Teksti MIRA JALOMIES
Kuvat PEPPE MANCUSO, AOP
Koti ja keittiö 1–2/2013
TEMPPELIEN JA JUMALTEN SAARI
Kaulaan pujotettu seppele tuoksuu vasta poimituille orkideoille. Korun antaja, nuori nainen, nostaa kämmenet yhteen ja kumartaa kevyesti.
– Tervetuloa jumalten saarelle, hän sanoo.
Tropiikin vehmaus, aaltojen kohina ja lempeä lämpö syleilevät hotellialueen bungaloweja. Kun on matkustanut vuorokauden pakoon Suomen talvea, Balin eteläisin osa pitkine pehmeine hiekkarantoineen tuntuu kieltämättä jumalaiselta.
Paikallinen uskonto on sekoitus hindulaisuutta ja saaren omia uskomuksia. Kukkien terälehtiä, rahaa ja syötävää annetaan uhrilahjoiksi jumalille ja pahoille hengille. Asetelmat vaihdetaan joka päivä uusiin.
Läheiset rantakylät alkavat kiinnostaa muutaman lepopäivän jälkeen.
Seminyakissa houkuttelevat ravintolat merenherkkuineen sekä tyylikkäät vaatekaupat ja putiikit. Niissä myydään samanlaisia esineitä, joita kuljetetaan itämaisiin sisustuskauppoihin ympäri maailmaa. Vähän etelämpänä, Kutassa, majailevat reppureissaajat ja lainelautailijat. Kaupustelijoiden ja mopojen pärinän täyttämillä kaduilla on elämää miltei vuorokauden ympäri.
Kun loman ja ympäristön alkuhuuma on kaikonnut, etelän rantaseudut alkavat tuntua liian ruuhkaisilta ja länsimaisilta. On päästävä perinteisempään ympäristöön: saaren sisäosassa, reilun tunnin automatkan päässä, sijaitsevaan Ubudin kukkulakaupunkiin.
TUOKKOSET TÄYNNÄ KUKKIA
Ubudin arkea leimaavat vahvasti balilainen hindulaisuus ja ainutlaatuinen henkisyys. Jumalten ja henkien palvonta on olennainen osa jokaista päivää, eikä rituaaleja piilotella vieraiden katseilta. Pienten alttareiden äärelle seisahdutaan katujen varsilla, kaupoissa ja kotipihoissa. Sanotaan, että saarella on enemmän pyhättöjä kuin taloja.
Kadulla kulkiessaan on muistettava katsoa jalkoihinsa. Portailla ja jalkakäytävillä voi olla lepyttelylahjoja pahoille hengille. Pieniä tuokkosia täynnä värikkäitä kukkia, riisinjyviä ja rahaa. Jumalten uhrilahjat nostetaan korkeammalle.
Naisten seremoniallista puuhailua on rauhoittavaa katsella. He kokoavat kupposiin asetelmia, pirskottavat niille pyhää vettä ja sytyttävät suitsuketikkuja palamaan. Lahjukset vaihdetaan joka päivä uusiin ja niitä viedään moneen paikkaan.
TEATTERIA BALIN TAIVAAN ALLA
Rummun kumahtelu halkoo sysimustaa iltaa. Ksylofonia muistuttavien gangsa-soittimien heleät soinnit säestävät. Tanssijattaret liikehtivät lavalla värikkäissä asuissaan ja näyttävissä päähineissään.
Naisten ympärillä loikkivat pitkiin tekokynsiin ja ilmeikkäisiin naamareihin sonnustautuneet miekkoset, jotka havittelevat itselleen neidoista kauneinta. Välillä estradin valtaavat eläimet ja metsästäjät, välillä torahampainen noita.
Tanssia, musiikkia ja mytologioita yhdistelevä balilainen teatteriesitys on viihdyttävää seurattavaa. Sitä pitää katsella juuri näin: taivasalla metsän reunassa, Ubudin hiljaisuudessa.
