Vanhan talon täysremontti on tuottanut hedelmää vuosien varrella.
Mari Lahti
Nette Grön
KOTI: Loviisassa. Mansardikattoinen puutalo on rakennettu 1700-luvun lopulla ja laajennettu 1800-luvulla kahdesti sekä vuonna 1929. 7 h + k, noin 200 m².
ASUKKAAT: Opettajat Sanne ja Peter Salminen sekä lapset Ella, 9, Melvin, 6, ja Vera, 4.
Salmiset avasivat vanhan talonsa ovet yleisölle Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa. Yhdeksänvuotiaan Ellan mielestä taloa ei saisi sanoa vanhaksi, koska se on niin hienossa kunnossa.
Mari Lahti
Loviisalaissyntyinen Sanne Salminen on asunut miehensä Peterin kanssa Vaasassa, Ahvenanmaalla ja eri puolilla Etelä-Suomea. Loviisaan Sanne ei kaivannut takaisin. Muutama vuosi sitten kummatkin kuitenkin löysivät vakituisen työpaikan lähiseudulta, ja perhe kasvoi.
Peter ja Sanne alkoivat lämmetä ajatukselle Loviisaan asettumisesta. Sannen vanhemmat ja veli toivoivat, että komea valkoinen vanha talo jäisi sukuun.
Sannen vanhemmat ostivat talon vuonna 1983, paneloivat huoneet männyllä kattoa myöten ja tekivät sisään vesieristetyn suihkutilan ja saunan.
Omilta vanhemmilta ostaminen oli mukava järjestely, mutta edellinen sukupolvi jätti nuorelle perheelle paitsi talon, myös vuosien varastot. Mitäs sitä turhaan vinttiä tyhjentämään. Kyllä kai nuoret saavat sieltä paljon tarpeellista kotiinsa.
Vanhan talon suurin huone on sali, joka on talon alkuperäisin osa. Sannen lapsuudessa sali oli mäntypaneloitu kattoa myöten. Nyt seinät on paperoitu Herraskartano-tapetilla, joka sointuu tummanpunaiseen Rakkolanjoen kaakelitehtaan jugend-uuniin. Vasemmalla on ovi televisiohuoneeseen.
Mari Lahti
Lue ja viisastu
Ensi alkuun Salmisilla oli mielikuva, että noin 200-vuotias hirsi- ja lautarakenteinen talo modernisoidaan sisältä täysin. Johan siellä oli esiintynyt monenlaisia muotivirtauksia, eikä alkuperäistä ollut näkyvissä juuri missään.
Salmiset olivat tehneet aikaisempiin koteihinsa pintaremonttia, mutta Loviisan talossa ei pelkkä maalipensseli riittänyt. Puoli vuotta ennen remontin alkua Sanne ja Peter alkoivat perehtyä vanhan rakennuksen korjausoppaisiin ja tietokirjoihin. Niitä lukiessa tapahtui täydellinen kääntymys.
– Luin Göran Gudmundssonin ja Hannu Rinteen runsaasti kuvitettuja ja selkeitä korjauskirjoja ja huomasin, että minähän ymmärrän näitä rakennustapoja. Ne oli selitetty niin hyvin, Sanne muistelee.
Salmiset käsittivät, että modernit materiaalit ja menetelmät eivät millään tavalla sovi vanhaan puutaloon tai paranna sen toimivuutta. Perinteiset rakennustavat ja hengittävät materiaalit sen sijaan toimivat taatusti. Jos jokin rakenne on kestänyt jo kaksisataa vuotta, sen mukaan kannattaa rakentaa jatkossakin.
Etualalla näkyy vanhan talon alkuperäistä leveää lankkulattiaa tv-huoneessa. Kynnyksen toisella puolella salissa on lautalattia noin 1940-luvulta. Kellertävä kaakeliuuni on Rakkolanjoen kaakelitehtaan tuotantoa. Leveät kattolankut ovat yli viisi senttiä paksua puuta.
Mari Lahti
Vanhan talon lattiat auki
Vanha talo oli saanut vesijohdot ja vesikiertoisen sähkölämmityksen vasta 1968, ja vielä senkin jälkeen peseytymistilat olivat pitkään pihasaunassa.
