Teksti Bettina Wulff suomennos Nette Grön kuvat Heikki Rautio
Anna-Lenan ja Tomaksen ammattiosaamisesta oli otettava kaikki irti, kun taloa muutettiin rauniosta viihtyisäksi kodiksi. Tiibetinspanieli Kurt on toinen perheen koirista.
Talon etujulkisivu on suojeltu eikä siihen saa tehdä muutoksia. Varsinaista paraatiovea käytetään käytännön syistä kesäovena, joka ei ole käytössä talvella. 1950-luvun Chevrolet-avolava-auto mainostaa Warghien entistä sisustusliikettä.
Reilut kymmenen vuotta sitten Anna-Lena ja Tomas Wargh viihtyivät aivan mainiosti vastarakennetussa talossaan Uudessakaarlepyyssä, eikä heillä ollut minkäänlaisia aikeita muuttaa, saati hankkia purkukuntoista taloa, joka oli seissyt au-tiona monta vuotta.
Valkoisena talona seudulla tunnettu rakennus seisoo Uudenkaarlepyyn paraatipaikalla, josta on näköala joen yli kirkolle ja vanhalle puutaloalueelle. Joen yli siltaa pitkin lähestyttäessä vaikuttava näky tulee esiin: valkoiseksi rapattu 25 metriä pitkä talo Klockarbackenin päällä.
Monista muista poiketen Warghit eivät olleet koskaan haaveilleet Valkoisessa talossa asumisesta. Kun talo tuli myyntiin vuonna 2008, he eivät edes käyneet katsomassa sitä. Julkisivukin paljasti, miten huonossa kunnossa rakennus oli, eikä kukaan uskaltanut lähteä koitokseen.
Mutta sitten Warghit keskustelivat Carl Bergerin, Anna-Lenan kummisedän kanssa, joka on itse asunut talossa lapsena, ja mieli muuttui.
Valkoisen talon hintaa oli alennettu lähes olemattomiin, ja Tomas päätti eräänä helmikuun myöhäis-iltana lähteä katsomaan kiinteistöä.
– Kävelin läpi koko talon ja minusta alkoi tuntua, että emme voi päästää tätä tilaisuutta käsistämme. Ajattelin, että jos ei mitään muuta, niin voimme ainakin säilyttää täällä työkalujamme, koska meillä ei ollut kunnollista varastoa, Tomas muistelee.
Keittiön rakensi paikallinen puuseppä. Valoa tulee kolmesta suunnasta, sillä keittiö on talon päädyssä. Ruokapöytä on Ikeasta, tuolit Askosta. Lasiset makeistölkit ostettiin kirpputorilta ja niihin tehtiin puiset kannet alkuperäisten muovikansien tilalle. Tiibetinspanieli Kurt loikoilee mielellään näköetäisyydellä ruokakupistaan.
Keittiön pöydälle on koottu keramiikkaa ja ruusuja omasta puutarhasta. Kattokruunu on Ikeasta.
VALO JA ROHKEUS LISÄÄNTYVÄT
Anna-Lena ja Tomas ovat pelastaneet toisenkin rakennuksen Uudessakaarlepyyssä. Siinä he pitivät sisustusliikettään monta vuotta.
Voi siis sanoa, että Wargheilla on kutsumuksena pelastaa vanhoja taloja, eivätkä he voineet vastustaa tätäkään kulahtanutta kaunotarta.
Runsasluminen talvi viivytti töiden alkamista Valkoisessa talossa. Kun kevätaurinko alkoi valaista huoneita ja talosta avautuva huikea jokinäköala pääsi oikeuksiinsa, Warghin pariskunta lumoutui. Kypsyi päätös kunnostaa talo kodiksi.
He käsittivät, että edessä olisi suunnattoman iso hanke, mutta Anna-Lenan sisustajankoulutus ja Tomaksen rakennusmestarintutkinto antoivat luottamusta onnistumiseen. Silloin he eivät toki arvanneet, että edessä olisi kolme kovaa raatamisen vuotta, mutta he tiesivät, että heillä oli käsissään arvorakennus.
Kaakeliuuni on Turun kaakelitehtaan malli 1800-luvun lopusta. Ennen se lämmitti Anna-Lenan isän kotitilalla, mutta se purettiin ja varastoitiin 1980-luvun alussa. Kuvioituja kaakeleita ei ole lasitettu, vaan ne ovat niin sanottuja maalikaakeleita, ja ne olivat alun perin vihreät.
