Keräsalaatti
Keräsalaatit kasvattavat kerän, joka voi olla löyhä ja pehmeälehtinen tai tiivis ja rapealehtinen. Rapealehtisiin kuuluu amerikansalaatti eli jäävuorisalaatti. Keräsalaatteihin lasketaan myös bataviasalaatit, jotka ovat keräsalaatin ja lehtisalaatin edeltäjiä; välimuotoja, jotka eivät muodosta yhtä tiivistä kerää.
Kasvatus: Paras paikka on multava hietamaa, jossa on tasainen kosteus. Yksi keräsalaatti tarvitsee 20–30 cm kasvutilaa, joten jos olet kylvänyt liian tiheään, kitke tai mieluummin siirrä ylimääräiset välitaimet toiseen paikkaan tai vaikka ruukkuun jatkamaan kasvuaan. Kylvä ensikylvö toukokuun lopussa ja tee uusintakylvöjä kahden viikon välein, niin saat tuoreita salaatinkeriä pitkin kesää. Itää nopeimmin 16–22 asteessa.
Lehtisalaatti
Lehtisalaatit eivät tee kerää vaan soman ruusukkeen. Lajikkeita on runsaasti heleän vaaleanvihreistä tummanpunaisiin. Myös tammenlehtisalaatit kuuluvat lehtisalaatteihin. Kylvämällä eri lajikkeita saa mukavaa vaihtelua pöytään.
Kasvatus: Lehtisalaatit ovat helppoja kasvatettavia ja sopivat hyvin myös aloittelevalle viherpeukalolle. Lehtisalaateista saa nopeasti maukasta satoa jo neljän viikon kuluttua kylvöstä. Riviväli noin 30 cm, taimet tulisi harventaa noin viiden sentin välein. Kylvöt voi aloittaa toukokuussa, kunhan maa on riittävän lämmin. Kannattaa kylvää useita kertoja kesässä aina muutamia siemeniä kerrallaan.
Sidesalaatti
Kapea- ja pitkälehtiset sidesalaatit tunnetaan myös nimillä roomansalaatti, romaine- tai cossalaatti. Säilyvyytensä ja herkullisen rapean pähkinämäisen makunsa ansiosta yleistynyt Suomessa. Latinsalaatti puolestaan on pehmeän keräsalaatin ja sidesalaatin välimuoto, jota kutsutaan meillä kaupassa pikku- tai sydänsalaatiksi (esim. Little gem).
Kasvatus: Sidesalaatti vaatii melko pitkän kasvuajan, kylvöstä satoon kuluu noin reilu 12 viikkoa. Aiemminkin voi korjata satoa, nuoret sidesalaatin lehdet ovat herkullisia. Tarvitsee vähän reilummin tilaa kuin keräsalaatti. Kylvö toukokuusta alkaen avomaalle.
Sikurit ja endiviinit
Endiivit ja sikurit ovat lähisukulaisia. Muun muassa kähäräendiivi eli friséesalaatti ja punasalaatti eli punasikuri kuuluvat sikurikasveihin. Punasikuri on salaattisikurin punalehtinen muunnos, jota on kahta tyyppiä: matalahkon kerän muodostava punasikuri eli punasalaatti (radicchio) sekä pitempilehtinen punasikuri, joka muistuttaa tavallista salaattisikuria. Salaattisikuri muodostaa vaaleankeltaisen, noin 7–20 cm pitkän suipon lehtiruusukkeen. Lehdet ovat meheviä ja kirpeitä. Ne maistuvat voimakkailta, joten niiden käytössä ei pidä liioitella. Toisaalta ne sopivat hyvin salaatteihin, joissa käytetään ruokaisia ainesosia ja mausteisia kastikkeita.
Kasvatus: Herkkä kuivumiselle eikä pidä myöskään märkyydestä. Viihtyvät ravinteikkaassa maassa, joka ei ole liian tiivistä. Kylvetään maan lämmettyä keväällä rikkaruohottomaan maahan. Taimiväli noin 15 cm.
Rukola
Rukolasta on lyhyessä ajassa tullut todella suosittu salaattivihannes. Monikäyttöinen rukola antaa mukavasti pientä pippurisuutta niin salaatteihin, voileipiin kuin pizzaan. Siitä saa myös loistavaa yrttiöljyä, levitettä tai pestoa. Monivuotinen ja voimakkaanmakuinen villirukola on todella satoisa ja helppo kasvettava. Lehdet ovat pienemmät ja kapeammat kuin miedommassa, yksivuotisessa rukolassa (sinappikaalissa). Myös kukat ovat herkullisia.
Kasvatus: Rukolat viihtyvät tavallisessa multamaassa. Kannattaa kylvää useita eriä pitkin kesää. Lehtiä korjattavaksi asti alkaa tulla noin 8 viikkoa kylvöstä. Villirukola on siitä hauska, että se kylväytyy puutarhassa helposti myös uusille paikoille ihan itsenäisesti.
Aasialaiset lehtivihannekset
Aasialaiset lehti- eli maustevihannekset kuuluvat yleensä kaalikasveihin, siksi niiden maku vivahtaa usein kaaliin. Lajirunsauden joukosta löytyy mausteisia makuja, jotka vaihtelevat sinappisesta pinaattiseen. Nämä lajikkeet sisältävät paljon rautaa, vitamiineja ja mineraaleja. Ne ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat niin kylmiin kuin kuumiin ruokiin.
Kasvatus: Kylvö aikaisin keväällä, itävät noin viikossa myös viileässä maassa. Satoa alkaa saada noin viiden viikon kuluttua kylvöstä ja jos elokuussa kylvää uuden erän, ehtii satoa keräämään vielä hyvinkin ennen talven tuloa. Taimiväli noin 25 cm.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2