– Se oli talon onni, siksi rakenteet ovat säästyneet kastumiselta, Sanne sanoo.
Silti purkutyöt kestivät puoli vuotta. Kuntotarkastaja totesi, että keittiön ja eteisen betonilattia oli riskirakenne. Kun taloon tuli juokseva vesi ja viemäri 1960-luvulla, kiviperustukset oli täytetty hiekalla, jonka päälle oli valettu kaksi betonilaattaa. Päälle oli vedetty muovimatto. Putket sahanpurueristeineen olivat betonikerrosten välissä. Rakenne oli kosteusloukku, joten Salmiset päättivät, että nyt lähtee kaikki.
– Leka käteen ja betonia murskaamaan. Ja sitten betonimurska, sahanpuru ja muu täyteaine käsipelillä lapioiden ulos kapeita ramppeja myöten, Sanne kuvailee.
Lopulta pihalla oli 40 kuution kasa hiekkaa, joka oli kannettu talkoovoimin ämpäri kerrallaan.
Piha myllättiin ensimmäisenä kesänä auki kolmesti, mutta saatiinpahan talo kaukolämpöön sekä valokuitu ja viemärit vedettyä. Talon runko oli terve, vain yksi hirsi jouduttiin vaihtamaan.
Alakerran toisen vessan seinässä näkyy vanha ikkuna-aukko. Ovia ja ikkunoita on tullut ja mennyt, kun talo on kasvanut vaiheittain eri suuntiin.
Mari Lahti
Helmipontti takaisin
Yhdessä vanhoista komeroista näkyi pätkä helmiponttikattoa, johon Salmiset iskivät silmänsä. Pian 80-luvun mäntykattopaneelit tuhansine kuparinauloineen kiskottiin irti. Paljastunut helmiponttikatto puhdistettiin ja maalattiin.
– Olohuoneen laajaa mäntykattoa kyllä mietimme kauan, että jaksaako sen vääntää pois. Eristeenä oli lasivillaa, joka ei kuivu ikinä jos se kastuu, joten päätimme purkaa sen. Ja isä kun oli niin ylpeä suorista paneelikatoistaan, Sanne huokaisee.
Sitten sai lähteä 1980-luvun sisäsauna. Sen tilalle tehtiin kodinhoitohuone. Pesuhuoneen paikalle jäi kylpyhuone, johon hankittiin tilavin suihkukoppi joka löydettiin. Suihkuallas on hyvä, sillä se vähentää lattialle päätyvän veden määrää ja suojaa siten rakenteita.
Vanhan talon vintille oli vajaat sata vuotta sitten rakennettu kaksi erillistä asuinhuonetta, joihin kuljettiin kylmän vintin kautta. Ellan huone on toinen vanhoista kamareista, joten sen ulkoseinää ei ole lisäeristetty. Pönttöuuni on lämmittänyt ullakolla asujia monessa polvessa. Ella valitsi tumman lintutapetin vaaleiden lattioiden vastapainoksi. Sanne on päällystänyt vanhan toimistotuolin tilkuilla.
Mari Lahti
Vauva remontti vaunuissa
Pintaremonttitaitoiset Salmiset ovat molemmat aika nopeita ja kärsimättömiä käänteissään. Jos jotain ei ollut koskaan ennen tehty itse, todettiin vain: Hur svårt kan det vara? Kuinka vaikeaa se voi muka olla?
– Huomasimme että kyllä me osaamme. Peter rakensi, minä maalasin, tapetoin ja tein valmisteluja, Sanne kertoo.
Miten se onnistui kahden taaperon ja myöhemmin vauvankin kanssa? Peter ja Sanne vuorottelivat. Kun toinen teki remonttia, toinen oli lasten kanssa. Kun Sanne oli vanhempainvapaalla, hän pakkasi lounaan jälkeen lapset autoon ja ajoi työmaalle.
Vauva nukkui ”remonttivaunuissa”. Isommat tenavat istutettiin dvd-soittimen kanssa johonkin valmiimpaan nurkkaan. Sitten äiti maalasi tai tapetoi sen tunnin pari, minkä pystyi.
