Opas
Resepti
Kun leipää jää yli, sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruuanlaitossa.

Kun leipää jää yli, sitä voi hyödyntää monipuolisesti ruuanlaitossa.

Fabian Björk

San­na Ke­kä­läi­nen

Hyödynnä leiväntähteet luovasti ruuassa - 3 reseptiä

Kun leipää jää tähteeksi, voit hyödyntää sen monin tavoin. Tässä kolme nerokasta lämmintä ruokaa, johon leipä tuo oman lisänsä.

Mi­gas eli es­pan­ja­lai­nen lei­pä­mu­na­kas

(4 an­nos­ta)

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

200 g cho­ri­zo­mak­ka­raa

4 pak­sua vii­pa­let­ta maa­lais­lei­pää

3 rkl olii­vi­öl­jyä

6 ka­nan­mu­naa

sor­mi­suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

3 rkl hie­non­net­tua leh­ti­per­sil­jaa

Tar­joi­luun:

raas­tet­tua manc­he­go­juus­toa

Näin val­mis­tat:

1. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit. Vii­pa­loi cho­ri­zo. Pais­ta nii­tä pan­nul­la muu­ta­ma mi­nuut­ti. Ota ne pois pan­nul­ta.

2. Kuu­ti­oi lei­pä. Li­sää pan­nul­le öl­jy ja pais­ta lei­pä­pa­lat ra­peik­si. Lai­ta pa­lat si­vuun.

3. Vat­kaa mu­nien ra­ken­ne rik­ki. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Pais­ta mu­nat peh­me­äk­si, hie­man kok­ke­lia muis­tut­ta­vak­si se­ok­sek­si. Li­sää pan­nul­le mak­ka­rat ja lei­vät. Vii­meis­te­le leh­ti­per­sil­jal­la ja raas­te­tul­la manc­he­gol­la.

Vink­ki: Tä­hän ruo­kaan so­pi­vat sekä kyp­sen­net­ty, sa­la­min nä­köi­nen cho­ri­zo et­tä raa­ka­mak­ka­ra. Jäl­kim­mäi­nen kyp­syy hie­man hi­taam­min.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 12 e

Vii­ni­suo­si­tus: Run­saan he­del­mäi­nen ja maus­tei­nen Vi­on­ta Al­ba­ri­ño 2015, Es­pan­ja,
15,71 e. Al­kon ti­laus­tuo­te.

Jos pidät munakkaasta, ihastut taatusti tähän espanjalaiseen brunssiherkkuun. Pannulla paistetut leipäkuutiot saavat seuraa chorizosta, pekonista ja kananmunasta.

Jos pidät munakkaasta, ihastut taatusti tähän espanjalaiseen brunssiherkkuun. Pannulla paistetut leipäkuutiot saavat seuraa chorizosta, pekonista ja kananmunasta.

Fabian Björk

Lei­väl­lä suu­rus­tet­tu to­maat­ti­keit­to

(4 an­nos­ta)

500 g kir­sik­ka­to­maat­te­ja

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 rkl olii­vi­öl­jyä

2 prk (yht. 800 g) to­maat­te­ja

noin 2 dl kas­vis­lien­tä

2 tl pu­na­vii­nie­tik­kaa

2 tl so­ke­ria

2 pak­sua vii­pa­let­ta lei­pää

1 tuu­hea ruuk­ku ba­si­li­kaa

200 g vuo­hen­juus­toa isos­ta pöt­kös­tä

suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Näin val­mis­tat:

1. Le­vi­tä to­maa­tit uu­ni­pel­lil­le. Paah­da 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 20 mi­nuut­tia.

2. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit. Kuul­lo­ta nii­tä öl­jys­sä kat­ti­las­sa muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää purk­ki­to­maa­tit ja kas­vis­lie­mi. An­na po­ris­ta mie­dol­la läm­möl­lä noin 15 mi­nuut­tia. Huo­maa, et­tä kas­vis­lien­tä kan­nat­taa en­sin li­sä­tä vä­hem­män, sil­lä sen mää­rä riip­puu to­maat­tien ve­ti­syy­des­tä. Li­sää lop­pu kas­vis­lie­mi vas­ta so­seu­tuk­sen jäl­keen.

3. Li­sää kat­ti­laan paah­de­tut to­maa­tit. Kie­hau­ta. Maus­ta eti­kal­la, so­ke­ril­la, suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la.

4. Li­sää kuu­ti­oi­tu lei­pä ja ba­si­li­ka. Mu­rus­te­le keit­toon vuo­hen­juus­to.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + keit­tä­mi­seen ja paah­ta­mi­seen 35 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 12 e

Vii­ni­suo­si­tus: Pu­na­mar­jai­nen ja maus­tei­nen Ver­nai­o­lo Chi­an­ti 2015, Ita­lia, 11,98 e.

Perinteinen tomaattikeitto on maukas ruoka. Tässä ohjeessa päivän vanha leipä saostaa keiton ja vuohenjuusto tuo lisää ruokaisuutta.

Perinteinen tomaattikeitto on maukas ruoka. Tässä ohjeessa päivän vanha leipä saostaa keiton ja vuohenjuusto tuo lisää ruokaisuutta.

Fabian Björk

Uu­ni­lo­hi yrt­ti­kuor­rut­teel­la

(4–6 an­nos­ta)

750 g ruo­do­ton­ta lo­hi­fi­lee­tä suo­laa

muu­ta­ma kier­ros mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

2 dl rou­hit­tu­ja pis­taa­si­päh­ki­nöi­tä

1 dl tuo­ret­ta ba­si­li­kaa hie­non­net­tu­na

1 dl tuo­ret­ta leh­ti­per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

3 pa­laa lei­pää mu­rui­na

muu­ta­ma kier­ros kui­vat­tua chi­liä myl­lys­tä

noin 1 dl täys­ma­jo­nee­sia

Pääl­le:

olii­vi­öl­jyä 

Näin val­mis­tat:

1. Maus­ta lohi suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

2. Yh­dis­tä pis­taa­si­päh­ki­nät, hie­non­ne­tut yr­tit, mu­rus­tel­tu lei­pä ja chili. Se­koi­ta jouk­koon ma­jo­nee­si. Le­vi­tä seos lo­hel­le. Va­lu­ta pääl­le hie­man öl­jyä.

3. Pais­ta 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 25 mi­nuut­tia tai kun­nes lohi on kyp­sä.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + pais­ta­mi­seen 25 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 26 e

Vii­ni­suo­si­tus: Puo­li­kui­va, kyp­sän sit­ruk­si­nen ja maus­tei­nen Pfaf­fen­heim Black Tie 2015, Rans­ka, 13,98 e.

Uunilohi on ihastuttavan helppo ja herkullinen ruoka. Viikonloppuun sopivan version saa rakentamalla kalalle leivänmuruista ja yrteistä päällyksen.

Uunilohi on ihastuttavan helppo ja herkullinen ruoka. Viikonloppuun sopivan version saa rakentamalla kalalle leivänmuruista ja yrteistä päällyksen.

Fabian Björk