Jokailtaiset kulttuurinäytökset ovat vain pieni osa paikkakunnan vetovoimaa. Maisemat ovat huikeat. Kukkuloiden, metsien ja vehreiden riisivainioiden keskellä on paikallisesta elämäntohinasta ja matkailijoista huolimatta rauhaisaa ja kiireetöntä. Jotkut tulevatkin tänne nimenomaan mietiskelemään ja joogaamaan.
TEMPPELIEN TAIKAA
Sammalen laikuttamilla muinaisilla temppelialueilla on kiehtovaa kuljeskella. Pyhättöjä on Ubudin keskustassakin, mutta mystisimmät sijaitsevat syrjässä asutuksesta, keskellä luontoa. Yksi pyhäköistä on piiloutunut luolaan, jonka suuta vahtii mulkosilmäinen paholainen.
Gunung Kawin kalliotemppelille, yhdelle saaren vanhimmista ja suurimmista muinaismonumenteista, laskeudutaan satoja portaita pengerrettyjen riisiviljelmien halki. Alhaalla jokilaaksossa lymyävät kalliorinteen syvennyksiin kaiverretut minitemppelit. Arvellaan, että ne on tehty 1000-luvulla eläneiden kuninkaallisten muistoksi.
Kivimonumenttien lomassa on salaperäisen hiljaista. Taian särkee lopulta joukko nauravia koululaisia, jotka saapuvat paikalle punottuine koreineen ja uhrilahjoineen.
Taikuutta on myös läheisellä, koristeellisella Pura Tirta Empulilla. Se on Balin tärkeimpiä pyhäkköjä. Sisäänkäynnin luona tulijat laskeutuvat lähdevedellä täyttyviin syviin vesialtaisiin, sillä vedessä uskotaan olevan maagisia voimia. He jättävät suitsukkeet ja muut tuomisensa altaan laidalle ja kumartuvat pulppuavien vesipisteiden alle huuhtelemaan kasvonsa ja esittämään rukouksiaan.
Rumpumusiikki raikuu teatteriesityksissä, juhlissa ja tärkeissä uskonnollisissa seremonioissa.
KÄSITÖITÄ JA CHILIN POLTETTA
Pyhättöjen lisäksi Ubudin ympäristön teitä reunustavat ulkosalle levittäytyneet työpajat ja tukkumyymälät. Seudulle on kerääntynyt monien alojen taitajia hopeasepistä kivenveistäjiin. Ei tarvitse kuin hurauttaa autolla kylän ohi, ja näkee oitis, mihin sen asukkaat ovat erikoistuneet: puutöihin, värikkäisiin maalauksiin tai luusta tehtyihin koriste-esineisiin.
Ubudin keskustakin on pullollaan pieniä gallerioita ja puoteja, joissa myydään seudulla tehtyjä esineitä, korituotteita, koruja ja tekstiileitä. Kauniista ja persoonallisista matkamuistoista ei ole pulaa.
Liikkeiden lomassa on viehättäviä kahviloita ja ravintoloita. Joissakin istutaan keskellä puutarhaa. Toisissa levähdetään korokkeellisilla tasanteilla, lattialla tyynyjen päällä. Lotus-kahvilan erikoisuutena ovat vaaleanpunaisten lootuskukkien täyttämät suuret vesialtaat.
Tropical Garden View -ravintolan vieressä levittyy riisipelto, jonka pientareilla astelevat harmaahaikarat. Ravintolassa saa eteensä yksinkertaisia, maukkaita ja huokeita balilaisruokia: lihanpaloilla, katkaravuilla ja vihanneksilla ryyditettyjä nuudeleita ja riisiannoksia. Grillatut kanavartaat kastetaan maapähkinöistä tehtyyn satay-kastikkeeseen. Jos ruokaan kaipaa ytyä, sitä saa riittämiin sambalista, kipakasta chilitahnasta.
