Mari Lahti
Anna-Liisa Hämäläinen kuvaussuunnittelu Jutta Ylä-Mononen
Suuressa tuvassa vanha talo kohtaa modernin taiteen ja Lappi Aasian.
Mari Lahti
Dimis on saamen kieltä ja tarkoittaa kesyä ja pehmeää. Kesyä ei Timisjärven vanhalla porotilalla ole tänään mikään, vaikka päällisin puolin kolmen harmaan talon pihapiiri näyttää rauhaisalta. Tuuli puhaltaa kipakkana viimana järveltä yli metristen kinosten ja päin metsänreunaa.
Anu Pentik seuraa herkeämättä kuvaussuunnittelijan ja valokuvaajan työtä. Hetkessä hän on valmis auttamaan tai kokeilemaan jotakin uutta. Puhelin soi vähän väliä. Anu sopii tapaamisia ja säätää aikatauluja. Helsingin Taidehallin kevään 2017 näyttely oli jättimenestys. Töitä ostettiin paljon, ja näyttely poiki tilaustöitä.
Kohta pihaan kaartaa Topi Pentikäinen. Autosta pelmahtavat kolme koiraa, saksanseisoja Dooris ja unkarinvizslat Bella ja Lila.
– Topi ja tytöt tulivat, Anu sanoo lämpöä äänessään ja hymy välähtää.
Talon yläkerrassa, rappusten päässä sijaitseva sikarinurkkakin saa heti uuden merkityksen, kun Anu kertoo:
– Joka lauantai kello viisitoista meillä on Topin kanssa SSS. Se tarkoittaa saunaa, sikaria ja seurustelua. Se on meidän yhteistä, kahdenkeskistä aikaamme.
Anu ja Topi koristelevat pientä kuusta eteiseen seuranaan unkarinvizslat Lila ja Bella. Ison keramiikkakupin on suunnitellut Suku Park. Eteläkorealainen Park työskenteli Pentikin taiteellisena johtajana 1984-87, ja palasi Posiolle viettämään eläkevuosia.
Mari Lahti
Topi Pentikäinen harrastaa vanhojen talojen ostamista ja kunnostamista. Timisjärvi taitaa olla suurin hankinta. Isännän kanssa kulkevat aina tytöt, saksanseisoja Dooris sekä unkarinvizslat Bella ja Lila.
Mari Lahti
Kurkihirsi kuoli vuonna 1810
Valtavassa pirtissä voi kokea historian 1400-luvulta tähän päivään. Faktat selviävät kahdesta Topin kirjoittamasta kirjasta ja saavat lisämaustetta hänen kertomistaan maukkaista tarinoista.
Pirtin muhkean kurkihirren puu alkoi kasvaa 1470–75 ja kuoli 1810, arvioi Rovaniemen metsäntutkimuslaitos.
– Voisi sanoa, että se kelo on kaikkien muiden puiden äiti, Topi pohtii.
Eteisen seinälle on ripustettu isot kaistaleet tuohta, jota löytyi metrikaupalla talon multiuksesta eli multaeristeestä. Tuohta käytettiin metrin paksuisen multaeristeen ja hirren välissä suojaamassa puuta kosteudelta.
Paikka on alun perin kruununtila. Timisjärven poroisäntä osti sen Venäjän tsaarilta, ja talo valmistui vuonna 1862. Se oli Posion suurin.
– Ja sellainen, että taloon miniäksi tullut Maria sanoi: ”Saa ajaa hevosreellä vuorokauden, ennen kuin vastaan tulee toinen samanmoinen”, Topi kertoo.
Vihreänturkoosi arkku on Rajastanin alueelta Intiasta. Kynttilänjalat ovat Anun suunnittelemat. Maalaus on posiolaisen Paula Suomisen tekemä.
Mari Lahti
Anu on suunnitellut yläkertaan vievät portaat. Puuportaisiin yhdistyy kaunis moderni lasikaide. Jokainen Timisjärvellä työskentelevä taiteilija jättää "käyntikorttinsa" ja nimikirjoituksensa portaisiin. Maalaus on Iiris Pentikäisen.
Mari Lahti
Tulipalo sammutettiin mehulla
Lapin sodassa saksalaiset sytyttivät paetessaan pirtin puusohvan tuleen. Onneksi suomalaiset sotilaat olivat jo kintereillä. He ehtivät sammuttaa liekit tuvan lattian alla sijainneen mehukellarin mehuilla ja hilloilla. Eteisen vastaisessa hirsiseinässä on yhä tummunut kohta muistuttamasta palon alusta.
Jossakin vaiheessa talon omisti kolme veljestä, ja se aiottiin sahata kolmeen osaan. Ei sitten sahattu. Yksi veljes, Lauri, asui talossa 1970-luvulle asti. Sen jälkeen talo siirtyi hänen tyttärelleen Tarja Timisjärvelle, joka oli tilan viimeinen asukas.
Topin harrastus ostaa ja kunnostaa vanhoja taloja on Posiolla laajalti tiedossa. Ei siis ollut ihme, että Tarja Timisjärvi pyysi Topia käymään paikalla ja tarjosi tilaa ostettavaksi. Vain niin voitaisiin pelastaa yli satavuotias talo, joka oli seudun ainoana selvinnyt Lapin sodasta.
