Artikkeli

Koti ja keit­tiö 9/2008

Yrttinen kotijuusto

Vinkki! Samalla ohjeella voit valmistaa myös rakenteeltaan pehmeämpää, tuore­juus­to­maista juustoa, kun valutat juustoa vain reilun tunnin verran.

1 juus­to, 8 - 10 an­nos­ta

3 l täys­mai­toa

1 l ta­lous­pii­mää

2 mu­naa

1 - 2 tl suo­laa

2 - 3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä hie­non­net­tu­na

2 - 3 rkl tuo­ret­ta per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

3 rkl tuo­ret­ta ba­si­li­kaa hie­non­net­tu­na

3 rkl tuo­ret­ta ruo­ho­si­pu­lia hie­non­net­tu­na

Tar­joi­luun:

hy­vää olii­vi­öl­jyä

mus­ta­pip­pu­ria

tuo­ret­ta ba­si­li­kaa ja ore­ga­noa

Li­säk­si:

juus­to­muot­ti

1. Mit­taa mai­to kat­ti­laan ja kuu­men­na lä­hes kie­hu­vak­si (85 - 90 as­tet­ta).

2. Riko mu­nat kul­hoon ja vat­kaa nii­den ra­ken­ne rik­ki. Li­sää pii­mä.

3. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä ja se­koi­ta pii­mä-mu­na­se­os kuu­maan mai­toon, jol­loin mai­to juok­set­tuu eli juus­to­mas­sa ja hera al­ka­vat erot­tua.

4. Vuo­raa juus­to­muot­ti kos­tu­te­tul­la si­de­har­sol­la ja ase­ta muot­ti so­pi­van va­lu­tu­sas­ti­an pääl­le. Nos­te­le juus­to­mas­sa rei­kä­kau­han avul­la muot­tiin. Ri­pot­te­le vä­liin suo­laa ja hie­non­net­tua val­ko­si­pu­lia ja yrt­te­jä.

5. Kään­te­le si­de­har­so juus­ton pääl­le tii­viis­ti ja lai­ta pääl­le muo­tin kan­si tai muu pai­no. Siir­rä juus­to kyl­mään ja va­lu­ta yön yli, jot­ta hera va­luu muo­tin al­la ole­vaan as­ti­aan ja juus­to kiin­tey­tyy.

6. Ku­moa val­mis juus­to muo­tis­taan ja leik­kaa vii­pa­leik­si. Pirs­ko­ta vii­pa­lei­den pääl­le olii­vi­öl­jyä ja rou­hi mus­ta­pip­pu­ria ja ko­ris­te­le ha­lu­tes­sa­si tuo­reel­la ba­si­li­kal­la ja ore­ga­nol­la.

Vink­ki! Sa­mal­la oh­jeel­la voit val­mis­taa myös ra­ken­teel­taan peh­me­äm­pää, tuo­re­juus­to­mais­ta juus­toa, kun va­lu­tat juus­toa vain rei­lun tun­nin ver­ran.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