Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen kuva Reet­ta Pa­sa­nen

Britakääretorttu paistuu marenkipeiton alla kevyeksi ja saa kermaisen mangotäytteen

Pyöräytä iki-ihana marenkinen britakakku kääretortun muotoon. Torttupohja syntyy yhtä helposti myös gluteenittomana.

Bri­ta­kää­re­tort­tu

30 min + pais­ta­mi­seen ja jääh­ty­mi­seen 1 t . hel­poh­ko . 20 e

8 pa­laa

Poh­ja:

4 ka­nan­mu­nan­kel­tu­ais­ta

75 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

1 dl so­ke­ria

½ dl ke­vyt­mai­toa tai ker­maa

1 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Ma­ren­ki:

4 ka­nan­mu­nan­val­ku­ais­ta

2 dl so­ke­ria

50 g (1 ps) man­te­li­las­tu­ja

Täy­te:

1 dl kuo­hu­ker­maa

1 prk (250 g) mas­car­po­nea

2 rkl raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1 man­go

1. Tee ma­ren­ki. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää so­ke­ri vä­hi­tel­len sa­mal­la vat­ka­ten.

2. Tee kak­ku­poh­ja. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaah­dok­si. Li­sää kel­tu­ai­set jouk­koon yk­si­tel­len vat­ka­ten. Li­sää mai­to ja jau­ho-lei­vin­jau­he­se­os vuo­ro­tel­len vä­hän ker­ral­laan se­koit­ta­en.

3. Le­vi­tä tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le pel­lil­le 25 x 35 cm:n ko­koi­sek­si le­vyk­si. Le­vi­tä ma­ren­ki tai­ki­nan pääl­le. Ri­pot­te­le pin­nal­le ha­lu­tes­sa­si man­te­li­las­tu­ja.

4. Pais­ta 150-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la 30–40 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä pei­tet­ty­nä.

5. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Li­sää mas­car­po­ne, sit­ruu­nan­kuo­ri ja va­nil­ja­so­ke­ri. Kään­te­le se­kai­sin.

6. Le­vi­tä täy­te kak­ku­le­vyl­le. Ri­pot­te­le pääl­le kuu­ti­oi­tu man­go. Kää­ri rul­lal­le.

Näin on­nis­tut

Täy­del­li­nen kää­re­tort­tu­poh­ja on help­po val­mis­taa, kun­han vain muis­tat muu­ta­man nik­sin.

1. Lei­vo poh­ja huo­neen­läm­pöi­sil­lä ka­nan­mu­nil­la. Vat­kaa ne so­ke­rin kans­sa huo­lel­li­ses­ti säh­kö­vat­kai­mel­la, niin saat kuoh­ke­an poh­jan.

2. Käy­tä jau­hoi­na veh­nä­jau­ho­jen kans­sa mais­si­tärk­ke­lys­tä tai pe­ru­na­jau­ho­ja. Nii­den avul­la kak­ku­le­vy py­syy pa­rem­min kiin­te­ä­nä ei­kä re­pei­le kää­rit­tä­es­sä. Jos ha­lu­at lei­poa glu­tee­nit­to­man poh­jan, käy­tä 1 dl man­te­li­jau­ho­ja ja ¾ dl pe­ru­na­jau­ho­ja.

3. Jääh­dy­tä poh­ja kun­nol­la. Peit­te­le kak­ku­le­vy jääh­ty­mi­sen ajak­si lei­vin­pa­pe­ril­la ja keit­ti­ö­pyyh­keel­lä, niin ka­kus­ta ir­to­a­va kos­teus jää le­vyyn. Täl­löin levy ei mu­re­ne kää­ri­mi­sen ai­ka­na.

4. Kää­ri tort­tu ly­hy­el­tä si­vul­ta, jos ha­lu­at muh­ke­an rul­lan, ja pit­käl­tä si­vul­ta, jos pi­dät ka­pe­as­ta ja pit­käs­tä kää­re­tor­tus­ta.