MARI HARJULA • KUVAUSAVUSTAJA MIIA HÄRKÖNEN • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLAKoti ja keittiö 5/2015
4 annosta
4 perunaa (noin 300 g)
1 sipuli
noin 100 g (1 ½ dl) korvasieniä kahteen kertaan ryöpättynä (katso ohje alla)
½ dl öljyä
5 munaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
100 g fetajuustoa
2–3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
1. Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli. Hienonna kahteen kertaan keitetyt sienet.
2. Kuumenna öljy pannulla. Paista peruna- ja sipuliviipaleita miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää sienet ja ruskista vielä hetki.
3. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää suola ja mustapippuri ja sekoita.
4. Kuutioi fetajuusto ja lisää kuutiot pannulle. Kaada munamassa pannuun. Sekoita varovasti niin, että munamassa valuu tasaisesti perunoiden joukkoon.
5. Paista miedolla lämmöllä, kunnes massa on hyytynyt.
6. Pane lautanen pannun päälle, pidä se siinä tiukasti ja käännä pannu ylösalaisin, jolloin munakas jää lautaselle. Lisää pannuun hieman öljyä ja liu´uta munakas lautaselta pannuun paistettu puoli ylöspäin. Paista toinenkin puoli kauniin väriseksi, noin 5–8 minuuttia. Vaihtoehtoisesti voit siirtää munakkaan loppukypsennyksen ajaksi uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi.
7. Ripottele persiljasilppua valmiin perunamunakkaan päälle.
Viinisuositus: Mausteinen ja kypsän hedelmäinen Jean-Baptiste Adam Pinot Gris Réserve 2013, Ranska, 13,98 e
KORVASIENTEN KÄSITTELY
Korvasieni sisältää myrkkyä nimeltä gyromitriini. Huolellisella käsittelyllä myrkky poistuu sienistä.
Putsaa sienistä hiekka ja roskat. Leikkaa jalan tyvi pois ja halkaise, puhdista sienet myös sisältä. Ryöppää eli keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa kiehuvassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viiden minuutin ajan. Vaihda vesi välillä ja huuhtele sienet hyvin keittokertojen välissä ja jälkeen. Keitettäessä korvasienistä haihtuu myrkyllisiä kaasuja, joten huolehdi keittopaikan tuuletuksesta.
Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Keitä kuivatut sienet liotuksen jälkeen kahteen kertaan tuoreiden tapaan.
Lähde: evira.fi
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2