Teksti TEA HONKASALO
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
Lapsiperheen kotikylpylä
MIKÄ: 1970-luvun omakotitalo, arkkitehti Vesa Rosilo MISSÄ: Helsingissä TÄÄLLÄ ASUVAT: Arja ja Juha Sippola ja neljä lasta
Pohjakerroksen takkahuone on muodostunut perheen lasten olohuoneeksi. Kiertoilmatakka säästää lämmityskuluja ja lämmittää tilan tasaisesti.
Arkkitehtiäiti suunnitteli 1970-luvun omakotitalon sauna- ja uima-allasosaston kokonaan uusiksi.
Komea kylpyläosasto uima-altaineen rakennettiin arkkitehti Vesa Rosilon suunnitteleman 1970-luvun omakotitalon kellariin.
Sauna- ja suihkutilat remontointiin viisi vuotta sitten, uima-allas ja takkahuone tehtiin kolme vuotta sitten. Taloa on saneerattu pienin askelin niin, että talossa on voinut asua koko ajan. Perheen äiti, arkkitehti Arja Sippola, suunnitteli remontin itse erityisesti lasten kylpykeitaaksi.
Pyykkikoreissa on eriväriset kannet valkopyykille, värilliselle ja tummalle pyykille. Korit löytyivät aikoinaan Prismasta. Punainen jakkara on Habitare-messuilta.
Tunnelma oli kuin meijerissä
Tiloissa oli alun perinkin uima-allas, takkahuone ja saunaosasto, mutta tilajako tuntui epäkäytännölliseltä. Takka oli liian suuri, takkahuone liian pieni ja kylpyhuoneessa oli kalpean valkoiset laatat. Äidin mielestä tunnelma oli karuine suihkuineen kuin meijerissä.
Muualla seinät olivat tummaa tiiltä. Ainoa ikkuna koko tilassa oli metrin levyinen kapea aukko katonrajassa.
– Halusimme ajatonta tyyliä ja meidän perheen tarpeisiin sopivat kylpytilat, Arja Sippola sanoo.
Suuri valaan muotoinen poreallas on lasten valinta. Arja Sippola on käyttänyt kekseliäästi kapeita, korkeita peilejä avartamaan tilaa.
Lisää päivänvaloa saatiin vaihtamalla puinen pihaovi lasioveen ja suurentamalla ainoaa ikkunaa lähes lattiaan saakka. Kaikki tekniikka, valaistus mukaan lukien, pyrittiin piilottamaan alas laskettuun kattoon.
Pitkää ja kapeaa uima-allasta lyhennettiin metrillä, jotta uima-allastekniikka saatiin upotettua lattian alle.
Tummaharmaata on myös kylpy-tiloissa. Kaksi suihkua on suurperheessä tarpeen.
Lyhennys toi lisää tilaa
Kun allasta lyhennettiin metri, saatiin takkahuoneeseen lisää tilaa. Altaan muoto ja mittasuhteet ovat nyt kauniimmat, ja vastavirtajärjestelmän ansiosta altaassa pystyy helposti uimaan pidempääkin matkaa.
Lasten toivomuksesta altaaseen asennettiin valo, joka vaihtaa väriä kaikissa sateenkaaren väreissä. Lasiseinä altaan ja takkahuoneen välillä jakaa tilan mutta säilyttää avaruuden tunnun.
Vanhan massiivisen, tummatiilisen takan tilalle valittiin siro kiertoilmatakka, jolla on hyvä hyötysuhde ja tasainen lämmöntuotto.
Lauteiden alla oleva valo piirtää hauskan graafisen kulman saunan seinään. Vaakapaneelit ovat Helsingin erikoishöyläämöstä, kiuas on Iki-kiukaan.
Remontin yhteydessä sähkölämmitteinen talo muutettiin maalämmitteiseksi. Koko talon ilmanvaihtojärjestelmä uusittiin ja samalla vaihdettiin myös välipohjassa kulkevat vesiputket. Uima-altaan vesi on 23–24-asteista. Tällä lämpötilalla ilmankosteus pysyy vakiona eivätkä rakenteet kostu.
Uima-allashuoneen ja takkahuoneen seinässä haluttiin säilyttää alkuperäinen tumma tiili, joka on taas tullut muotiin.
– Tiili on klassinen materiaali, joka kestää aikaa, sanoo Arja Sippola.
Lyhennetty uima-allas sai sopusuhtaisemmat mitat. Samalla takkahuoneeseen tuli metri lisää pituutta.
Muut seinät rapattiin ja silotettiin valkoisiksi. Altaaseen ei haluttu reunalistoja. Arja Sippola löysi laatan, jonka reunaa voi hioa. Meijerinvalkoiseen kyllästyneenä hän halusi aluksi betoninvärisen uima-altaan, mutta päätyi sitten valkoiseen laattaan, jotta värivalot heijastuisivat puhtaasti.
– Onneksi meillä oli erinomainen rakennusmies, joka teki todella huolellista jälkeä, Arja Sippola huokaa tyytyväisenä.