PORMESTAREIDEN JALANJÄLJISSÄ
Valkoisella talolla on pitkä ja kirjava historia, ja se on vaihtanut omistajaa useasti. Vanhin osa on 1700-luvulta peräisin, mutta rakennus sai nykyisen hahmonsa vuonna 1851. Sitä on laajennettu useita kertoja ja siinä on asunut sekä raatimiehiä että pormestareita.
Valkoista taloa kutsutaan myös Bergerin kartanoksi erään pormestarin, Sven Adolf Bergerin mukaan. Hän osti talon 1939, mutta saatuaan toisen virka-asunnon hän piti sitä 1950-luvulta lähtien perheen kesäasuntona. Sitten talossa ei asuttu moneen vuosikymmeneen, vaikka se oli edelleen osittain kalustettu.
– Vuosien saatossa talossa on tehty remonttejakin, mutta enimmäkseen kosmeettisia julkisivun rappauksia. Se oli johtanut muun muassa siihen, että talon ilmanvaihtokanavat oli tukittu, ja se oli kiihdyttänyt seinähirsien rappeutumista, Tomas huokaa.
Talon julkisivu on Museoviraston suojelema eikä sitä saa muuttaa. Anna-Lena otti ikkunat kunnostaakseen, kahdeksat pokat ja kahdeksan ruutua joka aukossa.
– Olemme erityisen ylpeitä, että olemme osanneet tehdä uudet ikkunat, jotka ovat identtiset alkuperäisten kanssa, sanoo Anna-Lena.
Anna-Lenan mielestä vaatekaapistot eivät sovi vanhoihin taloihin, joten heillä vaatesäilytys on ratkaistu lipastoilla ja avohyllyillä. Sermin takana on vaatetanko.
Sänkysokkeli rakennettiin vanhoista lankalaatikoista tarkoituksella niin korkeaksi, etteivät koirat pääse sänkyyn. Laatikoissa voi myös säilyttää tavaraa.
PERUSTUKSIA MYÖTEN
Kalliolla seisovan talon alle oli päässyt vähitellen kertymään vettä, joka vahingoitti rakenteita. Lattioiden auki repiminen ja uusiminen oli iso ja hidas työ. Talon alusta piti kuivattaa ja sille piti valaa uusi perustus.
Sisäseinistä riisuttiin vanhat tapetit ja pinkopahvit, ja paikoin vaihdettiin uusia hirsiä vanhojen tilalle. Anna-Lena ja Tomas tekivät paljon it, mutta apuna oli myös paikallisia käsityöläisiä.
Talon toisessa päädyssä on ruokasali, jossa on tilaa juhlia. Seinissä on lautatapetti, joka muistuttaa perhettä siitä, miltä talo näytti, kun he näkivät sen ensimmäistä kertaa. Kaakeliuuni on pelastettu lähistöllä sijaitsevasta autiotalosta. Siihen tehdään talvella usein tulet. Tammipöytä on kirpputorilta ja parittomat tuolit ovat kuuluneet Anna-Lenan vanhemmille. Iso persialainen metsästysmatto on semiantiikkia.
KOLMASTOISTA KEITTIÖ
Huonejärjestystä ei voinut muuttaa, koska kaikki huoneet ovat peräkkäin. Talon toisessa päädyssä on kesäsisäänkäynti ja sen kuisti, toisessa eli etupäässä on perheen iso keittiö. Se on järjestyksessä kolmastoista Anna-Lenan ja Tomaksen uusima keittiö. Heillä voi todella sanoa olevan kokemusta keittiösuunnittelusta, ja se johtuu siitä, että he ovat muuttaneet usein.
Keittiö on rakennettu puusepäntyönä Warghien ohjeiden mukaan. Talossa ei entuudestaan oikeastaan ollut mitään keittiötä, josta olisi voinut ottaa mallia. Myös kylpyhuone puuttui, joten se on kokonaan uusi.
Vanhat kaakeliuunit purettiin pois, koska niiden takana olevat muurit olivat rappeutuneet. Nyt talossa on kaksi kaakeliuunia, eikä kumpikaan ole alkuperäinen. Melkein kaikki talon osat on vuorollaan vaihdettu uusiin, vanhasta on jäänyt jäljelle oikeastaan vain kynnyksiä ja ovia.
