jen kau­pat.

3. Bo­li­vi­an Rain­bow. Kau­niin ko­ris­tec­hi­lin kuk­ka on vi­o­let­ti. Vi­o­let­ti mar­ja vaa­le­nee vaa­le­an­pu­nai­seen, kel­tai­seen, ja orans­siin ja pu­nai­seen. Mar­ja­he­del­män voi kui­vat­taa ja jau­haa (tu­li­suu­sas­te 8 as­tei­kol­la 1–10).

3 chi­liä vih­kiy­ty­neel­le

1. Vil­lic­hi­lit. On hie­noa kas­vat­taa ik­ku­na­lau­dal­la kas­vi, jon­ka on 50 vuo­den ajan luul­tu ole­van kuol­lut su­ku­puut­toon.

2. Bonc­hi. Voit kas­vat­taa puo­les­sa vuo­des­sa sie­me­nes­tä puun, joka tuot­taa sa­toa.

3. Cap­si­cum bac­ca­tum -chi­li­la­jin si­säl­lä on vaih­te­le­vuut­ta ja mauk­kai­ta chi­le­jä. Se on ylei­ses­ti käy­tet­ty Ete­lä-Ame­ri­kas­sa. Siel­lä chili on kult­tuu­ri­pe­rin­töä.