Lue myös: Sauna tekee hyvää terveydelle
Tumma hurmuri
MIKÄ: Vastavalmistunut omakotitalo Villa Storgård MISSÄ: Espoossa TÄÄLLÄ ASUVAT: Miili ja Jouni Jauhiainen lapsineen
Saunan lasiovi heijastaa pesutilan katon kuituvalot. Valaisimet ovat Cariitin. Lasipintaiset, piiloasennetut Hansgrohen ShowerSelect-termostaatit kätkevät suihkun tekniikan seinän sisään. Suihku toimii napin-painalluksella.
LVI-alalla työskentelevä pariskunta halusi kokeilla uusimpia kylpyhienouksia omassa kodissaan. He varustivat saunan ja kylpytilat huipputekniikalla ja hioivat yksityiskohdat loppuun asti.
Rakennusalan ammattilainen Miili Jauhiainen tiesi heti kuviollisen mosaiikkilaatan nähdessään, että siitä tehdään heille kylpyhuoneen lattia.
Jouni ja Miili Jauhiaisen oman talon rakentaminen oli juuri käynnistynyt, ja kylpyhuoneen suhteen kaikki oli mahdollista.
He aikoivat tehdä persoonallisen, oman maun mukaisen kylpyhuoneen ja kokeilla alan uusimpia tuotteita tosielämässä, kun oli kerran tilaisuus.
– Pidämme italialaisesta tyylistä, koska siinä on dramatiikkaa ja aitoa kiveä, Miili määrittelee.
Appianin IA Anthologia -mosaiikkilattia jatkuu yhtenäisenä pesuhuoneesta pukuhuoneeseen. Kapeaan pukeutumistilaan saatiin paljon kaappitilaa asentamalla erilliset ylä- ja alakaapit.
Jauhiaiset saivat ammattitaitoista apua Helo Decon saunasuunnittelijoilta, jotka tekivät tarkat piirustukset toiveiden perusteella.
Sitten he rakensivat kylpyhuoneensa itse. LVI-yrittäjinä heillä on siihen tarvittavat tiedot ja pätevyydet. Laattatöissä saatiin apua taitavalta ystävältä.
Viimeisintä tekniikkaa
Kylpytilat on valaistu sähköä säästävillä ledivalaisimilla. Kaikki johdot tuotiin takkahuoneen puolelta, joten pesutilojen mustassa katossa ei ole huoltoluukkuja, ainoastaan pakolliset tuuletusventtiilit. Niitä ei saanut mustina, joten ne maalattiin mustiksi.
Italialaisen Appianin keraaminen lattiamosaiikki on Laattapisteen tilaustuote. Lattia on saumattu epoksilla, joka ei päästä lainkaan vettä läpi eikä kulu kuten perinteinen saumalaasti. Mosaiikkilattia ei ole liukas edes märkänä.
Alalauteeseen asennetusta Axor-hanasta on helppo laskea löylyvettä. Teräskiulu K-raudasta. Helo Decon Tulipuu-lauteet on käsitelty parafiini-öljyllä.
Kaksi nurkkaa
Saunan yhteen nurkkaan jouduttiin putkivetojen vuoksi tekemään viisto kotelointi. Sen epäsymmetria näytti häiritsevältä, joten Jauhiaiset tuumivat: Jos et pysty piilottamaan, korosta. Kun viereiseen nurkkaan tehtiin samanlainen viistokulma, löylyhuoneesta tuli tarkoituksella muotoillun näköinen. Pisteeksi i:n päälle kulmiin asennettiin Cariitin valaistut kosteus- ja lämpömittarit. Saunan valaistus on toteutettu kuituoptiikalla.
Saunan ja pesuhuoneen välinen seinä on osittain lasia.
– Emme halunneet seinästä toiseen ylettyvää isoa lasiseinää. Isot lasit hukkaavat lämpöä. Ja on parempi, ettei lauteilta näe suoraan suihkuun.
Lue myös: Mistä rakennuslupa saunalle?
Suihkutilassa on ulkokalusteeksi tarkoitettu lepotuoli, joka kestää kosteutta. Keraamiset seinälaatat ja lattiamosaiikki Laattapisteestä.
Pehmeät löylyt
Miili ja Jouni halusivat saunaan vesihanan, jotta ei tarvitse poistua löylyvettä hakemaan. Saunan löylyihin tuo miellyttävää kosteutta myös Helon Himalaya -kiukaan vastuksien välissä oleva haihduttava vesisäiliö. Kiukaan ritilän päälle voi laittaa vaikka koivun lehtiä, joista saa vihdan tuoksua. Kiukaan kaksilitrainen säiliö riittää pienen perheen saunomiseen.
– Joskus kaadan pussin merisuolaa kiuasveden joukkoon, se tekee hyvää iholle ja hengitysteille. Saunominen on meille suomalaisille tärkeää, joten miksemme hakisi nautintoa. Nyt voin järjestää kotona tyttöjen iltoja, ei tarvitse lähteä kylpylään hoidettavaksi, Miili Jauhiainen riemuitsee.
