Mistä tietää mikä on oikeaa antiikkia?
Mihin kannattaa kiinnittää huomiota antiikkiostoksilla? Koti ja keittiö -lehden oma asiantuntija, Museoviraston tutkija Raimo Fagerström vastasi kysymyksiin.
Mikä on antiikkia?
Antiikin määritelmä muuttuu ajan kuluessa. Nykyään koetaan, että yli sata vuotta vanha esine on jo antiikkia. Antiikkiesineet ovat pääasiallisesti ajalta, jolloin käsityöläiset tekivät ne alusta loppuun, eikä teollisella valmistuksella ollut vielä määräävää asemaa. Antiikkimarkkinoilla liikkuvista esineistä valtaosa on 1900-luvun vanhoja tavaroita ja suomalaista designiä.
Voiko Ikean tuolista tulla joskus antiikkia?
Kyllä periaatteessa, jos esine kestää yli sata vuotta. Mutta jos otetaan lähtökohdaksi, että esineen pitäisi olla myös kulttuurihistoriallisesti arvokas ja harvinainen, Ikean tuoli ei välttämättä täytä näitä ehtoja.
Ovatko vanhat Arabian astiat antiikkia?
Eivät ole, ne ovat vanhoja esineitä. Jonain päivänä ne ovat antiikkia, ja silloin niiden arvon kannalta on tärkeää, että ne ovat hyväkuntoisia.
Mistä tunnistaa väärennöksen?
Vanhat, esimerkiksi 1800-luvun lopulla tehdyt väärennökset ja jäljennökset ovat joskus hyvin taitavasti tehtyjä, ja niiden tunnistamiseen tarvitaan kokeneen asiantuntijan apua. Uuden väärennöksen tai jäljennöksen erottaminen on yleensä helppoa. Niihin ei ole vielä tullut ajan patinaa tai esineen valmistustekniikka
tai materiaalin koostumus eroavat alkuperäisestä. Liikkeellä on esimerkiksi väärennettyjä hopeapikareita, jotka tunnistaa saumasta. Aikoinaan pikarit tehtiin saumattomasti yhdestä levystä.
Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on antiikkiostoksilla?
Tärkeintä on, että esine miellyttää omaa silmää. Samalla sen aitoudesta tulee saada varmuus, ja esineen tulee olla selkeästi määriteltävissä, esimerkiksi ”suomalaista biedermeieriä 1830-luvulta”. Esineen kunto kannattaa huolellisesti tarkastaa. Lasi- ja posliiniesineissä ei saisi olla säröjä. Huonekaluissa ajan patina on luonnollista, mutta joskus huonekalut on pilattu väärällä kunnostuksella.
Kuinka paljon antiikista kannattaa maksaa?
Tietoja voi kerätä huutokauppaluetteloista, internetistä ja kiertämällä antiikkiliikkeitä. Yleensä opitaan kantapään kautta, joten kannattaa aloittaa halvemmilla esineillä. Kannattaa kerätä esineistöä, joka ei ole sillä hetkellä muodissa. Sitä saa halvalla, mutta vuosien kuluttua tilanne saattaa olla toinen.
Kuinka paljon esimerkiksi aito antiikkituoli voi maksaa?
Kustavilainen tai rokokootuoli voi maksaa 3000 euroa, mutta toisaalta sen voi saada tuhannellakin eurolla. Hinta riippuu siitä, onko tuoli signeerattu, eli onko siinä puuseppämestarin nimikirjaimet.
Mikä on nyt poissa muodista?
Vanhojen esineiden kohdalla keräilykohteet muuttuvat ajoittain. Muutama vuosikymmen sitten kupariesineet olivat suosittuja. Nyt niitä ei jostakin syystä halua kukaan.
Mitä tehdä jos antiikkiesine on huonossa kunnossa?
On käännyttävä asiantuntijan puoleen. Esinettä ei pidä ryhtyä korjailemaan omin päin.
Ira Koivu
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2