Kun leipää jää yli, sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruuanlaitossa.
Fabian Björk
Sanna Kekäläinen
Migas eli espanjalainen leipämunakas
(4 annosta)
2 valkosipulinkynttä
200 g chorizomakkaraa
4 paksua viipaletta maalaisleipää
3 rkl oliiviöljyä
6 kananmunaa
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
Tarjoiluun:
raastettua manchegojuustoa
Näin valmistat:
1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Viipaloi chorizo. Paista niitä pannulla muutama minuutti. Ota ne pois pannulta.
2. Kuutioi leipä. Lisää pannulle öljy ja paista leipäpalat rapeiksi. Laita palat sivuun.
3. Vatkaa munien rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista munat pehmeäksi, hieman kokkelia muistuttavaksi seokseksi. Lisää pannulle makkarat ja leivät. Viimeistele lehtipersiljalla ja raastetulla manchegolla.
Vinkki: Tähän ruokaan sopivat sekä kypsennetty, salamin näköinen chorizo että raakamakkara. Jälkimmäinen kypsyy hieman hitaammin.
Valmistusaika: 15 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 12 e
Viinisuositus: Runsaan hedelmäinen ja mausteinen Vionta Albariño 2015, Espanja,
15,71 e. Alkon tilaustuote.
Jos pidät munakkaasta, ihastut taatusti tähän espanjalaiseen brunssiherkkuun. Pannulla paistetut leipäkuutiot saavat seuraa chorizosta, pekonista ja kananmunasta.
Fabian Björk
Leivällä suurustettu tomaattikeitto
(4 annosta)
500 g kirsikkatomaatteja
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (yht. 800 g) tomaatteja
noin 2 dl kasvislientä
2 tl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
2 paksua viipaletta leipää
1 tuuhea ruukku basilikaa
200 g vuohenjuustoa isosta pötköstä
suolaa, mustapippuria myllystä
Näin valmistat:
1. Levitä tomaatit uunipellille. Paahda 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä kattilassa muutama minuutti. Lisää purkkitomaatit ja kasvisliemi. Anna porista miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Huomaa, että kasvislientä kannattaa ensin lisätä vähemmän, sillä sen määrä riippuu tomaattien vetisyydestä. Lisää loppu kasvisliemi vasta soseutuksen jälkeen.
3. Lisää kattilaan paahdetut tomaatit. Kiehauta. Mausta etikalla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Soseuta sauvasekoittimella.
4. Lisää kuutioitu leipä ja basilika. Murustele keittoon vuohenjuusto.
Valmistusaika: 15 min + keittämiseen ja paahtamiseen 35 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 12 e
Viinisuositus: Punamarjainen ja mausteinen Vernaiolo Chianti 2015, Italia, 11,98 e.
Perinteinen tomaattikeitto on maukas ruoka. Tässä ohjeessa päivän vanha leipä saostaa keiton ja vuohenjuusto tuo lisää ruokaisuutta.
Fabian Björk
Uunilohi yrttikuorrutteella
(4–6 annosta)
750 g ruodotonta lohifileetä suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
3 palaa leipää muruina
muutama kierros kuivattua chiliä myllystä
noin 1 dl täysmajoneesia
Päälle:
oliiviöljyä
Näin valmistat:
1. Mausta lohi suolalla ja pippurilla.
2. Yhdistä pistaasipähkinät, hienonnetut yrtit, murusteltu leipä ja chili. Sekoita joukkoon majoneesi. Levitä seos lohelle. Valuta päälle hieman öljyä.
3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes lohi on kypsä.
Valmistusaika: 15 min + paistamiseen 25 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 26 e
Viinisuositus: Puolikuiva, kypsän sitruksinen ja mausteinen Pfaffenheim Black Tie 2015, Ranska, 13,98 e.
Uunilohi on ihastuttavan helppo ja herkullinen ruoka. Viikonloppuun sopivan version saa rakentamalla kalalle leivänmuruista ja yrteistä päällyksen.
Fabian Björk
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