Saunan seinäpaneelit ovat pontattua Taika-koivuvaneria, jotka on käsitelty mustalla Piki-saunasuojalla. Lauteeseen upotettu kiuas on Helo Himalaya 1051 DE. Soikeat valaisimet ovat luonnonkiveä.
Talon rakentamisessa ja sisustamisessa on miljoona yksityiskohtaa. Saunaa oli haastava tehdä, koska mustat seinät imivät kaiken työvalon.
Jouni ja Miili tekivät harkittuja valintoja ja yrittivät tehdä itselleen täydelliset kylpytilat. Yksi asia kuitenkin unohtui.
– Äänentoistojärjestelmä. Sitä ei saanut jälkikäteen vedettyä saunaan asti, vaan se jäi pukuhuoneen puolelle, Miili Jauhiainen tunnustaa.
Lue myös: Kiukaasta tuli sisustuselementti
Värien harmoniaa
MIKÄ: Omakotitalo vuodelta 1998 MISSÄ: Espoossa TÄÄLLÄ ASUU: Nelihenkinen perhe
Espoolaisen omakotitalon pimeä saunaosasto muutettiin nautinnollisiksi kylpytiloiksi.
Espoolaisen omakotitalon alkuperäinen kylpyhuone oli vuodelta 1998. Ajatus kylpytilojen remontista oli jo jonkun aikaa kypsynyt perheen mielessä. Vanha kylpyhuone ei ollut toimiva, ja materiaalivalinnat tuntuivat vanhanaikaisilta. Sauna oli pimeä, suihkuhuoneessa oli hukkatilaa eikä missään ollut pukeutumistilaa.
Saunan lauteet ja paneelit ovat lämpökäsiteltyä tervaleppää. Saunatekstiilit ovat Lapuan Kankureiden ja Kiuas Helon.
SUUNNITTELIJA AVUKSI
Kylpyhuoneesta toivottiin valoisaa ja kutsuvaa. Saunan paikkaa haluttiin vaihtaa, jotta sinnekin saataisiin luonnonvaloa. Samalla uusittaisiin putket ja ilmanvaihto. Perheen äiti haaveili mieltä rauhoittavasta värityksestä ja toivoi lasia umpiseinien tilalle. Perheellä oli toivomus, että kylpytiloihin mahtuisi monta ihmistä, ja että saunavieraat voivat seurustella keskenään. Pesutiloista haluttiin viihtyisät, jotta kylpijät voivat rentoutua ja nauttia.
Perheen äiti oli kerännyt ideakuvia netistä ja lehdistä. Näiden kuvien kanssa perhe meni Laattapisteen kylpyhuonesuunnittelijan puheille.
Toivomuslistalla oli lasipintoja, kylpy- tai poreamme, oleskelutila ja vaalea harmoninen väritys. Suunnittelija pyöritti perheen toiveita, ja varsinainen tilasuunnittelu tehtiin Laattapisteessä.
Valkoinen tehosteseinä Laja-laatasta, sävy Blanco, elävoittää harmaata laatoitusta ja toimii valkoisen ammeen väriparina. Seinällä Gedyn Outline-pyyhekoukut ja Lapuan Kankureiden kylpytakki.
AMME PITKILLE MIEHILLE
Saunan lasiseinät tuovat avaruutta ja valoa. Niiden ansiosta kylpyhuoneen ja saunan kahdesta ikkunasta yltää luonnonvaloa koko tilaan.
– Ajattelimme, että poreamme on hetken kiva, ja sitten sitä käyttäisi vain tavallisena ammeena. Siksi valitsimme tyylikkään, ison kylpyammeen. Isä ja pojat ovat pitkiä, ja nyt myös he mahtuvat nauttimaan kylpemisestä, äiti kertoo.
Ilmeestä haluttiin mahdollisimman selkeä ja viimeistelty, joten saippuatelineiden sijasta rakennettiin seinään kiinteät hyllyt ammeen taakse ja suihkun viereen.
Suihkutilan lattiassa on Micron-laattaa, 10 x 10 cm, sävy 10DG. Vesikalusteina on Hansgrohen Raindance-suihku ja Axorin Starck-suihkutermostaatti ja -hana.
TEHOKKAASTI KUIVAKSI
Pystysuuntainen pyyhekuivain on ollut huippuhyvä käytössä, siinä kuivuu helposti jopa iso kylpytakki. Kuivain on suihkun vieressä mutta seinän takana suojassa roiskeita. Siitä on ihana ottaa lämmin pyyhe suihkun jälkeen.
Perhe on ollut erittäin tyytyväinen Laattapisteen avaimet käteen -periaatteella tehtyyn remonttiinsa.
– Nyt voi kutsua vieraitakin saunomaan, äiti iloitsee.
Lue myös:
3 x ihastuttava saunan pukuhuone
Kylpyhuoneremontti kannattaa suunnitella huolellisesti
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2