Opas
Resepti

Arto Vuohelainen

Suvi Rüster

Metsästäjän paras leipä

Hirven- tai poronlihasta valmistetuista pihveistä tulee meheviä, kun taikinaan lisää keltuaisia. Täyteläisen ja sopivasti suolaisen makean sienikastikkeen jujuna on omenamehussa ja joukkoon murustellussa voimakkaassa siniho­me­juus­tossa. Pihvit ja sienikastike maistuvat myös keitettyjen perunoiden kanssa.

4 an­nos­ta

Riis­ta­jau­he­li­ha­pih­vit:

400 g hir­ven- tai po­ron­li­haa jau­het­tu­na

2 mu­nan­kel­tu­ais­ta

1 dl paah­det­tua si­pu­li­rou­het­ta

1 dl hie­non­net­tu­ja yrt­te­jä, tim­ja­mia, ros­ma­rii­nia ja leh­ti­per­sil­jaa

1 tl suo­laa

Pais­ta­mi­seen:

voi­ta ja ryp­si­öl­jyä

Met­sä­sie­ni­kas­ti­ke:

5 dl met­sä­sie­niä, esim. mus­ta­tor­vi­sie­niä, kan­ta­rel­le­ja, sup­pi­lo­vah­ve­roi­ta

2 rkl voi­ta

2 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl ome­na­me­hua

100–150 g gor­gon­zo­laa tai muu­ta si­ni­ho­me­juus­toa

1 rkl vaa­le­aa Mai­ze­na-kas­ti­ke­suu­rus­ta

ri­paus suo­laa

Li­säk­si:

1 pu­na­si­pu­li

1 rkl voi­ta

4 pak­sua vii­pa­let­ta maa­lais­lei­pää

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Se­koi­ta kul­hos­sa riis­ta­jau­he­li­ha­pih­vien ai­nek­set ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Muo­toi­le tai­ki­nas­ta nel­jä muh­ke­aa pih­viä lei­vin­pa­pe­rin pääl­le.

2. Kuu­men­na pais­tin­pan­nul­la no­ka­re voi­ta ja öl­jyä. Li­sää pan­nul­le kak­si pih­viä ker­ral­laan. Pais­ta nel­jä mi­nuut­tia mo­lem­min puo­lin. Pais­ta sa­moin lo­put pih­vit. Kää­räi­se pih­vit alu­mii­ni­fo­li­oon.

3. Puh­dis­ta sie­net ja leik­kaa pie­nem­mik­si pa­loik­si.

4. Kuu­men­na voi pais­tin­pan­nul­la. Li­sää sie­net pan­nul­le. Pais­ta pais­tin­las­tal­la se­koi­tel­len, kun­nes sie­nis­tä ir­ron­nut nes­te on haih­tu­nut pan­nul­ta. Li­sää kuo­hu­ker­ma ja ome­na­me­hu. Se­koi­ta jouk­koon kas­ti­ke­suu­rus. An­na kas­tik­keen kie­hua kes­ki­läm­möl­lä vii­si mi­nuut­tia. Mu­rus­te­le jouk­koon si­ni­ho­me­juus­to. Nos­ta pan­nu lie­del­tä. Mais­ta ja maus­ta tar­vit­ta­es­sa suo­lal­la.

5. Kuo­ri pu­na­si­pu­li ja leik­kaa ohuik­si vii­pa­leik­si. Pais­ta si­pu­lei­ta pan­nul­la vois­sa 2–3 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat peh­mei­tä.

6. Paah­da maa­lais­lei­pä­vii­pa­leet lei­vän­paah­ti­mes­sa tai pais­ta pais­tin­pan­nul­la mo­lem­min puo­lin, kun­nes ne ovat kau­niin rus­kei­ta. Nos­ta lei­vät an­nos­lau­ta­sil­le.

7. Nos­ta lei­pien pääl­le jau­he­li­ha­pih­vit, sie­ni­kas­ti­ket­ta ja pais­tet­tua si­pu­lia. Rou­hai­se pääl­le mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 25 e

Huom! Hin­nat on las­ket­tu sil­lä pe­rus­teel­la, et­tä sie­net on ke­rät­ty it­se.