Kylmän, käyttämättömänä olleen ullakon monenmoiset romut kannettiin ulos ja tila remontoitiin asuttavaan kuntoon. Sinne rakennettiin huoneet lapsille sekä iso oleskelutila.
Pitkänomaisessa talossa on kuusi huonetta peräkkäin. Olohuoneesta näkee toisen huoneen läpi keittiöön. Sinivihreä seinä on tapetoitu Casa Decon Linen-malliston tapetilla. Ensimmäisenä koronavuonna Anna-Lenalla oli projektina koota kukkatauluja seinä täyteen. Hän metsästi niitä verkosta. Sohvapöydällä ovat alun perin vierineet biljardipallot.
BILJARDIPÖYTÄ MADALTUI
Perhe pääsi lopulta muuttamaan Valkoiseen taloon vuonna 2011.
Oma sisustus on muotoutunut pikkuhiljaa. Anna-Lena seuraa nettihuutokauppoja ja käy antiikkiliikkeissä ja kirpputoreilla.
– Halusin että talossa on vanhaa henkeä, mutta ei antiikkista. Pidän vähän eriparisista esineistä ja siitä, että huonekaluille ja tavaroille voi keksiä uusia käyttötapoja, Anna-Lena selittää.
Anna-Lenan luovaa ajattelua edustaa esimerkiksi olohuoneen iso sohvapöytä, entinen biljardipöytä. Makuuhuoneessa on itse rakennettu sänky, jonka jalustana on vanhoja lankalaatikoita Oravaisten kutomosta. Rakenne on sen verran korkea, etteivät koirat Kurt ja Urban pääse hyppäämään petiin.
Oman sisustusliikkeen hoitamisen lisäksi Anna-Lenaa työllistävät muille tehtävät sisustusprojektit.
– Muille on kiva sisustaa, koska silloin ei tarvitse tehdä kotonaan muutoksia koko ajan. Autan asiakkaita materiaalivalinnoissa ja tyylin yksityiskohdissa. Minulla ei ole mitään tiettyä tyylilajia, vaan ajattelen, että kaikenlaiset asiat voivat olla kauniita oikeassa ympäristössä.
Puutarhan kesähuoneessa on hieno valo vanhojen ja suurien kierrätysikkunoiden ansiosta. Sisustus on peräisin kirpputoreilta ja osa on peritty. Kesähuoneen sohvalle keräännytään mielellään kahvikupilliselle. Kattokruunu ja jakkara ovat kirppislöydöjä.
KAHVIT PUUTARHAMAJASSA
Tontin puutarha oli vuosikymmenten aikana kasvanut umpeen. Etupihalla kasvavat ja kukoistavat ruusupensaat. Takapihan oli metsä ottanut haltuunsa, ja sieltä piti kaataa puita.
Ulkotiloiksi on pienen terassin lisäksi rakennettu viehättävä kesähuone takapihalle. Yli jääneet ikkunat ja ovet hyödynnettiin sen rakenteissa. Perheen viidelle kissalle on tehty kesähuoneeseen oma sisäänkäynti, joka on oven muotoinen ja varustettu numerokilvellä sekä kyltillä: ”Ei mainoksia kiitos!”
Puutarhamaja sulautuu hyvin rakennusten kokonaisuuteen ja kertoo omalta osaltaan kätevän pariskunnan taidoista. Aurinko imartelee Valkoiseksi taloksi kutsuttua, rappiosta nostettua suursaavutusta.
– Näin iso hanke on jaettava etappeihin, ja on pidettävä katse eteenpäin suunnattuna, että pysyy motivoituneena. Olemme Tomaksen kanssa hyvä tiimi, Anna-Lena toteaa.
Hyvälle tiimille on löytynyt Valkoisen talon jälkeen jo uusi remonttikohde ja koti. Talojen pelastamisesta on tullut Anna-Lenalle ja Tomakselle suorastaan elämäntapa.
KOTI
Uudessakaarlepyyssä
Vuonna 1851 rakennettu hirsitalo, jossa on osia 1700-luvulta, 9 h + k, 260 m2.
ASUKKAAT
Anna-Lena ja Tomas Wargh, lapset Ida ja Calle sekä kaksi koiraa ja viisi kissaa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2