Kauppakirjat tehtiin joulukuussa 2012, vaikka Anu sanoi ensin, että tuon jos ostat, niin otan avioeron.
Salongin pöytä on madallettu suomalaisesta pöydästä. Nojatuolit ovat uustuotantoa Kiinasta.
Mari Lahti
Talon yläkertaan rakennettiin ateljee pohjoiseen valoon, koska se on taiteilijalle paras. Iso ikkuna aukeaa Timisjärvelle, jonka yllä revontulet loistavat talvella tiuhaan.
Mari Lahti
Esteettinen vastuu on Anulla
Topin mielessä jotakin Timisjärven kaltaista oli pyörinyt jo pidempään.
– Tuusulanjärven rannalla, Halosenniemen rappusilla totesin, että voi, kun saisi tämmöisen vielä tehdä.
Timisjärvestä tuli taiteilijaresidenssi. Sinne kutsutaan keramiikkataiteilijoita. He jättävät taloon teoksiaan ja taiteilevat ”käyntikortit” eteisen korkeisiin rappusiin.
Pihapiirissä pidetään kesällä galleriaa ja kahvilaa. Talvisin siellä käy ryhmiä.
Topi miettii, voisiko Anun Taidehallin näyttelyn siirtää tänne. Siihen tarvittaisiin kolme uutta taloa. Boutique-matkailu on idea sekin, sillä Lapin suosio kasvaa kohisten erityisesti Aasiassa. Timisjärvelle on kehitteillä matkailua, ohjelmapalveluita ja tuotekehitystä.
Mutta palataan jouluun 2012.
– En ottanut avioeroa, vaan totesin, että minun pitää ottaa talosta esteettinen kokonaisvastuu. Muuten Topi saattaisi pilata paikan, Anu kertoo.
Remontti alkoi tammikuussa 2013 ja päättyi kesäkuussa 2015. Rakentajat tulivat pääosin Posiolta ja Kuusamosta.
Vierailin Timisjärvellä tammikuussa 2014, kun remonttia oli tehty vuosi. Pirtti oli hirsirungolla ja ilma sakeana rakennuspölyä. Kiipesimme yläkertaan jyrkkiä työmaarappuja. Pyrytti kovaa. Taiteilijaresidenssi tuntui kaukaiselta ajatukselta.
Melkein neljä vuotta myöhemmin Anu istahtaa muovaamaan savea ateljeepöydän ääreen.
– Nyt täytyy ryhtyä toimimaan. Haluamme kehittää Timisjärvestä taiteen ja keramiikan kesäpaikan, hän sanoo.
Kuistin ohralyhteet Anu on leikannut omasta pellosta.
Mari Lahti
Oven keramiikkakranssi on Anun käsialaa.
Mari Lahti
Moderni elävöittää hirsitalon
Talon ulkovuoraus on lautaa, mutta sisällä hallitsevat tummanpuhuvat ja harmaat hirret. Tauluja niille on ripustettu tuskin lainkaan, sillä hirret ovat kauniita sellaisinaan. Sen sijaan moderneja veistoksia ja keramiikkaesineitä on kosolti.
Anu ei halunnut Timisjärvestä museota, vaan säilyttää vanhan talon luonteen ja tuoda sen tähän päivään.
– Vahvat, modernit elementit tekevät talosta elävän, hän sanoo.
Sisällä on upeita värejä. Anu kertoo, että hänen voimavärinsä ovat oranssi, keltainen ja oranssilla murrettu punainen.
– Turkoosia rakastan, ja se näkyy tässä sisustuksessa. Hauskaa onkin, että talossa oli turkooseja kalusteita.
Aulassa seisoo turkoosi kaappi, joka on talon vanha kaluste. Pirtin samanvärinen ja -henkinen arkku taas on tuotu Intiasta. Pöydistä toinen on ollut pirtissä aina, mutta kierrätystiikistä veistetty ruokapöytä laitettiin konttiin Balilla ennen kuin Timisjärvestä oli tietoakaan.
Kaamoksen sininen hetki on pohjoisessa kaunis.
Mari Lahti
Aasia ja Lappi kohtaavat
Hämmästyttävää on, miten Intiasta, Thaimaasta ja Indonesiasta tuodut uudet ja vanhat kalusteet näyttävät siltä kuin ne olisivat olleet täällä aina. Edes Anu ei äkkiseltään erota kaikista esineistä, mikä on kuulunut porotilalle ja mikä on tuotu Intiasta.
– Täällä vanha kohtaa vanhan. Olen hankkinut tänne alkukantaisia, rouheita kalusteita, ikään kuin joku talon mies olisi ne tehnyt. Suomessa poltettiin liian paljon maatalojen nikkareiden tekemiä kalusteita keinonahkasohvien alta.
– Ja kyllä, kokonaisuus syntyy myös siitä, että osaan valita, hän myöntää hetken päästä.
– Hienompi tästä tuli kuin osasin ajatella. Lämmin ja sympaattinen, Topi miettii.
Totta. Avarassa rauhassa, kynttilöiden himmeässä valossa, hirsiseinien suojassa ja ruutuikkunoista sisään pyrkivässä sinisessä valossa on hyvä olla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2