Päivällisaikaan lähdettiin taas autolla toiseen kotiin. Peter meni töiden jälkeen työmaalle ja jatkoi.
– Voi jestas sitäkin aikaa, kun meillä ei ollut vettä eikä viemäriä työmaalla. Tyhjensin päivällä lasten potan kannelliseen ämpäriin, ja sitten ajettiin ämpäri kyydissä kotiin, Sanne muistelee.
Vessa oli, mutta ei suihkua, kun Salmiset muuttivat asumaan taloonsa puolentoista vuoden päästä. Pihasaunaa ei voinut käyttää, koska sieltä puuttui viemäri.
Yksi vanhoista peiliovista toimii sängynpäätynä.
Mari Lahti
Kannatti ostaa apua
Yhden urakan Salmiset ostivat ulkopuoliselta: yläkerran uusien makuuhuoneiden ja vessan runkojen pystytyksen ja eristämisen.
– Se kannatti ilman muuta. Työporukka teki rungot kuukaudessa, meiltä siihen olisi mennyt varmaan vuosi, Sanne sanoo.
Remonttia tehdessä vierähti toinenkin vuosi. Perhe asui alakerrassa ja muutti huoneesta toiseen sitä mukaa kuin niitä saatiin kuntoon. Koska yläkertaan ei ollut ihan pakko muuttaa heti, Salmiset tekivät siellä kaiken valmiiksi listoja myöten. Päästiin täysin viimeisteltyihin huoneisiin.
Keittiön toiminnot ovat kahdella eri seinällä. Liesi on vanhan puuhellan kyljessä. Koska tiskipöydän luo on monta askelta, lieden vieressä on toinen, pienempi vesipiste altaineen. Puuhella on käytössä kylmään aikaan. Kirjailtu pyyhepeittoliina on Sannen mummon perintöä. Seinää tukeva pystypalkki eli följari on pultattu paikoilleen talon laajennuksen yhteydessä. Tapetti on Pihlgren
Mari Lahti
Vain tämä asia, mutta tänään
Ensimmäisten kahden remonttivuoden aikana Salmisilla ei ollut sosiaalista elämää eikä harrastuksia, vain työt, lapset ja remontti.
– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että remontoimme vain kesällä, ja on harrastuksia ja sosiaalista elämääkin, Sanne sanoo.
Iso remontti opetti kärsivällisyyttä.
– Jos olisimme aloittaessamme tienneet, mitä kaikkea on tehtävä, en tiedä olisimmeko uskaltaneet ruveta hommaan. Mutta kun oli remontin keskellä, sitä jotenkin jaksoi. Siinä oppi, että ei nyt mietitä, mitä kaikkea on vielä tekemättä. Tehdään vain tämä yksi asia, mutta tänään, Sanne kertoo.
Hyvä motivaattori oli remonttiblogin kirjoittaminen. Kun tuntui, että työmaa ei valmistu ikinä, Sanne luki parin viikon takaisia merkintöjään ja huomasi, että he olivat tehneet paljon. Sitten jaksoi taas jatkaa.
Salin lattialuukusta pääsee isoon kivikellariin. Talolla on monet perustukset, koska sitä on laajennettu vaiheittain. Vielä 1920-luvun piirustuksissa talossa on kolme erillistä asuntoa.
Mari Lahti
Kun saataisiin edes lattia
Salmiset olivat tietoisia siitä, että jossain menee kuitenkin jaksamisen raja.
– Kun kolmas lapsi oli tulossa keskelle remonttia, puhuimme Peterin kanssa, että mitä jos nyt saamme sen koliikkivauvan? Päätimme, että sitten panemme vain remontin seis. No, lapset ovat onneksi olleet kaikki hyviä nukkujia.
Viimeisinä raskauskuukausinaan Sanne maalasi vielä kattoja ja paperoi lattioita. Jos edes lattialankut saataisiin asennettua ennen kuin vauva tulee, hän muistaa toivoneensa. Silti hän uskoo, ettei tämä ole heidän viimeinen remonttinsa.
– Taitaa olla niin, että me oikeasti tykkäämme remontoinnista.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2