LUKSUKSEN LUMOA BALILLA
Päivän päätteeksi on nautinto vetäytyä taidokkaasti maisemoitujen hotellien rauhaan. Ylelliset yöpuut sijaitsevat omassa rauhassaan. Maya-hotelli palmunlehväkattoisine bungaloweineen on lumoava. Kasvillisuus on niin rehevää, että rakennukset ja uima-altaat kätkeytyvät vehreyteen.
Täällä aamu alkaa varhaisella joogatunnilla ja päättyy rentouttavaan hemmotteluhierontaan liaanien ja köynnösten verhoamassa spa-huvilassa. Kun lepäilee kylpyammeessa, avoimesta ikkunasta kuulee vain alapuolella virtaavan joen kohinaa ja kaskaiden tarmokasta sirinää. Viimeistään silloin tuntee olevansa kaukana kaikesta, ihan oikealla jumalten saarella.
Maya-hotelli on tasokas, persoonallinen ja tunnelmaltaan balilainen. Se piilottelee vehmaan kasvillisuuden kätköissä. Rauha on täydellinen.
BALI, INDONESIA
Indonesiaan kuuluva Bali on saari Kaakkois-Aasiassa.
● Asukasluku: Vähän alle 4 miljoonaa
● Pinta-ala: 5 780 m²
● Pääkaupunki: Denpasar
● Pääuskonto: Hindulaisuus yhdistettynä paikallisiin uskomuksiin. Saari poikkeaa muusta, muslimienemmistöisestä Indonesiasta.
● Kieli: Indonesia ja bali, englannilla pärjää
● Valuutta: Indonesian rupia, IDR. 10 000 rupiaa on noin 0,8 euroa. (joulukuu 2012)
● Hintataso: Huokea, tosin luksus maksaa. Balilaisaterian saa muutamalla eurolla, mutta länsimainen ruoka ja merenelävät ovat vähän kalliimpia.
● Aikaero Suomeen: + 6 tuntia
● Milloin mennä: Ilmasto on trooppisen kuuma ja kostea. Kuiva kausi on huhti–syyskuussa, mutta matkustaa voi ympäri vuoden. Sadekaudellakin sateet ovat tavallisesti kuuroja.
● Liikkuminen: Tärkeimpien kaupunkien välillä liikennöi turisteille suunnattuja minibusseja. Taksit ovat edullisia. Saareen voi tutustua myös paikallisyritysten järjestämillä päiväretkillä.
● Erityistä: Passin pitää olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen. Viisumi tarvitaan. 30 vuorokauden turistiviisumin saa paikan päällä lentokentältä tai etukäteen Indonesian suurlähetystöstä, Helsingistä.
MITEN MATKUSTAA BALILLE
● Suomesta ei ole suoria lentoja Balille, mutta käteviä välietappeja ovat esimerkiksi Bangkok, Hongkong ja Singapore.
● Finnairilla on näihin kaupunkeihin suorat lennot.
● Meno-paluu maksaa alkaen noin tuhat euroa.
● Suomalaiset matkanjärjestäjät myyvät Balille matkapaketteja, jotka sisältävät lennot ja majoituksen.
TASOKASTA MAJOITUSTA:
● Majoitusta on tarjolla joka budjetille ja hinta-laatusuhde on hyvä. Luksushotelleja on yllin kyllin. Hinnat ovat siedettäviä huippusesongin ulkopuolella, mutta kannattaa silti kysellä matkatoimistojen erikoishintoja.
● Seminyakissa viehättävin yöpuu on perinteiseen balilaistyyliin tehty Oberoi.
● Ubudin helmi on Maya Ubud.
● Mainioita vaihtoehtoja Ubudissa ovat myös Viceroy Bali ja Kamandalu.
● Miltei kaikissa hyvissä hotelleissa on kunnon kylpylä, sillä kehon ja mielen hyvinvointi on tärkeä osa balilaista kulttuuria. Spat on tarkoitettu muillekin kuin hotellien asiakkaille. Tunnin balilainen hieronta maksaa noin 40–50 euroa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2