Nette Grön kuvat Kirsi-Marja Savola
Kiinalainen posliiniastiasto, jota isoäitini vaali, koska sen kupista oli juonut presidentin puoliso Ellen Svinhufvud.
Meille saapuessaan ihmiset usein sanovat, että onpa teillä ihana vanha talo, onpa paljon taidetta. Myös se on kuulemma kiva, että vieraille tarjoillaan usein teetä. Meillä onkin monia vanhoja teekuppeja. Löysin yhden teekupin alta vitriinistä taitellun paperilapun, johon isoäitini oli kirjoittanut: ”Tätä astiastoa on käytetty ainoastaan silloin, kun presidentin rouva Ellen Svinhufvud oli vierailulla 20.9.1934.”
Vaimoni löysi purkutalosta korkean peilin. Ajattelimme, että pitäähän näin kaunis kaluste saada mahtumaan meille.
Kalusteemme ovat pääosin edellisten sukupolvien hankkimia. Vaimoni löysi korkean peilin erään talon purkutyömaalta. Sieltä otimme talteen myös Suomen aiotulle kuninkaalle tehdyn työpöydän ja tuolit. Hessenin prinssi Friedrich Karl ei lopulta ehtinyt edes käydä Suomessa.
1600-luvun tammisella barokkipöydällä on Hagalundin alueen kartta vuodelta 1936 ja isoisäni äidin vieraskirja, josta on ollut apua, kun teen tutkimusta kartanon historiasta. Vieraskirja alkaa vuodesta 1921.
Sisustusfilosofiani on, että olen vain yksi lenkki pitkässä ketjussa. Sen mitä tänne hankin, on oltava laadukasta, tyylin ja käyttötarkoituksen puolesta sopivaa ja yleensä käytettyä tai antiikkia. Hankin barokkipöydän Hagelstamilta kesäpaikkaa varten, mutta toin sen ensin kotiin odottamaan kuljetusta. Sitten hivutin sen pikkuhiljaa työhuoneeseen, jossa tarvittiin toista pöytää tietokonepöydän lisäksi.
Nuorimmaisemme nukkuu päästävedettävässä sängyssä, jonka ostimme Tori.fi:stä, samoin kuin pulpetin.
Uusimme hiljattain lastenhuoneen tapetin. Remontoiminen ja entisöinti etenevät aina, kun muilta töiltä jää aikaa. Haluan säilyttää vanhat huoneet pitkälti sellaisina kuin ne ovat aina olleet. Isoisäni isä vietti täällä kesiä jo 1900-luvun alussa, ja kartano tuli isoisälle vakituiseen käyttöön 1921 hänen tätinsä Fanny Sinebrychoffin kuoltua. Hagalundin kartano oli alkujaan yksi Sinebrychoffien monista kesänviettopaikoista.
Kirjat ovat minulle rakkaita ja tärkeitä. Herrgårdar i Finland -teosta tulee edelleen usein selailtua.
Rakkaita asioita täällä on hyvin paljon, ja erityisesti rakastan kirjoja. Jos jotakin saisi toivoa, haluaisin arkistolle erillisen huoneen. Kuulin, mitä kaikkea aineistoa isoäitini oli aikoinaan hävittänyt, ja nyt kun teen tutkimusta tästä kartanostamme, olen siitä harmissani.
Eteisen maalauksessa on talomme väkeä 1960-luvulla: isoäitini Greta, isoisäni Arne, tätini Carita ratsailla sekä isäni Patrik. Pihapiiriä vartioi saksanpaimenkoira niin kuin tänä päivänäkin. Håkan Brunberg maalasi teoksen vuonna 1961.
Paras tapa rentoutua on, kun ottaa kupillisen hyvää teetä kirjastohuoneen sohvalle. Jokin hyvä arkkitehtuurikirja käteen ja klassista musiikkia soimaan.
Rikhard Grahn vastaa taideasiantuntijana lukijoiden kysymyksiin Vanhat tavarat -palstallamme. Arkkitehtuurin ja taiteen lisäksi hänen työsarkaansa kuuluu maatila luomuviljelyksineen, ravihevosineen ja karjoineen. Perheellä on kolme lasta ja koira.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2