Artikkeli

Mil­la Kuu­si­nen ku­vat Fa­bi­an Björk ja val­mis­ta­jat

Älä haaskaa ruokaa: 8 toimivaa keinoa vähentää ruokahävikkiä

Konstit ovat monet, kun käydään taistoon ruokahävikkiä vastaan. Nokkelimmat taistelijat säästävät rahaa ja aikaa. Poimimme juttuun myös maukkaita reseptejä, joihin saa käytettyä esimerkiksi kuivahtaneet leivät.

1. Kaik­ki läh­tee suun­nit­te­lus­ta

Suun­nit­te­le ruo­at etu­kä­teen ja tee kaup­pa­lis­ta aja­tuk­sel­la. Os­ta pi­laan­tu­via ai­nek­sia vain sen ver­ran kuin tie­dät nii­tä ku­lu­van. Suu­rem­mis­ta eris­tä voi teh­dä isom­man sat­sin ruo­kaa ja pa­kas­taa sii­tä osan.

2. Sat­saa hy­viin ra­si­oi­hin

Jos ruo­kaa jäi yli, jääh­dy­tä se, lai­ta tii­vii­seen ra­si­aan ja nos­ta jää­kaap­piin. Seu­raa­va­na päi­vä­nä se on help­po eväs tai etä­päi­vän lou­nas. Voit myös pa­kas­taa an­nok­sia pa­kas­te­ra­si­oi­hin kii­rei­siä päi­viä var­ten.

Muo­vis­ten Ikea 365 -säi­ly­tys­ra­si­o­den kan­net ovat tii­vii­tä, jo­ten ne voi ot­taa mu­kaan. Ne kes­tä­vät myös läm­mi­tyk­sen mik­ros­sa, 1,4 l ra­sia 2,49 e (ikea.com).

3. Ja­los­ta jat­koon

Okei, ar­vi­oin­ti saat­taa pet­tää vä­lil­lä. Rii­siä ho­lah­taa kat­ti­laan kuin suur­per­heel­le kon­sa­naan. Pe­ru­noi­ta­kin te­kee mie­li keit­tää koko pus­sil­li­nen ker­ral­la. On­nek­si rii­sis­tä saa pais­ta­mal­la her­kul­li­sen ate­ri­an, ja kei­te­tyt pe­ru­nat mais­tu­vat pais­tet­tui­na pe­ru­noi­na tai ruo­kai­san mu­nak­kaan se­as­sa. Mu­na­kas on oi­val­li­nen hä­vik­ki­päi­vän ruo­ka, sil­lä sii­hen sop­va­ti lä­hes kaik­ki täh­teek­si jää­neet ruo­at.

Mais­ta tätä: Pais­tet­tu rii­si ja äy­ri­äi­set

Ko­kei­le: Pe­ru­na­mu­na­kas kor­va­sie­nil­lä ja fe­tal­la

4. Sa­laa­tin el­vy­tys

Jo par­haat päi­vän­sä näh­nyt sa­laat­ti rap­sa­koi­tuu, kun sitä li­ot­taa puo­li tun­tia jää­ve­des­sä en­nen käyt­töä. Sa­mal­la hoi­tuu myös sa­laa­tin pesu.

5. Säi­lö maut tuo­rei­na

Iha­nat, mut­ta nirp­pa­nok­kai­set yr­tit tun­tu­vat heit­tä­vän hen­ken­sä pa­ris­sa päi­väs­sä. Kau­pan yr­tit py­sy­vät hel­pom­min elos­sa, kun ne saa­vat vet­tä heti ko­tiin tuo­des­sa ja pal­jon va­loa. Jos et luo­ta vi­her­peu­ka­loo­si, pa­kas­ta yrt­te­jä esi­mer­kik­si öl­jyn kans­sa jää­pa­la­muo­teis­sa tai silp­pua yr­tit pa­kas­te­ra­si­aan.

6. Na­his­tu­neet, mut­ta käyt­tö­kel­poi­set juu­rek­set

Älä hei­tä nuu­tu­nei­ta kas­vik­sia ja juu­rek­sia pois. Na­his­tu­neet juu­rek­set voi raas­taa esi­mer­kik­si jau­he­li­ha­kas­tik­keen se­kaan, laa­tik­ko­ruo­kiin, tai­ki­naan tai so­se­keit­toon.

Täs­sä mau­kas lins­si­keit­ton re­sep­ti, jo­hon saat upo­tet­tua myös juu­rek­set: Lins­si­keit­to ve­geil­lä höys­tet­ty­nä

7. Kän­tyt käyt­töön

Tuo­re lei­pä on iha­naa! Sik­si­pä tuo­re lei­pä ka­to­aa sui­hin te­hok­kaam­min kuin se pik­kui­sen jo kui­vah­ta­nut känt­ty. On­nek­si lei­väs­tä voi teh­dä korp­pu­jau­ho­ja ja pal­jon muu­ta­kin.

Täs­sä luo­via re­sep­te­jä lei­vän­täh­teis­tä: Hyö­dyn­nä lei­vän­täh­teet luo­vas­ti

8. Kah­vi­ö­ve­rit

Kei­tit­kö kah­via lii­kaa? Ei hä­tää, ter­ma­ri pe­las­taa.

Un­der­sö­ka-ter­mos­mu­kiin mah­tuu kak­si ku­pil­lis­ta kah­via ja se kul­kee mu­ka­vas­ti mu­ka­na­kin, 7,99 e (ikea.com).